Revenire: Un caz confirmat de gripă aviară descoperit în Deltă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gripa aviară a provocat aproximativ 12.000 de decese la nivel mondial
Gripa aviară a provocat aproximativ 12.000 de decese la nivel mondial

Pentru prima dată în 2010, gripa aviară a fost confirmată din nou în România. Este vorba despre un caz înregistrat în Delta Dunării, la Letea. Comisia Europeană a informat că focarul de H5N1 a fost localizat, în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Mai citiţi şi:

Autorităţile nu se grăbesc să ia măsuri preventive

Acesta este primul caz de gripă aviară de tip H5N1 înalt patogen depistat în UE în ultimul an. Ultimul caz, confirmat în martie 2009, a fost depistat la nişte raţe sălbatice din Germania.

Comisia Europeană a anunţat, într-un comunicat, că va lua astăzi o decizie, care să confirme zonele de risc stabilite de autorităţile române în urma izbucnirii unui focar de gripă aviară înalt patogen de tip H5N1 într-o fermă de păsări din comuna Letea, judeţul Tulcea.

De altfel, încă de ieri, laboratorul naţional din România a confirmat că este vorba despre un focar al virusului înalt patogen al gripei aviare de tip H5N. Pentru a limita răspândirea virusului autorităţile române au aplicat deja măsurile necesare de control prevăzute în legislaţia UE.

Astfel, toate păsările domestice infectate din fermă au fost sacrificate şi a fost stabilită zona de protecţie pe o rază de 3 kilometri. De asemenea a fost stabilită şi o arie de monitorizare de 10 kilometri în jurul fermei. În plus, se pun în aplicatre măsuri stricte de control al circulaţiei.

Potrivit comunicatului emis de Comisia Europeană, zona de 10 kilometri este considerată "zonă de risc ridicat", aceasta este înconjurată de o "regiune de risc scăzut" în care au fost aplicate restricţii de circulaţie precum şi măsuri suplimentare de protecţie pentru fermele de păsări.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite