Reprezentanţii Organizaţiei Declic au depus o petiţie prin care cer desfiinţarea Secţiei Speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii organizaţiei non-guvernamentale Declic au organizat miercuri la amiază un protest în faţa Ministerului Justiţiei cerând desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Organizaţia non-guvernamentală Declic au depus simbolic, miercuri, la Ministerul Justiţiei, un „mandat de 30 de zile” pentru ministrul Ana Birchall, în urma unei petiţii semnate de peste 17.000 de cetăţeni prin care se cere desfiinţarea Secţiei Speciale, transmite Agerpres.

Reprezentanţii Declic îi transmit ministrului Justiţiei petiţia „Desfiinţaţi urgent Secţia Speciala pentru magistraţi", semnata de peste 17.000 de romani.

„Îi cerem sa desfiinţeze Secţia Speciala, sa găsească in cele 30 de zile o soluţie pentru a desfiinţa aceasta secţie, sa respecte astfel recomandările cerute de GRECO si sa respecte voinţa cetăţenilor.

Sunt peste 17.000 de oameni care au semnat aceasta petiţie în mai puţin de o luna de la iniţiere si credem ca este foarte importanta respectarea independentei Justiţiei. Ne dorim ca magistraţii care încalcă legea sa fie cercetaţi, dar cercetaţi de un parchet independent, obiectiv si asupra căruia sa nu se ridice semne de întrebare", a declarat Catalina Hoparteanu, reprezentanta Declic.

Aceasta a precizat ca, în contextul evenimentelor de la Caracal, oamenii sperau ca Secţia Speciala sa se facă utilă, dar rezultatul nu a fost cel aşteptat.

„Având în vedere cele întâmplate în ultimele zile la Caracal, ne-am dat seama că în acest moment Secţia Speciala avea şansa de a ne arăta că ne înşelam şi de a ne arăta ca este eficienta şi că face o anchetă rapidă şi eficientă în cazul celor care au făcut investigaţiile la Caracal, însă acestei secţii i-a luat cinci zile pentru a începe urmărirea penală in rem, practic pentru a începe declanşarea investigaţiei pentru a putea sa facă orice act procedural.

Atunci e clar ca e nevoie ca Ministrul Justiţiei sa dea o soluţie rapidă în acest caz pentru a respecta atât cererea cetăţenilor, cat si solicitările Comisiei Europene si GRECO", a punctat Hoparteanu.

Aceasta a adăugat că Ministerul Justiţiei le-a transmis că a fost început un grup de lucru în minister şi au fost invitaţi la acest grup.

„Acesta analizează găsirea unei soluţii pentru a respecta recomandările GRECO, care sunt obligatorii, nu opţionale. Speram însa ca acest grup de lucru să nu fie doar o tergiversare a găsirii unei soluţii şi să vedem un răspuns rapid", a continuat reprezentanta Declic.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite