Reţeaua de hoţi români care a jefuit sute de case din UK. Şeful grupării avea o adevărată „peşteră a lui Ali Baba“ acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O reţea de hoţi români a jefuit sute de case din zone bogate din UK sustrăgând bunuri de lux în valoare de milioane de lire. Autorităţile din West Midlands au fost uimite să descopere una dintre cele mai extinse şi bine organizate conspiraţii la jaf pe care au cunoscut-o. Prada, constând în principal din bijuterii, ceasuri  şi monezi de aur era trimisă în România de unde ar fi fost coordonate furturile, relatează Daily Mail.

Catalin Zaharia, 29 de ani, Constantin Stoian, 29 de ani, Marian Molocia, 27 de ani şi Daniel Stoean, 35 de ani, ar fi jefuit între 400 şi 500 de case din zone rezidenţiale din West Midlands, West Mercia, Staffordshire şi Gloucestershire în decurs de 3 ani, între 2015 şi 2018. Aceştia au fost surprinşi de camerele CCTV intrând pe ferestrele mai multor case şi au fost condamnaţi pentru jefuirea a 76 de proprietăţi, însă poliţia suspectează că au comis mult mai multe infracţiuni.

Şeful grupului infracţional, Zaharia, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru conspiraţie la jaf, iar soţia sa la 4 ani şi jumătate de închisoare pentru spălare de bani. Molocia a primit 6 ani, iar Stoian şi Stoean au primit câte 4 ani de închisoare. Zaharia are condamnări pentru furt în România, Spania şi Franţa.

Poliţia spune că valoarea estimativă a bunurilor furate ajunge la 800.000 de lire. Banda a mai furat şi 63.840 de lire bani cash. „I-am putut lega direct de 100 de jafuri. Însă credem că au comis mult mai multe infracţiuni sustrăgând bani şi bunuri în valoare de milioane de lire”, spun reprezentanţii poliţiei din West Midlands, potrivit Daily Mail.

Anchetatorii au descoperit vasta reţea infracţională după ce l-au arestat pe Zaharia, anul trecut, când l-au prins cu o maşină neasigurată şi l-au văzut aruncând pe geam o geantă de bijuterii. Amploarea reţelei i-a uimit pe investigatori care suspectează implicarea unor persoane aflate pe teritoriul României, posibil chiar în plănuirea jafurilor. Descinderea la locuinţa lui Zaharia din Oldbury, West Midlands a fost o surpriză pentru autorităţi: bărbatul avea în casă o adevărată „peşteră a lui Ali Baba”. Bunurile erau transportate în România cu zboruri la clasa economică. Mii de lire erau transferate în România, dar şi în conturi din Spania şi India.

captura

Pe telefonul lui Zaharia au fost descoperite schimburi de mesaje cu persoane din România despre jafurile organizate de acesta. O figură misterioasă numită „Boss” se plângea de calitatea bijuteriilor.

„Operaţiunile erau profesionist organizate. Catalin Zaharia coordona jafurile din Birmingham”, spun procurorii care subliniază dimensiunea internaţională a reţelei şi faptul că jafurile sunt bine plănuite. Poliţiştii colaborează cu autorităţile române pentru a-i descoperi pe toţi cei implicaţi. Cel puţin alţi doi  membri ai grupării au părăsit UK scăpând de arest.

Printre bunurile recuperate din casa lui Zaharia se află o geantă Dior, ceasuri Armani şi Breitling, monede de aur Krugerrand, o geantă Adidas umplută cu bijuterii indiene. Bijuterii se mai aflau în sertare, îndesate în şosete sau ascunse într-un frigider vechi din curtea casei. Doar o mică parte din bunuri a putut fi restituită proprietarilor.

Banda a fost descoperită după ce anchetatorii au găsit urme ale unor tenişi Nike pe mai multe acoperişuri. Zaharia a fost surprins de camerele CCTV purtând aceşti tenişi. În plus urme de ADN au fost lăsate la câteva dintre proprietăţile jefuite: Molocia a lăsat o şosetă şi o unealtă, iar Stoean a lăsat amprente pe o cutie de conserve. La acel moment, reţeaua era în „plin avânt”, în mai puţin de o lună, între 22 ianuarie şi 4 februarie 2018, comiseseră deja 10 jafuri.

„Este una dintre mai extinse conspiraţii la jaf cu care ne-am confruntat în West Midlands, spun autorităţile care subliniază metodele de fineţe folosite de hoţi: intrau noaptea pe proprietăţi din zone rezidenţiale unde nu vedeau lumină, intrau doar pe fereastră pentru a evita alarmele direct în dormitoare şi chiar aveau asupra lor dispozitive de testare a purităţii aurului.

Hoţii trimiteau des bani acasă la familie. De asemenea, membri ai familiei şi prieteni apăreau pe reţelele de socializare cu bijuteriile furate din casele britanice. Zaharia şi soţia îşi afişau bogăţia pe Instagram, în fotografii cu grămezi de bani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite