RESTRICŢII Se circulă greu pe A1, A2, A3 şi pe mai multe drumuri naţionale. Trafic îngreunat şi în Ungaria, Croaţia şi Slovenia, avertizează MAE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea rea anunţată de meteorologi creează deja probleme în trafic. Se circulă greu pe A1, A2 şi A3, pe DN1, DN1A, DN2, DN3, DN5 ŞI DN6, din cauza burniţei şi a carosabilului umed, potrivit Infotrafic. Totodată, meteorologii sfătuiesc populaţia să se aprovizioneze cu apă şi mâncare în cazul în care va fi emisă o avertizare de Cod roşu. Probleme de trafic sunt şi în Ungaria, Croaţia şi Slovenia, avertizează MAE.

UPDATE Centrul INFOTRAFIC avertizează că, la 19.30, se circulă îngreunat pe numeroase artere rutiere din zonele aflate sub atenţionarea meteorologică de viscol. „Burniţează, suprafeţele carosabile sunt umede, iar din cauza temperaturilor în continuă scădere este foarte posibil ca în scurt timp să apară poleiul”, potrivit Infotrafic.

„Mare atenţie trebuie să manifeste conducătorii auto care acum se deplasează pe autostrăzile A1 Bucureşti – Piteşti, A2 Bucureşti – Constanţa şi A3 Bucureşti – Ploieşti, ale căror suprafeţe carosabile sunt umede, pe anumite porţiuni existând şi un strat de zăpadă amestecată cu material antiderapant.
Aceleaşi condiţii dificile de trafic se întâlnesc şi pe DN1 Bucureşti – Ploieşti, DN1A Cheia – Săcele, DN2 Urziceni – Buzău, DN3 Bucureşti – Slobozia, DN5 Bucureşti – Giurgiu şi DN6 tronsoanele Bucureşti –Alexandria şi Strehaia – Turnu Severin”, avertizează poliţiştii.

„Recomandăm insistent tuturor conducătorilor auto aflaţi în trafic să manifeste prudenţă, să ruleze cu viteză redusă, să păstreze distanţa de siguranţă faţă de vehiculele dinainte şi să evite efectuarea depăşirilor”, le recomandă aceştia şoferilor.

UPDATE CFR Călători avertizează că trenurile vor circula conform reglementărilor de iarnă în următoarle 48 de ore.  Societatea a anunţat că a fost instituit deja Comandamentul de Iarnă, iar pasagerii trebuie ca, înainte de călătorie, să se informeze despre condiţiile meteo şi să apeleze telefonic Gara CFR din localitatea de plecare pentru informaţii actualizate despre mersul trenului cu care intenţionează să plece. Compania a suplimentat echipele de intervenţie.

UPDATE Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, vineri după-amiază, pe autostrada A3 Bucureşti – Ploieşti, traficul rutier se desfăşura îngreunat din cauza burniţei şi a vântului care suflă cu putere. Carosabilul este ud şi există riscul apariţiei poleiului.

”Le recomandăm conducătorilor auto să adapteze viteza în funcţie de vizibilitate, să folosească luminile de întâlnire împreună cu cele de ceaţă şi mărească distanţa în mers”, potrivit poliţiştilor de la Infotrafic.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, vineri, o serie de atenţionări de călătorie pentru Ungaria, Croaţia şi Slovenia, informându-i pe cei care doresc să se deplaseze în aceste ţări asupra faptului că au fost emise avertismente meteorologice care prevăd ninsori abundente, potrivit Mediafax.

Astfel, MAE informează cetăţenii români asupra faptului că Institutul Naţional de Meteorologie din Ungaria a emis cod portocaliu de ninsoare şi viscol pentru judeţele Zala, Somogy şi Baranya şi cod galben de ploaie îngheţată în judeţele Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Tolna, Vas şi Veszprém, pentru data de 24 ianuarie.

MAE recomandă tuturor cetăţenilor români care doresc să se deplaseze pe teritoriul acestui stat sau care tranzitează Ungaria să nu pornească la drum fără a consulta site-urile de specialitate.

Pentru evitarea eventualelor probleme, este recomandat ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru trafic pe timp de iarnă şi, cu precădere în cursul nopţii, să existe provizii suficiente de combustibil şi alimente.

Cod portocaliu de ninsoare şi în Zagreb

Ministerul de Externe a transmis de asemenea o atenţionare de călătorie pentru Croaţia, informând cetăţenii români care se deplasează pe teritoriul acestei ţări cu privire la condiţiile meteorologice nefavorabile.

"Astfel, începând din data de 24 ianuarie, regiunea capitalei Zagreb, precum şi partea centrală a ţării se află sub avertizare meteorologică, cod portocaliu de ninsoare. Sub avertizare meteorologică, cod galben de ninsori şi vânt, se află şi partea de est a ţării. În zonele adriatice precum Istria şi Dalmaţia a fost instituit cod portocaliu de furtună. La această oră nu există autostrăzi, căi ferate, porturi sau aeroporturi închise, însă traficul se desfăşoară în condiţii de iarnă", menţionează sursa citată.

MAE reaminteşte faptul că, pe teritoriul Croaţiei, folosirea echipamentelor de iarnă este obligatorie până la data de 15 aprilie 2014, indiferent de condiţiile atmosferice sau de tipul de vehicul rutier. "Prin echipamente de iarnă se înţelege, pentru autovehicule cu masă de până la 3,5 tone, anvelope de iarnă inscripţionate M+S, pe toate roţile, sau anvelope de vară cu o adâncime a profilului de minim 4 mm însoţite, la nevoie, de lanţuri pentru roţile de tracţiune. Pentru autobuze, autocare şi vehicule de transport marfă sunt obligatorii lanţurile speciale de zăpadă sau anvelopele de iarnă inscripţionate M+S pe roţile de tracţiune. Contravenţiile pentru nerespectarea condiţiilor menţionate variază între 300 HRK (aprox. 40 euro) şi 700 de HRK (aprox. 90 euro)", precizează sursa citată.

Pentru evitarea eventualelor probleme, este recomandat ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru trafic pe timp de iarnă şi, cu precădere în cursul nopţii, să existe provizii suficiente de combustibil şi alimente.

Cetăţenii români care doresc să se deplaseze sau să tranziteze Croaţia sunt sfătuiţi ca, înainte de a pleca la drum, să consulte paginile de internet ale Ministerului Afacerilor Externe (http://www.mae.ro), Companiei Naţionale Croate de Autostrăzi (http://www.hak.hr), Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate (http://www.hznet.hr), Autorităţii Portuare Croate (http://www.portauthority.hr) şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă (http://www.ccaa.hr).

Ninsori abundente în Slovenia până pe 27 ianuarie

De asemenea, MAE informează cetăţenii români care se deplasează pe teritoriul Sloveniei asupra faptului că autorităţile din această ţară au emis un avertisment meteorologic care prevede ninsori abundente în intervalul 24-27 ianuarie.

Totodată, din cauza zăpezii, traficul este interzis pentru remorci şi semiremorci pe porţiunea de drum Ajdovščina - Col - Black Top - Godovič - Idrija. De asemenea, începând din data de 25 ianuarie, există posibilitatea să apară restricţionări pentru traficul rutier pentru autovehiculele grele/camioane pe toate autostrăzile din Slovenia din cauza căderilor masive de zăpadă, se arată în comunicatul MAE.

Ministerul de Externe recomandă cetăţenilor români care călătoresc sau tranzitează Slovenia să-şi echipeze autovehiculele pentru trafic pe timp de iarnă şi, cu precădere, în cursul nopţii, să existe provizii suficiente de combustibil şi alimente. De asemenea, se recomandă conducerea prudentă şi respectarea semnelor şi avertizărilor de trafic. Căderile de zăpadă pot cauza perturbări şi întârzieri ale traficului rutier pe drumurile publice din Slovenia.

Cetăţenii români care doresc să tranziteze Slovenia sunt sfătuiţi să se informeze din timp asupra situaţiei traficului rutier şi a restricţiilor existente precum şi asupra alertelor meteorologice emise în ţările învecinate. Informaţii privind situaţia traficului rutier în Slovenia pot fi obţinute 24h/24 de la Centrul de informare asupra traficului rutierhttp://www.promet.si, precum şi la numerele de telefon 1970 (din Slovenia) şi 00 386 151 88 518 (internaţional).

De asemenea, MAE recomandă atât consultarea Ghidului de călătorie pentru iarnă, pus la dispoziţie în decembrie 2013, cât şi a pliantului şi a spotului aferente acestuia (http://www.mae.ro/node/23896).

UPDATE Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA (CNADNR) SA avertizează participanţii la trafic asupra posibilităţii închiderii sau restricţionării circulaţiei pe anumite sectoare de autostrăzi şi drumuri naţionale.

Specialiştii le recomandă participanţilor la trafic să nu plece la drum fără a avea autoturismele echipate corespunzător pentru condiţiile de iarnă. Mai exact, aceştia trebuie să aibă anvelope de iarnă, lanţuri antiderapante, combustibil, pături, saculeţ cu material antiderapant, alimente şi apă.

Concret, judeţele care se vor afla sub incidenţa „Codului Portocaliu” sunt: Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Dolj, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău şi Municipiul Bucureşti.

Cum e vremea într-o parte din judeţele vizate de codul portocaliu

În Gorj, stratul de zăpadă va depăşi 30-40 cm. În prima parte a intervalului, ninsorile vor fi abundente în cea mai mare parte a Olteniei, iar vântul va sufla cu peste 70 km/h, viscolind şi troienind zăpada. În Mehedinţi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” a înştiinţat toate Comitetetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a lua măsurile ce se impun în astfel de situaţii.

În prima parte a intervalului ninsorile vor fi abundente în cea mai mare parte a Olteniei, iar stratul de zăpadă va depăşi local 40 cm, iar vântul va sufla cu peste 70 km/h, viscolind zăpada. Din cauza condiţiilor meteo specifice, capacitatea de conducere este mult diminuată, iar oboseala se instalează mai repede!

UPDATE Nici vineri la ora 15 nu erau semnalate drumuri naţionale cu circulaţia întreruptă din cauza unor evenimente rutiere şi nici probleme semnificative de fluenţă a traficului care să fie determinate de vremea nefavorabilă ori de alţi factori, potrivit Centrului Infotrafic.

UPDATE Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române, momentan nu sunt semnalate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită din cauza condiţiilor meteorologice. Totuşi, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă, pe mai multe drumuri naţionale din ţară, mai ales din zonele montane, pe care stratul de zăpadă măsoară, până la un centimetru: DN7C (Transfăgărăşan) Piscu Negru (judeţul Argeş), DN7A Voineasa (judeţul Vâlcea) – Groapa Seacă (judeţul Hunedoara), DN67C Novaci – Rânca (judeţul Gorj), DN1H în zona localităţii Şinteu (judeţul Bihor), DN75 în zona localităţii Măgura (judeţul Bihor), DN18 în zona localităţii Borşa (judeţul Maramureş), DN1R în zona localităţii Beliş (judeţul Cluj), DN11 Bretcu – Oituz (judeţul Covasna), DN2D în zona localităţii Ojdula (judeţul Covasna), DN12A în zona localităţii Lunca de Jos (judeţul Harghita), DN12C în zona localităţii Lacu Roşu (judeţul Harghita).

„Având în vedere avertizările cod galben şi cod portocaliu de viscol, emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabile pentru 26 de judeţe şi municipiul Bucureşti începând din această după-amiază, de la ora 18.00, până duminică, la aceeaşi oră, sfătuim conducătorii auto ca înaintea începerii deplasării să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă şi situaţia meteorologică prognozată”, se arată într-un comunicat.

Sfaturi pentru şoferi

De preferat este ca în cazul în care călătoriile cu automobilul nu sunt urgente şi absolut necesare, să nu se pornească la drum. Dacă însă deplasările nu pot fi amânate, o condiţie obligatorie pentru a le efectua este echiparea corespunzătoare a autovehiculelor pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare - dezaburire funcţional etc.).

În timpul deplasării, cei de la volan trebuie să manifeste prudenţă sporită, să circule cu viteză redusă în zonele cu carosabil alunecos, precum şi în apropierea trecerilor pentru pietoni. De asemenea, este necesar să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele dinainte, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă dacă situaţia o impune, să nu frâneze sau să vireze brusc şi să utilizeze, cu precădere, frâna de motor.

„Pentru prevenirea unor situaţii nedorite (accidente grave sau blocaje în trafic), este necesar ca toţi conducătorii auto să respecte strict indicaţiile şi recomandările poliţiştilor rutieri, care acţionează permanent pe arterele rutiere din ţară pe care se circulă îngreunat din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Precizăm, la final, că secţiile regionale de poliţie transporturi nu au semnalat probleme referitoare la traficul feroviar şi nici aeroporturi sau porturi maritime ori fluviale închise”, se mai arată în comunicat.

Mai multe drumuri naţionale vor fi închise

Ministerul Transporturilor (MT) anunţă, în contextul avertizărilor de ninsori şi viscol valabile până duminică seară, că la nivelul instituţiei a fost constituit Comandamentul de iarnă şi că în situaţii speciale ar putea fi dispusă închiderea unor rute.

„Este important să menţionăm că îndeplinirea acestei misiuni de intervenţie se realizează în condiţiile unor intemperii normale de sezon, urmând ca situaţiile speciale, determinate de cantitatea şi durata ninsorii, să fie tratate special, împreună cu alte măsuri ce ţin de siguranţa călătorilor, mergând până la închiderea unor rute”, se mai arată într-un comunicat al MT.

Avertizarea ar putea fi prelungită

Directorul ANM atrage atenţia că avertizarea de cod portocaliu şi cod galben ar putea fi valabilă şi luni, existând şi posibilitatea ca meteorologii să emită un cod roşu. Premierul anunţă o nouă procedură pentru catastrofe de săptămâna viitoare.

„Am vrut să vă dau un mesaj foarte clar de sprijin şi de încredere, salvaţi vieţi. Când se întâmplă ca ceva să nu funcţioneze sunt şi responsabilităţi politice. Eu cred că cei mai mulţi dintre oameni îşi fac datoria. Toată lumea merge mai departe la treabă, dar eu ca prim ministru o să vă apăr”, a declarat premierul Victor Ponta la începutul comandamentului de iarnă de la Palatul Victoria.

”Vreau să fim pregătiţi în baza atenţionărilor meteo, aşa cum am fost pregătiţi şi până acum. De săptămâna viitoare o să modificăm anumite proceduri, vicepremierul va avea o procedură foarte clară de funcţionare pentru catastrofe, în aşa fel încât să nu avem probleme”, le-a transmis Ponta.

Codul portocaliu, reactualizat sâmbătă

Referitor la avertizare, directorul generela al ANM, Ion Sandu, a explicat că acest cod portocaliu „este emis pentru cantităţi de zăpadă asociate cu vânt”. Printre judeţele aflate sub cod portocaliu se află Giurgiu şi Călăraşi, unde viteza vântului poate depăşi 70 km/h, a mai spus Sandu.

”În cursul zilei de mâine, vor fi două actualizări ale codului portocaliu. E posibil să fie adăugate Damboviţa, Argeş şi să scoatem judeţul Mehedinţi”, a mai spus Sandu.

Strat de zăpadă consistent în anumite zone

„Atenţie mare la judeţele respective care sunt sub cod portocaliu”, a declarat premierul Victor Ponta, care i-a cerut vicepremierului Gabriel Oprea să şi meargă în acele judeţe. „Trebuie să luăm măsurile care se impun, astfel încât să evităm problemele”, a continuat Ponta.

„Codul portocaliu este pentru sudul şi estul ţării, unde va ninge. Codul galben este valabil pentru 16 judeţe. Potrivit datelor ANM, vremea se va înrăutăţi, vor exista zone în care stratul de zăpadă va fi consistent”, a explicat Gabriel Oprea, vicepriminstru. 

Ninsorile abundente, până luni

Legat de codul portocaliu, acesta spune că în judeţele vizate va fi viscol puternic şi ninsoare. „Teleorman, Olt, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova vor putea intra şi ele sub cod portocaliu”, a completat Sandu, directorul ANM.

Şeful ANM a avut şi un sfat pentru populaţie şi anume să se amâne orice deplasare, începând din această seară şi până duminică. Acesta a precizat că avertizarea ar putea fi valabilă inclusiv luni. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite