Interviu. Reportajul Sky News despre traficul de arme în România, desfiinţat de un expert militar: „E o înscenare, care să arate că suntem vulnerabili”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arma Kalasnikov care apare în imaginile jurnaliştilor britanici de la Sky News este în realitate o armă de colecţie, iar celelate sunt simple arme de vânătoare. Aşa susţine Doru Adăscăliţei, specialist în arme de vânătoare, fost militar de profesie care a activat în Irak, Bosnia şi Afganistan. Acesta demontează scenariul traficului de arme din România, care ar putea ajunge în mâinile teroriştilor, aşa cum arăta controversatul reportaj.

Reportajul jurnaliştilor de la Sky News despre presupuşi traficanţi români care ar putea să le vândă arme teroriştilor este pură invenţie, afirmă specialiştii.

Arma Kalasnikov care apare în imagini este una de colecţie, modificată să tragă doar foc cu foc, şi a fost fabricată la Sadu, deci nu are cum să provină din Ucraina. Această puşcă, folosită înainte de 1989 de către Gărzile Patriotice, are un dispozitiv de montare a lunetei proiectat de inginerii români. Mai mult, în România, acest gen de armă poate fi cumpărat legal pe baza unui permis. Şi arma cu lunetă care apare în reportaj este tot de vânătoare, mai arată experţii.
Doru Adăscăliţei, specialist în arme de vânătoare, fost militar de profesie care a activat în Irak, Bosnia şi Afganistan, este convins că armele prezentate de jurnaliştii britanici nu au cum să fie căutate de terorişti.

Adevărul: Ce fel de armă este Kalasnikovul care apare în reportajul Sky News?
Doru Adăscăliţei: Este o puşcă făcută la uzinele de armament Sadu, care are foc cu repetiţie, nici măcar semiautomat. Înainte de 1989, aceste arme erau folosite de Gărzile Patriotice. După Revoluţie, prin 1994, aceste arme au putut fi cumpărate de civili pentru vânătoare. Între timp, legislaţia s-a schimbat şi nu s-a mai dat voie la vânătoare cu acest model de armă. Nu se mai fabrică acum. Acum, acest model de puşcă se mai găseşte pe la colecţionari. Ele mai sunt şi în dotarea pădurarilor de la Romsilva, ca arme de serviciu. Au încărcător de zece cartuşe, dar se poate pune şi un sector de 30 de cartuşe sau un tambur de 72 de cartuşe. 

Seamănă destul de mult cu o puşcă semiautomată cu lunetă...
Într-adevăr, patul armei seamănă cu cel de la PSL (puşcă semiautomată cu lunetă), folosită de armată, dar nu este aceeaşi armă. Calibrul este tot 7,62 mm, dar diferă lungimea tubului, care în acest caz este 39 mm. Acestea pot fi modificate uşor pentru a funcţiona în mod semiautomat.

Arma din imagini are vreun element distinctiv după care poate fi recunoscută ca fiind fabricată în România?
Kalasnikovul este produs de foarte multe state, din China până în Cehia. Arma din imagini are o şină de prindere a lunetei care se fabrică numai la noi, la Sadu. Acea şină este asemănătoare cu cea folosită la noile arme Kalasnikov fabricate la Cugir pentru Armată, de calibrul 5,56 X 45 mm. Kalasnikovul clasic nu are şină pentru prindere lunetă.

Despre celelalte arme ce ne puteţi spune?
Din ce am putut vedea în imagini, şi celelalte erau tot arme de vânătoare. Mai era un shotgun, un Browning, dacă nu mă înşel, calibrul 12 mm, şi două arme cu lunetă, una era Steyr, de producţie austriacă. Alea nu sunt arme de asalt, care să fie căutate de terorişti. Filmul pare a fi o înscenare, care să arate că suntem vulnerabili. Niciun traficant de arme nu se lasă filmat.

Aşa-zişii traficanţi spuneau că puşca AKM costă 1.700 de euro. Cât costă în realitate arma de vânătoare făcută la Sadu şi prezentată drept puşcă de asalt?
Preţul la care se vinde în consignaţii este de aproximativ 1.000 de lei (220 de euro), în niciun caz aşa mult. Nu e de mirare, în SUA un automat Kalasnikov fabricat în România este de 120 de dolari. Iar în Afganistan, în pieţe, erau şi cu 10 dolari. Ieftine şi bune. Sunt rezistente, nu se defectează, sunt făcute să reziste în multe medii...

Despre arma de vânătoare Steyr, traficanţii spuneau că o dau cu 3.000 de euro...
În niciun caz nu costă atât. Cea mai scumpă armă Steyr nu depăşeşte 10.000 de lei (2.200 de euro). Poate numai dacă are o lunetă extrem de performantă să coste atât. De exemplu, la noi la IOR se fabrică lunete pentru armatele NATO, care pleacă de la 1.000 de euro bucata.

Ce arme sunt considerate de colecţie?
Pentru a fi de colecţie, o armă trebuie să fi fost proiectată înainte de anul 1948, chiar dacă unele se fabrică şi acum, cum este cazul pistolului Browning Hi-Power, de concepţie 1911. Pentru achiziţie se întocmeşte un dosar similar celui pentru armele de vânătoare. Armele de colecţie, chiar şi Kalasnikov, se găsesc în magazinele specializate. Armele sunt funcţionale, dar numai foc cu foc. Pot fi folosite doar în poligon.

Reacţia României după reportajul Sky News

Ambasada română la Londra a reacţionat după ce jurnaliştii britanici au făcut un reportaj despre aşa-zişi traficanţi de arme români, transmiţând un drept la replică postului Sky News. Ambasada României în Marea Britanie a precizat că a preluat informaţiile primite de la Poliţia Română legată de faptul că armele care apar în reportajul Sky News sunt de vânătoare, nu de război, şi le-a transmis postului britanic de televiziune ca drept la replică, aceleaşi informaţii fiind remise Ministerului de Externe britanic Agenţiei Naţionale pentru Infracţionalitate.

Cine este Doru Adăscăliţei

Doru Adăscăliţei este membru în consiliul AVPS Vulturul, fosta asociaţie de vânătoare a Ministerului Apărării Naţionale, înfiinţată în anul 1948, în care activează mai ales foste cadre militare. Fost militar de carieră, Adăscăliţei are la activ misiuni de luptă în Bosnia, Irak şi Afganistan.

Sky News: Traficanţi din România le vând arme inclusiv teroriştilor

Zilele trecute jurnaliştii postului britanic Sky News anunţau că traficanţii români le vând arme tuturor celor care doresc, inclusiv teroriştilor. Pentru a-şi susţine afirmaţia, postul a difuzat un reportaj ce ar fi fost filmat în România: o întâlnire între echipa de televiziune şi doi traficanţi de arme din România. Reporterul sugerează că armele ar fi putut ajunge în mâinile membrilor grupării Stat Islamic cu usurinţă. Echipa coordonată de acesta s-a întâlnit cu traficanţii pe o şosea, după care i-au urmat într-o pădure unde nu era semnal de la telefon, susţin jurnaliştii britanici.

Aici le-au arătat ce tipuri de arme au de vânzare. Membrii bandei le-ar fi dat apoi asigurări reporterilor că pot oferi mii de astfel de arme, dar şi muniţie pentru ele. „Le aducem din Ucraina cu muniţie, oricâtă vreţi”, a spus unul dintre ei. Traficanţii au spus că armele sunt aduse mai întâi în România, de unde o altă bandă le preia şi le trimite în vestul Europei şi în Orientul Mijlociu. Destinaţia principală este, însă, Occidentul.

Ziariştii britanici susţin că printre armele disponibile se aflau o puşcă cu lunetă, în valoare de 3.000 de euro, o puşcă de armă austriacă Steyr, puşti semiautomate, puşti de vânătoare şi pistoale. „La loc de cinste stătea un AK-47, care costa 1.700 de euro, cea mai bine vândută în Europa, în special în ultimii doi ani”, susţin britanicii.

În plus, aceştia susţin că odată ajunşi la Londra au arătat filmările lor la o întâlnire cu ofiţeri ai Agenţiei Naţională împotriva Crimelor (NCA). Aceştia ar fi confirmat că tipurile de arme, zona unde a avut loc întâlnirea cu traficanţii şi preţurile discutate corespund informaţiilor lor. Însă, după difuzarea reportajului autorul acestuia a fost de negăsit. La solicitarea Digi24, oficialii Sky News au transmis că Stuart Ramsey, autorul materialului nu poate fi găsit deoarece a intrat în concediu. Stuart Ramseyi este cel mai vechi corespondent extern al postului britanic de ştiri. şi a făcut anchete privind cartelurile de droguri din Mexic, a relatat despre revolta din Ucraina şi despre catastrofa avionului MH17, prăbuşit în estul Ucrainei.

Recidiva jurnaliştilor britanci

Nu este prima dată când România este subiect de presă pentru jurnaliştii britanici. Anul trecut, un documentar realizat de postul Channel 4, cu titlul „Vin românii“, a stârnit controverse şi a provocat reacţii oficiale din partea României. Reportajul prezenta poveştile tragi-comice ale unor personaje care nu vorbeau engleza, dar nici limba română prea bine, care afirmau că vin în Marea Britanie pentru ajutoare sociale.

În 2013, tabloidele britanice au stârnit isterie, publicând o serie de articole alarmiste despre pericolul reprezentat pentru sănătatea publică de caii din România, în contextul în care Marea Britanie şi Franţa se confruntau cu un scandal imens privind comercializarea unor produse din carne de cal etichetate ca fiind din carne de vită. Jurnaliştii făceau dezvăluiri despre o presupusă anchetă a autorităţilor române cu privire la furtul şi torturarea unor cai sălbatici, ce urmau să ajungă apoi la un abator pentru a fi sacrificaţi şi trimişi furnizorilor ce aprovizionează supermarketurile din Marea Britanie.

La sfârşitul săptămânii trecute, televiziunea britanică Sky News a difuzat un reportaj care arăta că traficul de arme din România este unul real şi că românii, care ar aduce arme din Ucraina, nu ar ezita să le vândă inclusiv teroriştilor.

Citeşte si:

Patru persoane au fost ridicate într-o anchetă DIICOT privind traficanţii de arme. Ce spune jurnalistul Sky News

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite