Reportaj Recorder. Cum au trăit românii goana nejustificată după carburanţi: „Dacă aşa se aude? Facem şi noi cum face toată lumea” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Benzinăriile din toată ţara au fost luate cu asalt miercuri seară, românii fiind speriaţi de zvonurile apărute pe reţelele de socializare, că preţul benzinei ar putea să sară de 10 lei per litru, în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina. În timp ce la sute de kilometri cad bombe într-un război cât se poate de real, românii se luptă cu un război al informaţiilor în care se descurcă cum poate.

Un zvon apărut pe Facebook, rostogolit pe grupurile de WhatsApp şi apoi preluat de televiziuni, a fost suficient pentru a crea o isterie în care mii de oameni au blocat benzinăriile din toată ţara de teama unor scumpiri majore la carburanţi. Mesajul prin care ministrul Energiei a dezminţit informaţiile nu a avut niciun rezultat. Românii nu mai au încredere în autorităţi şi, în general, nu mai au încredere în nimeni şi în nimic, relatează Recorder.

Şoferii care se aflau la cozile de la benzinărie şi care au fost întrebaţi de ce aşteaptă zeci de minute să alimenteze  au recunoscut că au fost influenţaţi de informaţiile care s-au distribuit în mediul online. În acelaşi timp, o parte dintre aceştia au auzit ştirile de la TV sau au aflat de la prieteni  şi de la cunoscuţi, iar alţii s-au aşezat pur şi simplu la coadă. 

„Zvonuri, nu ştiu, dar este un sâmbure de adevăr. Din postările de pe Facebook am văzut prima oară această informaţie că benzina se va scumpi”, a declarat un şofer care a recunoscut că se simte manipulat. „Nu asta fac reţelele de socializare? Nu ne manipulează. Sunt aici, stau la coadă... sunt manipulat”, a mai adăugat el.

„Dacă aşa se aude? Facem şi noi cum face toată lumea. Suntem pe grupuri de Whatsapp şi acolo am auzit... grupurile de prieteni. Acolo s-a dat zvonul că benzina se va face în jur de 11 lei, dar nu am crezut chestia asta că este prea de tot”, a declarat un alt şofer.

Instinctul de turmă şi-a spus cuvântul şi în această situaţie, unii din şoferi declarând că „au văzut coada şi m-am aşezat şi eu”. 

„Sincer, am auzit de la pasageri pentru că lucrez la Bolt şi am auzit că se face undeva la 12, 13 lei. Oricum trebuie să alimentez în fiecare zi”, a spus o altă persoană.

„Mi se pare o prostie că oamenii chiar cumpără ce se «vinde» la televizor. Adică dacă ar da un search pe Google să caute preţul  petrolului sau ceva, ar vedea că a scăzut astăzi cu 12%. Până mâine va scădea mai mult. Este vorba şi de accize, dar nu cred că o să se scumpească şi mai mult de atât. Adică maximum, am auzit că benzinăria MOL a făcut 9 lei”, a declarat un şofer. 

Este efectul unor transformări majore pe care societatea le-a suferit sub impactul tehnologiei răspândite la nivelul maselor. După ani în şir în care şi-au redefinit obiceiurile de socializare şi de informare, lăsându-se în voia algoritmilor care guvernează platformele online, oamenii constată acum că pot fi victimele unor informaţii false pe care habar nu au cum să le verifice. Se trezesc stând cu orele în maşini, la cozi interminabile, fără să poată explica prea bine de ce o fac: au văzut la cineva pe Facebook, le-au scris prietenii pe grupurile de whatsapp, au auzit la televizor. Ceva trebuie să fie! Unii dintre ei ridică din umeri şi admit că s-ar putea să fie manipulaţi, potrivit sursei citate.

În situaţii de criză, această stare de confuzie şi neîncredere răspândită într-o bună parte a populaţiei poate fi o vulnerabilitate majoră. În timp ce la câteva sute de kilometri distanţă cad bombe într-un război cât se poate de real, românii se luptă deocamdată cu un război al informaţiilor în care se descurcă fiecare cum poate.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite