Reprezentanţii României şi ai Marii Britanii, convocaţi la MAE iranian în urma atacului asupra petrolierului Mercer Street

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrolierul Mercer Street FOTO marinetraffic.com
Petrolierul Mercer Street FOTO marinetraffic.com

Ministerul de Externe al Iranului i-a convocat luni pe ambasadorul României  şi pe însărcinatul cu afaceri al Regatului Unit pentru a le transmite protestul Teheranului cu privire la acuzaţiile formulate de România şi de Marea Britanie la adresa Iranului în urma atacului comis joi asupra unui petrolier din Marea Arabiei. Un cetăţean român şi un cetăţean britanic au murit în urma atacului.

Iranul a decis aceste convocări ca măsură de reciprocitate, după ce ambasadorii săi la Londra şi Bucureşti au fost la rândul lor convocaţi de ministerele de externe britanic şi român, notează EFE, conform Digi24.

„Aceste comentarii, făcute într-o manieră pripită şi fără furnizarea niciunei probe sau evidenţe, sunt respinse şi condamnate energic”, se arată într-o notă a MAE iranian, citată de agenţia EFE, cu referire la acuzaţiile formulate la adresa Teheranului.

Politica Republicii Islamice Iran este „să se apere şi să dea un răspuns decisiv, oportun şi adecvat oricărui act de aventurism”, adaugă MAE iranian.

Israelul, SUA, Regatul Unit şi România au acuzat guvernul iranian că se află în spatele atacului comis cu o dronă asupra petrolierului Mercer Street - deţinut de filiala britanică a companiei Zodiac Maritime care aparţine miliardarului israelian Eyal Ofer - şi au evocat discuţii cu partenerii lor pentru un răspuns concertat.

Teheranul a negat orice implicare în atac.

„România condamnă cu fermitate atacul cu dronă, absolut inacceptabil, comis asupra vasului  «Mercer Street», care s-a soldat cu pierderea vieţii comandantului navei, cetăţean român, care a căzut demn la datorie”, subliniază MAE, într-un comunicat de presă transmis luni.

Potrivit sursei citate, având în vedere elementele prezentate de partenerii internaţionali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat şi, respectiv, a fost coordonat de Iran, „România solicită prezentarea de explicaţii de către autorităţile iraniene, fără întârziere, şi îşi rezervă dreptul de a acţiona în consecinţă, alături de partenerii săi internaţionali, pentru un răspuns adecvat”.

Ca urmare, ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti  a fost convocat de urgenţă la MAE român în acest scop. 

Un cetăţean român şi unul britanic, aflaţi la bordul petrolierului M/T Mercer Street, operat de compania israeliană Zodiac Maritime, au fost ucişi într-un atac asupra navei, în joi noaptea, în largul Omanului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite