Reuters: Premierul uneia dintre cele mai sărace şi corupte ţări UE este urmărit penal. AFP: Ponta, ultimul „trofeu“ al luptei anticorupţie din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bloomberg: Dan Şova şi Victor Ponta ar fi falsificat documente pentru a justifica venituri FOTO Mediafax
Bloomberg: Dan Şova şi Victor Ponta ar fi falsificat documente pentru a justifica venituri FOTO Mediafax

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au anunţat, vineri, că prim-ministrul Victor Ponta a fost pus sub urmărire penală pentru mai multe fapte de corupţie. Preşedintele Klaus Iohannis a cerut demisia lui Victor Ponta. Evenimentele de astăzi nu au rămas fără ecou în presa internaţională.

Ponta, acuzat de fapte de corupţie. Reuters: România rămâne una dintre cele mai sărace şi mai corupte ţări din UE

În ultimele luni, procurorii au făcut o serie de arestări la nivel înalt în ţara care rămâne una dintre cele mai sărace şi mai corupte din Uniunea Europeană, adaugă Reuters. Ultimul acuzat, premierul Victor Ponta, a supravieţuit după numeroase scandaluri, dar a fost afectat de o înfrângere-surpriză la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Ancheta la adresa premierului român vizează perioada acestuia în care a activat ca avocat, fiind acuzat că a conspirat cu Dan Şova, fost ministru al Transporturilor în Cabinetul lui, care a mai fost investigat pentru corupţie. O investigaţie separată, anunţată de DNA vineri, vizează conflictul de interese al lui Victor Ponta ca prim-ministru. 

Ministrul de Finanţe a lui Victor Ponta a demisionat în martie, după ce la adresa lui s-au lansat acuzaţii de corupţie. Socrul lui Ponta şi alţi oficiali seniori ai Guvernului se află sunt şi ei investigaţi. Liviu Dragnea, un fost ministru sub conducerea lui Victor Ponta, a fost condamnat în mai privind fraudă electorală în timpul moţiunii guvernului de a îndepărta preşedintele ţării, în 2012. 

Adrian Năstase, mentorul lui Victor Ponta şi fost premier, deja a petrecut ani în închisoare pentru corupţie, conchide Reuters.

Bloomberg: Premierul român care a scăpat de acuzaţii de plagiat este acuzat penal de fals în acte

Victor Ponta, premierul României, este acuzat că a falsificat documente pentru a justifica venituri în timp ce avea un cabinet privat de avocatură, totul cu ajutorul unei firme de avocatură deţinută de fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova, anunţă într-un comunicat procurorii de la Bucureşti.

Premierul României susţine că acuzaţiile sunt motivate politic. „Politica se face în Parlament, nu la Direcţia Anticorupţie“, spune Victor Ponta, citat de Bloomberg

Ponta, care a scăpat de acuzaţiile de plagiat, dar a trecut şi printr-o înfrângere electorală, se va confrunta cu un vot de neîncredere la Parlament, solicitat de opoziţie. Procurorii au solicitat Parlamentului să aprobe o investigaţie împotriva lui Victor Ponta privind conflict de interese, deoarece premierul are imunitate privind asemenea acuzaţii, datorită funcţiei sale de legislator, conchide Bloomberg.

Demisia lui Victor Ponta, cerută de Iohannis. The Guardian: Investigaţie penală pentru prim-ministrul României

Procurorii anticorupţie români au lansat o investigaţie penală împotriva premierului Victor Ponta, numindu-l pe acesta suspect în cazul unor infracţiuni ca fals, spălare de bani şi evaziune fiscală, notează şi publicaţia „The Guardian“.

Fost procuror, devenit premier în 2012, Ponta se confruntă şi cu alegeri generale anul viitor. Guvernul său accelerează o serie de tăieri bugetare disputate în Parlament, conchide publicaţia britanică.

AFP: Premierul, ultimul „trofeu“ al luptei anticorupţie din România

Premierul român Victor Ponta, acuzat de fals, conflict de interese şi spălare de bani, este ultimul oficial de rang înalt din România care cade în ultimele luni în plasa temutului parchet anticorupţie (DNA), comentează AFP.

Procurorii îl acuză că a primit echivalentul a 55.000 de euro din partea unui apropiat, Dan Şova, cu care ar fi semnat un contract de colaborare, transmite agenţia franceză, citată de cotidianul La Libre Belgique. Pentru a justifica această sumă, primită în mai multe tranşe lunare, el ar fi emis 17 facturi care atestau în mod fals că a lucrat pentru cabinetul de avocatură al lui Şova, citează Mediafax.

Ponta este acuzat, de asemenea, de conflict de interese în exercitarea funcţiei de premier pentru că l-a numit pe Şova de două ori ministru, în 2012 şi 2014. Şova, care în prezent este parlamentar, este urmărit la rândul său de DNA pentru „abuz de putere“ în trei dosare care datează din 2007-2008, în timp ce era avocat. DNA a cerut în mai multe rânduri ridicarea imunităţii sale, dar Parlamentul dominat de social-democraţi a votat împotrivă.

Membrii familiei Ponta sunt vizaţi, la rândul lor, de anchete ale DNA: cumnatul său pentru fraudă în folosirea fondurilor europene şi socrul său pentru implicare într-un dosar privind restituirea ilegală a mai multor hectare de pădure. Dar nici tabăra de centru-dreapta nu este scutită, mai mulţi foşti miniştri, precum şi fratele fostului preşedinte Băsescu şi unul dintre cei doi gineri ai acestuia fiind urmăriţi în justiţie.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Preşedintele i-a solicitat demisia

Ponta, urmărit penal. Ce spunea în urmă cu două luni: Voi demisiona dacă DNA cere urmărirea mea penală

„La revedere, Victor Ponta! La revedere, România, aşa cum te-am suportat 25 de ani!”

Reacţiile politicienilor după ce Victor Ponta a fost „călcat“ de procurorii DNA

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite