RETROSPECTIVĂ | Anul 2014, reflectat pe prima pagină a ziarului „Adevărul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O privire înapoi în arhiva din acest an a ziarului „Adevărul“ reprezintă un argument pentru ideea de presă tipărită. Puterea pe care o emană un mesaj „de prima pagină“ este o reţetă pe care internetul nu a găsit-o încă. Iar anul capătă sens atunci când îl revezi filă cu filă, pe hârtia de ziar.

7 IANUARIE. 2014 a început cu o nouă condamnare pentru fostul premier Adrian Năstase: 4 ani de închisoare în dosarul „Zambaccian“. Năstase a scris cărţi, s-a purtat frumos şi a părăsit penitenciarul o jumătate de an mai târziu.

image

20 IANUARIE. „Adevărul“ a scris despre implicaţiile proiectului de ţară al lui Traian Băsescu pentru ultimul an al mandatului său: unirea României cu Republica Moldova. Reporterii „Adevărul“ au realizat şi un film documentar pe această temă.

image

23 IANUARIE. Un avion care transporta o echipă medicală s-a prăbuşti în munţii Apuseni. Slaba organizare a autorităţilor a făcut ca o studentă la medicină şi pilotul avionului să moară îngheţaţi, după prăbuşire. „Adevărul“ a căutat vinovaţii pentru un caz fără precedent.

image

29 IANUARIE. „Adevărul“ a prezentat etapele revoluţiei românilor de la Cernăuţi, în plină iarnă a protestelor din Ucraina.

image

17 FEBRUARIE. Dispariţia unei tinere din Bucureşti şi descoperirea ei într-o mănăstire din nordul Moldovei au creat o dezbatere cu privire la graniţele „triunghiului“ copii-părinţi-duhovnici.

image

20 FEBRUARIE. Cu mai puţin de un an până la alegerile prezidenţiale, Uniunea Social Liberală dădea semne de slăbiciune. USL s-a rupt, până la urmă, la finalul lunii februarie.

image

24 FEBRUARIE. Conservatoarea Maria Grapini s-a remarcat prin desele greşeli de gramatică din postările de pe Facebook. Înainte de a deveni europarlamentar a acordat un interviu reporterilor „Adevărul“. Deşi a fost serios de la început până la sfârşit, interviul a avut o însemnată notă de umor involuntar.

image

3 MARTIE. La începutul primăverii a fost pericol de război la graniţa de est a României. După anexarea Crimeei, invazia rusească părea să avanseze către Republica Moldova.

image

5 MARTIE. Opt dintre cei mai importanţi oameni din fotbalul românesc au ajuns la închisoare după finalizarea „Dosarului Transferurilor“. Printre ei se afla şi Gică Popescu, cel care ar fi trebuit să preia şefia Federaţiei Române de Fotbal.

image

25 MARTIE. O campanie „Adevărul“ a urmărit deznodământul „potopului de români în Marea Britanie“. A fost momentul unui nou film documentar marca „Adevărul“

image

24 APRILIE. Pe fondul situaţiei tensionate din estul Ucrainei, preşedintele Traian Băsescu vorbea la „Adevărul Live“ despre măsurile de precauţie pe care trebuie să le ia România.

image

7 MAI. Reporterii „Adevărul“ au mers de mai multe ori pe parcursul acestui an în zonele de conflict din Ucraina şi au trimis corespondenţe atât din tabăra ucrainenilor cât şi din „cuiburile“ separatiştilor.

image

12 MAI. În timp ce toată lumea se pregătea de europarlamentare, Eurovision-ul a adus surpriza primăverii: Conchita Wurst – femeia cu barbă – câştiga marele premiu şi transforma un concurs muzical într-un triumf al corectitudinii politice.

image

26 MAI. PSD a câştiga detaşat alegerile europarlamentare. Pentru Victor Ponta, preşedintele social democraţilor, drumul spre Cotroceni se prefigura a fi o plimbare pe o pajişte înflorită.

image

4 IUNIE. Acciza de 7 eurocenţi pe litrul de combustibil a fost o temă îndelug dezbătută în prima parte a anului.

image

9 IUNIE. Simona Halep este sportiva anului în România. Cea mai importantă performanţă a reprezentat-o finala pe care a jucat-o la Roland Garros, contra rusoaicei Maria Sharapova. Constănţeanca a fost învinsă, dar, la 22 de ani, a devenit noul simbol al mândriei de a fi român.

image

23 IUNIE. Arestarea lui Mircea Băsescu, la începutul verii, a fost o pată neagră pe blazonul lui Traian Băsescu, aflat la finalul unui deceniu în care a condus România.

image

7 IULIE. O româncă motivează o lume întreagă: suceveanca Luminiţa Daniela Saviuc a scris despre lucrurile la care trebuie să renunţi pentru a fi fericit. Peste un milion de oameni de toate naţionalităţile au citit şi au dat mai departe sfaturile Luminiţei.

image

9 IULIE. Bacalaureatul a fost o temă dureroasă pentru zeci de mii de adolescenţi, dar şi pentru români, în general. Ne-am convins astfel că educaţia e una dintre marile probleme ale ţării. Anul acesta s-a produs un fenomen şi mai îngrijorător decât rata mică de promovabilitate: absenteismul. 70.000 de liceeni au refuzat să dea examenele de Bacalaureat.

image

16 IULIE. Incompetenţa capătă noi forme. Românii realizează că gradul de impostură de la conducerea ţării depăşeşte orice imaginaţie. Premierul României şi Ministrul Finanţelor nu pot răspunde la o întrebare simplă: de unde vin resursele necesare pentru ca reducerea CAS să nu destabilizeze bugetul?

image

21 IULIE. Un avion al companiei Malaysian Airlines este doborât de o rachetă în estul Ucrainei. O lume întreagă deplânge moarte celor 298 de pasageri, iar antipatia faţă de Rusia se transformă în furie. Printre victime se afla şi Andrei Anghel, un tânăr de 24 de ani, născut la Cluj-Napoca.

image

11 AUGUST. Dan Voiculescu este condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupţie, spălare de bani şi trafic de influenţă. În urma acestei decizii, angajaţii omului de afaceri organizează o „plimbare pentru libertate“ în jurul Palatului Cotroceni.

image

23 AUGUST. „Weekend Adevărul“ inaugurează o nouă campanie de anvergură: „Apostolii lui Stalin“ – un demers care şi-a propus să le reamintească românilor figurile uitate ale celor care au instaurat comunismul pe aceste meleaguri.

image

16 SEPTEMBRIE. Ministerul Educaţiei vine din vacanţă cu temele nefăcute: şcoala începe fără „Abecedare“. Noile manuale pentru clasa I apar pe băncile elevilor la multe săptămâni după prima zi de şcoală. Şi, pentru prima dată, „Ana are mere“ nu-şi mai găseşte locul în Abecedar.

image

16 OCTOMBRIE. Obsesia ofiţerilor acoperiţi acaparează România. După auto-deconspirarea jurnalistului Robert Turcescu, preşedintele Traian Băsescu declară că şi Victor Ponta a fost „acoperit“.

image

22 OCTOMBRIE. La vremuri noi, baroni noi. „Adevărul“ a prezentat harta oamenilor care fac legea în judeţele României şi care dirijează după bunul plac banii publici. Pentru unii, jocul s-a terminat în închisoare, alţii sunt încă cercetaţi.

image

30 OCTOMBRIE. Cele şase case ale candidatului Iohannis au fost numărate, fotografiate şi evaluate toată toamna. Deznodământul: din 2015, familia Iohannis se mută în casă nouă, la Bucureşti.

image

10 NOIEMBRIE. Votul din diaspora şi erorile repetate ale Ministerului Afacerilor Externe reprezintă evenimentul anului pentru România.

image

12 NOIEMBRIE. Cele două dezbateri televizate dinaintea finalei alegerilor prezidenţiale au contat mai puţin decât în 2004 sau în 2009.

image

14 NOIEMBRIE. Campania „Români de geniu“, din cadrul „Weekend Adevărul“, a prezentat portrete ample ale lui Petre Ţuţea, Emil Cioran şi Mircea Eliade.

image

18 NOIEMBRIE. Pentru prima dată în lunga sa istorie, „Adevărul“ pune pe prima pagină un titlu în limba germană.

image

15 DECEMBRIE. După 25 de ani de democraţie, românii au alcătuit podiumul celor trei preşedinţi: 1. Băsescu, 2. Iliescu, 3. Constantinescu.

image

23 DECEMBRIE. Comemorarea Revoluţiei din decembrie 1989 a coincis cu ziua depunerii jurământului pentru preşedintele Klaus Iohannis. Cu această fotografie, la crucea eroilor martiri din Piaţa Universităţii, începe o nouă etapă pentru România.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite