Retrospectiva anului 2011, ianuarie-decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Retrospectiva anului 2011
Retrospectiva anului 2011

Catastrofa din Japonia, „primăvara arabă", nunta prinţului moştenitor al Regatului Unit,  dar şi sfârşitul regimului Gaddafi în Libia sau moartea lui Steve Jobs au fost prinicpalele evenimente ale anului 2011 care au ţinut primele pagini ale ziarelor.

Click.ro a realizat o retrospectviă a principalelor evenimente ale anului 2011.

Ianuarie

Inundaţiile din Brazilia, din 11 ianuarie, au afectat regiunea muntoasă aflată la nord de Rio de Janeiro. Autorităţile locale din oraşele Nova Friburgo şi Teresopolis au anunţat că bilanţul victimelor se cifrează la peste 600 de morţi.

"Primăvara arabă" a început încă din iarnă. Regimul din Tunisia a fost primul care s-a clătinat. Preşedintele Zine El Abidine Ben Ali a fugit în Emiratele Arabe în 14 ianuarie. Ciocnirile violente care au urmat, între poliţie şi manifestanţi, au provocat moartea a peste 100 de oameni. Fostul lider tunisian şi soţia acestuia au fost condamnaţi în contumacie la pedepse de 35 de ani de închisoare şi plata unor amenzi în valoare de 45 de milioane de euro pentru deturnare de fonduri. Procesul a avut loc în iunie şi s-a ţinut in absentia.

image

Autorul „Imnului golanilor", Cristian Paţurcă, a fost răpus de boală. Folkistul a decedat pe 18 ianuarie. Artistul suferea de mai mult timp de tuberculoză, fiind internat în 2010, pentru tratament, în Spitalul "Victor Babeş" din Capitală. El ar fi împlinit anul acesta vârsta de 46 de ani.

În 24 ianuarie, pe aeroportul internaţional Domodedovo din apropierea Moscovei a avut loc un atentat sinucigaş. Incidentul din Rusia s-a soldat cu 35 de morţi şi 150 de răniţi şi a fost comis de un bărbat şi o femeie kamikaze.

Februarie

După Tunisia, valul de revolte a cuprins un alt stat arab: Egiptul. După 30 de ani în care a condus ţara, Hosni Mubarak a demisionat din funcţia de preşedinte în 11 februarie. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Omar Suleiman. Decizia lui Mubarak a venit după ce egiptenii au protestat în centrul oraşului Cairo începând cu 25 ianuarie.

Preşedintele anunţase încă de la începutul lunii februarie că nu va mai candida la alegerile din toamnă, însă intenţia sa de a-şi duce mandatul până la capăt i-a iritat şi mai tare pe cei aproximativ un milion de protestatari. Sub presiunea mişcărilor de stradă, el a fost silit să demisioneze, iar puterea a fost preluată de un guvern militar.

Hosni Mubarak, soţia sa şi cei doi fii au fost arestaţi, alături de fostul ministru de Interne şi alţi şase demnitari din cadrul poliţiei. Procesul lor a început în august.

image

Protestele au cuprins şi Libia: primele manifestaţii împotriva regimului condus de Muammar Gaddafi au început în 15 februarie. Acesta a fost conducătorul de facto al ţării din nordul Africii vreme de 42 de ani.

Martie

Un cutremur cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter, cu epicentrul în Oceanul Pacific, a lovit coasta de est a Japoniei. Seismul din 11 martie a fost urmat de numeroase replici şi a declanşat un tsunami de peste 10 metri. A fost cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în Ţara Soarelui Răsare şi al patrulea din lume din anul 1900 încoace.

Fenomenele naturale au produs o altă catastrofă: o serie de explozii la centrala nucleară de la Fukushima, în zilele care au urmat. În 16 martie, împăratul Akihito a ţinut un discurs televizat, în care a făcut un apel la solidaritate.

Bilanţul oficial dat publicităţii la trei săptămâni după dezastru vorbea despre 11.938 de decese şi 15.748 de persoane dispărute. În 7 aprilie a avut loc un nou cutremur, cu magnitudinea de 7,1, considerat a fi o replică a celui din 11 martie. Cu tenacitatea care îi caracterizează, japonezii au început să înlăture urmele catastrofei.

image

Comunitatea internaţională a decis să ia măsuri împotriva regimului de la Tripoli: pe 19 martie, avioanele de vânătoare franceze au început să survoleze spaţiul aerian libian. SUA şi Marea Britanie au lansat un prim val de circa 110 rachete de croazieră Tomahawk asupra unor obiective considerate de importanţă strategică pentru regimul condus de Muammar Gaddafi.

Luna martie a îndoliat lumea artistică: Elizabeth Taylor, în vârstă de 79 de ani, a murit, în urma problemelor cardiace. Boala de inimă i-a fost diagnosticată încă din 2004, dar actriţa nu a dat mare importanţă afecţiunilor de care suferea. Elizabeth a negat mereu că ar fi bolnavă. Marea artistă a decedat pe 23 martie.

Aprilie

Două personalităţi din România au trecut în eternitate la începutul lunii. Politicianul Victor Surdu s-a stins din viaţă la 7 aprilie, la vârsta de 64 de ani, iar criticul de film Alex. Leo Şerban, 51 de ani - o zi mai târziu.

Evenimentul cel mai aşteptat al primei jumătăţi a anului a avut loc în Marea Britanie. William, Duce de Cambridge, s-a căsătorit cu aleasa inimii sale, Catherine Middleton, în catedrala Westminster din Londra, pe 29 aprilie. Fiul cel mare al prinţului Charles este al doilea pe lista moştenitorilor tronului Regatului Unit, după tatăl său.

image

Will şi Kate s-au cunoscut în 2001, în timp ce amândoi studiau la Universitatea Saint Andrews din Scoţia. Cuplul îşi va avea reşedinţa oficială pe Insula Anglesey, unde prinţul va continua să servească în Forţele Aeriene Regale, ca pilot de elicopter.

Potrivit estimărilor oficialilor britanici, nunta a fost urmărită de circa 2 miliarde de oameni. Şi România a avut reprezentanţi de înaltă clasă: Regele Mihai I şi Principesa Margareta au luat parte la eveniment.

Mai

Predecesorul lui Benedict al XVI-lea, Papa Ioan Paul al II-lea, a fost beatificat pe 1 mai. Ceremonia, la care au participat câteva sute de mii de oameni, a avut loc la Roma, în Piaţa Sfântul Petru. În ciuda solemnităţii evenimentului, premierul de atunci al Italiei, Silvio Berlusconi, a făcut o nouă gafă: televiziunile l-au surprins moţăind.

Tot pe 1 mai, preşedintele SUA, Barack Obama, a anunţat că inamicul public numărul 1 al Americii, Osama bin Laden, a fost ucis în timpul unei operaţiuni militare în Pakistan. Presa internaţională a relatat fiecare detaliu pe care l-a putut afla, dar au circulat şi numeroase zvonuri care au pus la îndoială succesul operaţiunii cu numele de cod Geronimo. Potrivit agenţiei de presă AP, moartea liderului al-Qaeda a reprezentat cea mai importantă ştire a anului 2011.

image

Pe 24 mai, Fănuş Neagu a plecat "Dincolo de nisipuri". Cunoscutul scriitor a încetat din viaţă la spitalul Elias, fiind răpus de o boală incurabilă. El a deţinut funcţia de director al Teatrului Naţional din Bucureşti vreme de trei ani şi a fost ales, în 2001, membru titular al Academiei Române.

După 16 ani în care a stat ascuns, fostul şef al armatei Republicii Srpska, Radko Mladic, a fost capturat pe 26 mai. Cel mai căutat om din Europa - pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii - a fost găsit în satul Lazarevo din Serbia, aproape de graniţa cu România.

El a fost extrădat la Tribunalul Penal Internaţional de la Haga. Mladic este acuzat pentru atrocităţile comise în timpul războilului din Bosnia (1992-1995), în care au fost ucise peste 200.000 de persoane. Circa 10.000 de sârbi au protestat împotriva arestării sale, într-un miting desfăşurat în centrul Belgradului.

Iunie

Vulcanul chilian Puyehue a erupt în data de 4 iunie, norul de cenuşă provocând un adevărat haos în programul curselor aeriene. Peste 3.000 de persoane au fost evacuate din regiune. Au fost afectate cursele ce urmau să decoleze de pe aeroporturi din America de Sud, dar şi din Noua Zeelandă sau Australia.

Printre călătorii care şi-au decalat zborul s-au numărat şi componenţii naţionalei de fotbal a României, care urmau să plece către ţară de pe aeroportul din Asuncion, Paraguay.

Mai multe vedete ale showbiz-ului românesc şi-au pus pirostriile la începutul verii. Tonul l-a dat Aylin Cadâr, care a făcut două nunţi, una turcească şi una românească, în 28 şi 29 mai. Artista s-a căsătorit cu iubitul ei, Traian, un tânăr avocat.

"N-a fost nunta anului, şi nici nunta verii. A fost nunta noastră", a descris, pe scurt, Cabral căsătoria sa cu Andreea Pătraşcu. Cei doi şi-au pus pirostriile pe 4 iunie. Petrecerea a avut loc într-un restaurant din Otopeni şi, după spusele prezentatorului tv, "a ieşit perfect".

image

Finalul lunii a adus însă şi două divorţuri în lumea mondenă românească. Pe 15 iunie, Oana Zăvoranu şi Ionuţ Pascu au pus capăt, oficial, unei căsnicii care a durat şapte ani. Pepe i-a adus fostei soţii un buchet cu 39 de trandafiri şi un tort, deoarece evenimentul a coincis cu ziua ei de naştere.

Nu la fel de "paşnică" a fost despărţirea dintre Irinel Columbeanu şi Monica (redevenită) Gabor. Sentinţa de divorţ, din 27 iunie, a fost doar începutul războiului dintre cei doi, pentru custodia fetiţei lor, Irina.

Celebrul interpret al detectivului Columbo, actorul Peter Falk, a încetat din viaţă pe 23 iunie. Serialul de televiziune amintit i-a adus în palmares nu mai puţin de patru premii Emmy. Artistul, în vârstă de 83 de ani, a decedat în locuinţa sa din Beverly Hills.

Iulie

După căsătoria prinţului William cu Catherine, ducesă de Cambridge, o nouă nuntă regală a strâns capetele încoronate ale Europei. Prinţul Albert al II-lea de Monaco şi fosta înotătoare Charlene Wittstock şi-au unit destinele, pe 1 iulie.

Pe 13 iulie, muzica românească a pierdut o figură marcantă a ultimelor decenii: Cornel Fugaru a pierdut lupta cu boala. Compozitorul, cântăreţul şi instrumentistul a strâns în palmares numeroase premii, atât în România, cât şi peste hotare.

Somalia s-a confruntat cu cea mai gravă secetă din ultimii 50 de ani. Pe 20 iulie, ONU a recunoscut această catastrofă: "Două regiuni din sudul ţării, Bakool şi Lower Shabell, aflate sub controlul insurgenţilor islamişti shebab, unde se înregistrează o secetă extrem de gravă, sunt afectate de foamete".

image

Două atentate teroriste au zguduit Norvegia, în 22 iulie. Un bărbat în vârstă de 32 de ani a fost arestat, fiind considerat responsabil de ambele atacuri. Extremistul a detonat o maşină-capcană în centrul capitalei Oslo, în apropierea clădirii guvernului. A urmat incidentul de pe insula Utoya: Anders Behring Breivik a deschis focul, trăgând la întâmplare, ucigând 69 de oameni şi rănind alţi 66. Pe insulă se aflau circa 560 de persoane, majoritatea adolescenţi, care participau la Şcoala de vară a partidului de guvernământ din Norvegia.

Cântăreaţa britanică Amy Winehouse a fost găsită moartă, pe 23 iulie, în locuinţa sa din nordul Londrei. În vârstă de 27 de ani, solista avea probleme cu alcoolul şi cu drogurile. Cu puţin timp înainte de decesul ei, artista anulase câteva dintre concertele pe care trebuia să le susţină, inclusiv unul în România.

August

Carmen Trandafir şi Emil Grădinescu au dorit să aibă o nuntă departe de ochii presei. Din acest motiv au şi amânat de mai multe ori ceremonia. Cei doi s-au căsătorit pe 21 august, după o relaţie care a durat şase ani, timp în care a venit pe lume Ana, fiica lor.

image

În schimb, patronul de la Dinamo, Cristian Borcea, a avut parte de o nuntă plină de fast, pe 28 august. Parcarea din faţa restaurantului a devenit un showroom ad-hoc, umplându-se de automobilele de lux ale participanţilor la eveniment.

Fanii echipei de fotbal au protestat faţă de opulenţa etalată, mai ales că nu trecuseră multe zile de când Dinamo a fost eliminată, din nou, din cupele europene, pierzând în faţa unei formaţii mai slab cotate: Vorskla Poltava, din Ucraina.

Septembrie

Ceea ce trebuia să fie o sărbătoare a fotbalului românesc s-a transformat într-un scandal mioritic. Nu numai că, pe 6 septembrie, echipa naţională şi-a irosit şansele de calificare, remizând, 0-0, cu Franţa. Marcel Pavel a făcut praf Imnul de stat, încurcând versurile, iar gazonul de pe Arena Naţională nu a rezistat decât 30 de minute.

image

19 septembrie a fost cea mai tristă zi a anului pentru jazz-ul românesc: compozitorul, pianistul şi contrabasistul Răducan Creţu, cunoscut publicului sub numele Johnny Răducanu, a încetat din viaţă în locuinţa sa din Bucureşti, în urma unui stop cardio-respirator.

Octombrie

Fondatorul gigantului Apple, Steve Jobs, a încetat din viaţă la vârsta de 56 de ani. Un reprezentant al companiei a anunţat printr-un comunicat tragica veste, pe data de 5 octombrie. Omul de afaceri şi-a ţinut viaţa personală departe de ochii presei, multe detalii savuroase ieşind la iveală abia după moartea sa. Jobs a fost o persoană influentă, cu relaţii în cele mai înalte medii ale vieţii economice şi politice americane.

După 42 de ani în care a condus Libia, Muammar Gaddafi a avut un sfârşit umilitor. Rebelii l-au capturat şi ucis pe 20 octombrie, în apropierea oraşului său natal, Sirte. Înainte de a fi omorât, trupul său a fost batjocorit, iar imagini şocante au făcut înconjurul planetei.

image

Un cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter a zguduit oraşul turcesc Van, pe 23 octombrie. În catastrofa naturală şi-au pierdut viaţa 604 persoane, iar circa 2.200 de clădiri au fost distruse. Printre supravieţuitori s-a numărat şi un bebeluş, scos de sub ruine la 48 de ore după producerea seismului.

Un tragic accident a avut loc în timpul Marelui Premiu de la Sepang (Malaezia), tot pe 23 octombrie. Motociclistul italian Marco Simoncelli a pierdut controlul bolidului, iar doi dintre adversarii săi, Colin Edwards şi Valentino Rossi, nu l-au mai putut evita. Sportivul în vârstă de 24 de ani nu a mai putut fi salvat, rănile de la cap şi de la umăr fiindu-i fatale.

Unul dintre cei mai cunoscuţi regizori români, Liviu Ciulei, a murit pe 24 octombrie, la vârsta de 88 de ani. El a ocupat funcţia de director artistic al Teatrului Bulandra, vreme de zece ani, dar şi o poziţie similară la Teatrul "Tyrone Guthrie" din Minneapolis. A fost profesor de teatru la Columbia University şi la New York University.

image

Cea mai importantă personalitate istorică a României din secolul XX şi-a aniversat la Bucureşti cei 90 de ani de viaţă. Regele Mihai a ţinut un discurs în Parlament, în dimineaţa zilei de 25 octombrie, în timp ce în cursul serii a participat la o ceremonie fastuoasă, care a avut loc în cinstea sa la Opera Română.

Printre cei 1.300 de invitaţi s-au numărat capete încoronate din Europa, precum Regina Sofia a Spaniei, Henric - Mare Duce de Luxemburg, Simeon - Regele Bulgariei, dar şi personalităţi ale vieţii culturale, sportive şi politice din România. Aniversarea s-a încheiat cu un dineu festiv.

31 octombrie a fost declarată ziua venirii pe lume a pământeanului cu numărul 7 miliarde. Mai mulţi copii şi-au disputat această titulatură, printre care Alexander (Rusia), Nargis (India) şi Danica (Filipine).

Noiembrie

Două dintre ţările cele mai afectate de criza globală şi-au schimbat guvernele în această toamnă. Pe 11 noiembrie, Lucas Papademos a depus jurământul ca premier al Greciei, însă mult mai mediatizată a fost schimbarea de cabinet din Italia. Silvio Berlusconi a demisionat pe 12 noiembrie, veste primită cu aplauze la Roma. "Il Cavaliere" a fost înlocuit de Mario Monti, încheindu-se astfel o lungă perioadă marcată de gafe, dar şi de scandaluri sexuale.

image

O altă personalitate a vieţii artistice româneşti s-a stins din viaţă, pe 29 noiembrie. Alexandru Tocilescu a decedat la vârsta de 65 de ani, la Spitalul Floreasca. Problemele cardiace şi alte boli grave de care suferea au pus capăt unei vieţi dedicate teatrului. El primise în iulie o stea pe Aleea Celebrităţilor din Capitală, fiind primul regizor recompensat cu această distincţie.

Decembrie

La doar două zile distanţă, a mai plecat dintre noi o personalitate culturală de seamă. Andrei Blaier s-a stins din viaţă pe 1 decembrie, la vârsta de 78 de ani. Regizorul şi scenaristul a decedat în locuinţa sa, după o lungă şi grea suferinţă.

O veste tragică a tulburat lumea muzicală. Cântăreaţa Mălina Olinescu şi-a pus capăt zilelor pe 12 decembrie. Ea s-a aruncat de la etajul şase al blocului în care locuia, după o ceartă cu iubitul său. Echipajul SMURD sosit la faţa locului a încercat să o resusciteze, însă în zadar.

image

"La Diva Aux Pieds Nus", Cesaria Evora, a părăsit şi ea această lume, în 17 decembrie. Artista a murit într-un spital din oraşul natal, Sao Vicente, Arhipelagul Capului Verde. "Diva desculţă" şi-a anulat concertele programate pentru această toamnă, din cauza stării precare de sănătate. Cântăreaţa în vârstă de 70 de ani urma să susţină un recital şi în România.

Tot în 17 decembrie a decedat şi liderul nord-coreean Kim Jong-Il. Starea de sănătate a liderului nord-coreean era ţinută secret, însă, potrivit apropiaţilor, acesta ar fi suferit de diabet şi boli de inimă, lucru niciodată confirmat în mod oficial. Kim Jong-Un a fost numit să îi succeadă la conducere lui Kim Jong-Il.

Pe 18 decembrie, unul dintre simbolurile mişcărilor din 1989, care au dus la căderea cortinei de fier, a încetat din viaţă. Scenaristul, eseistul, poetul, disidentul şi politicianul Vaclav Havel a murit în somn, la vârsta de 75 de ani. El a fost cel de-al zecelea, şi ultimul, preşedinte al Cehoslovaciei, şi primul preşedinte al Cehiei, vreme de zece ani, până în 2003.

Agenţia de presă Reuters a realizat un montaj video care face rezumatul anului 2011, în numai 60 de secunde: cutremurul din Japonia, "primăvara arabă", asasinarea lui Muammar Gaddafi, atentatul din Norvegia, foametea din Somalia, evenimentele care au marcat anul 2011 au fost comprimate într-un singur minut prin intermediul unor imagini impresionante.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite