Reportajul cu traficanţi de arme români de la Sky News, calificat drept o intoxicare a presei britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reportajul difuzat de jurnaliştii britanici de la Sky News despre traficul de arme din România pare a fi scenariul unui film de proastă calitate. O spun experţii militari, dar şi reprezentanţii autorităţilor. Procurorii DIICOT, care fac verificări în acest caz, nu exclud o tentativă de decredibilizare a României.

Ancheta jurnaliştilor britanici de la Sky News potrivit căreia traficanţii din România le vând arme obţinute din Ucraina tuturor celor care doresc, inclusiv teroriştilor, a stârnit numeroase controverse. Reprezentanţii autorităţilor române, dar şi specialişti militari afirmă că sunt nenumărate elemente de context care pun sub semnul întrebării veridicitatea reportajului. Asta, în timp ce, reprezentanţii Poliţiei Române au anunţat luni că din primele verificări reiese „că modelul armelor prezentate în imagini este din categoria armelor de vânătoare“. „Aceste tipuri de arme sunt deţinute legal în ţara noastră de membrii asociaţiilor de vânători, colecţionari, precum şi de personalul silvic“, subliniază reprezentanţii Poliţiei.

Chifu: Filmarea nu este veridică

Analistul militar Iulian Chifu a explicat, pentru „Adevărul“, de ce nu este credibil reportajul jurnaliştilor britanici de la Sky News.

„Sunt nenumărate elemente de context care pun sub semnul întrebării veridicitatea unei asemenea filmări. Niciodată membrii unei reţele de trafic de arme nu se întâlnesc direct cu cumpărătorii, cu atât mai puţin cu jurnalişti. De obicei, se apelează la intermediari. Maximum pe care l-aş putea accepta – nu vreau să aduc o acuză jurnaliştilor – este că filmul ar fi o reproducere, un montaj al filmării unei întâlniri care chiar a avut loc, cu care s-a ilustrat materialul respectiv. Nu are elementele unei întâlniri reale chiar şi cu cei mai naivi şi mai proşti traficanţi de arme. Pe de altă parte, sunt elemente extrem de ostentative. Armele provin din Ucraina. De ce trebuia să spună asta?  Apoi, unul dintre traficanţi spune că nu contează că armele ajung la terorişti, doar să dea banii. Totul pare forţat“, este de părere Iulian Chifu.

Acesta spune că într-o situaţie reală, serviciile de informaţii ar fi acţionat cu mult înainte ca o echipă de jurnalişti să ajungă la presupusa reţea de trafic de armament.

„E foarte puţin credibil ca o astfel de reţea să fie găsită de un post străin de televiziune şi să nu fie identificată de către structurile specializate, care aşa procedează în mod constant. În mediile de risc introduc cereri şi oferte de plată, de cumpărare a diferitelor categorii de arme, droguri sau altele. Se fac livrări controlate, pentru ca alte instituţii ale partenerilor să intervină, pentru a se acoperi cine a făcut identificarea. Aşa se procedează, este vorba de profesionişti, de cei care sunt în mediile respective. Nu vorbim aici doar de terorism, dar şi de alte medii infracţionale. (...)Am certitudinea că la ora asta autorităţile au identificat şi locul unde ar fi fost întâlnirea, şi persoanele. Toate aceste merg într-un dosar penal pentru cei care au montat filmarea“, a declarat Chifu.

Analistul nu exclude o tentativă de intoxicare pusă la cale de o putere străină. „E mult prea ostentativ şi prea copy/paste al unei anumite metode...  Seamănă cu alte materiale care au cu totul şi cu totul altă semnificaţie, pentru că ele se referă la războiul informaţional, la crearea unor falii între state. Este mai puţin important cine face asta în mod direct, jurnaliştii occidentali sunt foarte lesne de utilizat. Există capacitate de intervenţie în interiorul politicilor editoriale şi al Federaţiei Ruse, şi al unor organizaţii“, a mai precizat analistul.

DIICOT: Par arme de vânătoare, nu de război

Autorităţile s-au sesizat şi au demarat deja verificări. În acest moment şi pentru aceştia ipoteza cea mai plauzibilă este o tentativă de intoxicare.

Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, luni, că nu este exclusă o tentativă de discreditare, pentru că armele filmate par a fi mai degrabă de vânătoare. Horodniceanu a precizat că deocamdată nu este deschis un dosar penal în acest caz, urmând să se stabilească modul în care se va proceda după discuţii cu autorităţi din alte state. „Nu este exclusă nicio variantă, am vorbit cu partenerii noşti instituţionali, cu serviciile de informaţii, cu poliţia. Sincer, nu excludem nici o tentativă de discreditare. Nu s-a dovedit niciunde în vestul Europei unde au existat atentate, că armamentul a pornit vreodată din estul Europei“, a mai arătat Horodniceanu.


Şeful DIICOT a mai spus că multe dintre informaţiile prezentate în materialul jurnaliştilor britanici par greu de crezut. „Este de invidiat norocul unor jurnalişti care filmează cu camera în faţă trei traficanţi mascaţi, despre care spun că le-au preluat telefoanele şi le-au încuiat în maşină, deşi nu aveau semnal acolo“, a precizat Horodniceanu.

image

Procurorul şef al DIICOT a mai spus că, din imaginile pe care le-a văzut, poate să spună, ca nespecialist, că acele arme nu par a fi de război, ci de vânătoare.

„Ucraina este o zonă de conflict, iar în zonele de conflict există excedent de armament. Cu un ochi de nespecialist, am văzut armamentul prezentat de jurnaliştii britanici şi, la o primă vedere, ca nespecialist, pot spune că nu par arme de război, par arme de vânătare. Dar o spun din calitate de nespecialist“, a mai aspus Daniel Horodniceanu. Reprezentanţii Poliţiei Române au confirmat bănuielile de „nespecialist” ale procurorului. „Din primele verificări efectuate de poliţişti, cu sprijinul celorlalte instituţii din sistemul de securitate naţională, a rezultat că modelul armelor prezentate în imagini este din categoria armelor de vânătoare. Aceste tipuri de arme sunt deţinute legal în ţara noastră de membrii asociaţiilor de vânători, colecţionari, precum şi de personalul silvic”, susţin oficialii Poliţiei.

Jucan sesizează CNA-ul din Marea Britanie

Şi Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) a avut o reacţie cu privire la reportajul celor de la Sky News. El a solicitat CNA să activeze mecanismul de colaborare instituţională la nivelul organismelor europene de reglementare în audiovizual, similare CNA-ului din România, în legătură cu materialele difuzate de postul britanic de televiziune privind posibilul trafic de arme desfăşurat pe teritoriul României.

„Ne aflăm în situaţia în care CNA trebuie să sesizeze OFCOM, instituţia omolog din Marea Britanie, în legătură cu reportajele difuzate, pentru a solicita partenerilor englezi să verifice dacă actul jurnalistic a respectat principiile informării corecte, a imparţialităţii şi a difuzării punctelor de vedere ale tuturor părţilor implicate. Având în vedere amploarea luată de reportajul în cauză, modul în care presa internaţională a preluat informaţiile, consider că CNA este obligat la acest demers, fiind în joc imaginea României şi credibilitatea acesteia“,  se arată într-un comunicat semnat de Valentin Jucan.

Recidiva jurnaliştilor britanci

Nu este prima dată când România este subiect de presă pentru jurnaliştii britanici. Anul trecut, un documentar realizat de postul Channel 4, cu titlul „Vin românii“, a stârnit controverse şi a provocat reacţii oficiale din partea României. Reportajul prezenta poveştile tragi-comice ale unor personaje care nu vorbeau engleza, dar nici limba română prea bine, care afirmau că vin în Marea Britanie pentru ajutoare sociale.

În 2013, tabloidele britanice au stârnit isterie, publicând o serie de articole alarmiste despre pericolul reprezentat pentru sănătatea publică de caii din România, în contextul în care Marea Britanie şi Franţa se confruntau cu un scandal imens privind comercializarea unor produse din carne de cal etichetate ca fiind din carne de vită. Jurnaliştii făceau dezvăluiri despre o presupusă anchetă a autorităţilor române cu privire la furtul şi torturarea unor cai sălbatici, ce urmau să ajungă apoi la un abator pentru a fi sacrificaţi şi trimişi furnizorilor ce aprovizionează supermarketurile din Marea Britanie.

La sfârşitul săptămânii trecute, televiziunea britanică Sky News a difuzat un reportaj care arăta că traficul de arme din România este unul real şi că românii, care ar aduce arme din Ucraina, nu ar ezita să le vândă inclusiv teroriştilor.

Reportajul care a cutremurat România

Reportajul difuzat de Sky News arată întâlnirea dintre doi traficanţi de arme, care ar fi români, şi echipa de jurnalişti. După luni de negocieri, echipa Sky News spune că a fost direcţionată către o zonă izolată din România pentru a se întâlni cu membrii unui grup de traficanţi de arme.

Sky News povesteşte cum jurnaliştii i-au urmat pe traficanţi într-o pădure unde nu era semnal la telefon, iar acolo s-au oprit pe o pajişte. „Doi bărbaţi ne-au făcut semn să îi urmăm. Am fost percheziţionaţi, echipamentul nostru a fost verificat iar telefoanele luate şi încuiate într-o maşină. Ne-au luat cheia de la maşină. După ce au deschis portbagajul maşinii, ne-au arătat tipurile de arme disponibile spre vânzare". "Le aducem din Ucraina cu muniţia, atât cât vreţi", a spus unul dintre ei, iar în filmare se vorbeşte despre AK47, cea mai vândută armă din arsenalul traficanţilor. „Graniţele deschise ale UE înseamnă că arme precum AK-47 pot fi trimise cu uşurinţă cumpărătorilor din vestul Europei" spune jurnalistul.

Jurnalistii Sky News susţin că la Londra au aratat filmările lor la o întâlnire cu ofiţeri ai Agenţiei Naţionale împotriva Crimelor (NCA). Aceştia ar fi confirmat că tipurile de arme, zona unde a avut loc întâlnirea cu „traficanţii” şi preţurile discutate corespund informaţiilor lor.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite