Reportaj video: cum prind hingherii câinii maidanezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hingheri pe teren, captura foto adevarul.ro
Hingheri pe teren, captura foto adevarul.ro

adevarul.ro a însoţit pe teren un echipaj de hingheri, a mers la unul din adăposturile Primăriei şi îţi prezintă concluziile într-un reportaj video.

Peste 13.000 de bucureşteni, din care 2.500 de copii, au fost muşcaţi în 2010 de către unii dintre cei aproximativ 50.000 de câini fără stăpăn care trăiesc în Bucureşti. Ce fac autorităţile să rezolve problema? Hingherilor le revine prima sarcină: ei trebuie să îi prindă pe maidanezii agresivi şi să îi ducă în adăposturi.

Directorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, Robert Lorentz, spune că "numărul câinilor pe kilometru pătrat în Bucureşti bate, de departe, numărul animalelor terestre din zona temperat umedă asimilabilă junglei".

Durata: 03.55 minute.

"Este foarte important să nu se mai arunce pui pe stradă"

Preşedintele Asociaţiei Cuţu-Cuţu, Marcela Lungu, a explicat ca "este o nebunie să stai cu câini pe stradă" dar nici soluţia eutanasiei nu este bună. "Mesajul nostru pentru autorităţi şi populaţie este următorul: nu vrem câini pe străzi, cerem imperios autorităţilor să se implice! Singura noastră obiecţie şi singura rugăminte a noastră este să se aplice metode blânde doar foarte eficiente, de rezolvare a problemei şi aici ne referim la sterilizare acompaniată de vaccinare antirabică". "Câinii se înmulţesc în mod geometric, de aceea este foarte, foarte important să sterilizăm căţelele", a mai spus ea. Cel mai important lucru în combaterea câinilor fără stăpân din Bucureşti este "să nu se mai arunce puii (de câine, n.r)". "Fiecare om are de făcut ceva în acest sens, la locul de muncă, acasă, anume să sterilizeze".

Marcela a adăugat că "OMS, cel mai inalt for in domeniul sanatatii, a studiat problema eutanasiei pe toate fetele si a ajuns la concluzia ca ea rezolvă problema (câinilor fără stăpân, n.r.) pe termen scurt, dar nu şi pe termen lung, datorita abandonului si ritmului de înmulţire a căţeilor".

Schema de înmulţire a câinilor, explicată de Marcela Lungu:

marcela lungu

"Schema de înmulţire a câinilor este schema la care ar trebui meditat înainte să pornim orice demers legislativ. Ea arată că mai bine sterilizăm astăzi o mamă decât peste 7 generaţii să încercăm să sterilizăm sau să eutanasiemtoţi puii pe care i-a generat. Sunt foarte, foarte mulţi şi cheltuielile sunt uriaşe, iar eutanasia este şi mai scumpă decît sterilizarea. Câinii se înmulţesc în mod geometric, de aceea este foarte foarte important să sterilizăm căţelele", a spus Marcela.

Mai citeşte:

Cum te aperi de câinii agresivi, sfaturile dresorilor: "În niciun caz să nu fugi!"

Cât ne costă câinii de pe străzi: "Încinerarea e 10 Euro + TVA"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite