Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia vin în România: În vizor sunt modificarea legilor Justiţiei şi intenţia PSD-ALDE de modificare a codurilor penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plen Comisia de la Veneţia FOTO venice.coe.int
Plen Comisia de la Veneţia FOTO venice.coe.int

O delegaţie a Comisie Venenţia vine în România săptămâna viitoare pentru a discuta cu reprezentanţii autorităţilor române din domeniul Justiţiei despre modificarea legilor Justiţiei şi intenţia PSD-ALDE de modificare a codurilor penale, transmite Mediafax.

Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia vin în România la mijlocul săptămânii viitoare pentru a avea discuţii cu reprezentanţii instituţiilor de forţă din justiţie pe tema modificării legilor ustiţiei, a înfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) şi a modificărilor preconizate de puterea PSD-ALDE la codurilor penale, pregătită de puterea PSD-ALDE.

Delegaţia va avea întâlniri cu conducerea Ministerului Justiţiei (MJ), a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), a Parchetului de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ).

Comisia de la Venţia vine după ce liberalii au semnalat, în luna martie, într-o scrisoarea către APCE modificările aduse sistemului judiciar din România prin adoptarea celor trei ordonanţe OUG 92/2018, OUG 90/2018 şi OUG 7/2019 şi atrag atenţia asupra protestelor fără precedent ale magistraţilor generate de de Ordonanţa 7.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat atunci că ”noua sesizare a Comisiei de la Veneţia trasează o linie roşie în atacul PSD-ALDE la independenţa Justiţiei, întrucât orice pas înainte făcut de această guvernare va duce la reacţii extrem de dure ale partenerilor europeni. Somez public Guvernul să oprească orice alt demers legislativ în domeniul Justiţiei sau în domeniul penal până când experţii Comisiei de la Veneţia vor finaliza analiza asupra modificărilor produse în cadrul legislativ din România”, potrivit unui comunicat de presă.

”Este cazul ca PSD-ALDE să se oprească din a face orice alt gest de legiferare împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi ale Comisiei Europene. În caz contrar, liderii PSD-ALDE comit un act de trădare a intereselor naţionale şi se vor face responsabili de sancţiunile pe care le va suporta România”, a mai spus Orban.

Comisia specială pentru modificarea legilor Justiţiei, condusă de Florin Iordache, a adoptat, marţi, pe repede-nainte un proiect de lege prin care vrea modificarea Codului Penal şi a Legii pentru sancţionarea corupţiei, modificări care ţin cont de recomandările unei decizii CCR din 2018 prin care mai multe articole ale unei iniţiative trecute de Parlament au fost declarate neconstituţionale. De la începutul şedinţei-fulger, convocată doar cu câteva ore înainte şi fără a da posibilitatea celor din Opoziţie să studieze temeinic amendamentale la iniţiativa de pe ordinea de zi, Florin Iordache a anunţat că el vorbeşte în numele întregului PSD, iar formaţiunea pe care o reprezintă vrea să păstreze în proiectul de lege toate modificările declarate constituţionale, iar pe cele neconstituţionale să le elimine.

Florin Iordache a anunţatat că miercuri, 24 aprilie, proiectul de lege ar putea fi adoptat în Camera Deputaţilor, adică forul decizional, până atunci fiind trecut prin plenul Senatului şi încă o dată pe la Comisia pentru legile Justiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite