Reportaj de la „plimbarea pentru libertate“. Antena 3 vrea să câştige în stradă procesul pierdut de patron

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaiu Gâdea, în mijlocul manifestanţilor
Mihaiu Gâdea, în mijlocul manifestanţilor

Condamnarea lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare şi confiscarea averii acestuia, printre care şi imobilele unde funcţionează televiziunile sale, i-a determinat pe angajaţii săi să-şi instige telespectatorii la un protest mascat, sub forma unei „plimbări“ în jurul Palatului Cotroceni.

Aşa-zisa „plimbare pentru libertate“ organizată duminică seara de postul de televiziune Antena 3, în jurul Palatului Cotroceni, n-a părut să aibă legătură nici cu libertatea şi nici cu condamnarea lui Dan Voiculescu.

Cei aproximativ 2.000 de oameni ieşiţi în stradă au fost animaţi de două motive principale: dorinţa de a-l înjura pe Traian Băsescu şi şansa de a-i vedea pe viu pe cei care apar la televizor. La rândul lor, vedetele Antenei 3, în frunte cu Mihai Gâdea, au profitat de ocazie pentru a face băi de mulţime în stilul politicienilor pe care îi critică seară de seară.

Întâlnirea din faţa Palatului Cotroceni era programată la ora 17.00, dar mulţi s-au adunat mai devreme, în ciuda căldurii insuportabile. O mulţime pestriţă, dominată de vârsta a treia şi compusă din oameni de diverse categorii: gospodine nervoase târându-şi bărbaţii după ele şi obligându-i să le tragă în poze, tineri cu ochelari de soare la ochi, babe transpirate şi diverşi indivizi care au găsit prilejul să-şi expună teoriile halucinante. Unul dintre ei umbla cu un ziar în mână încercând să-i convingă pe cei care-l ascultau: „E groasă, fraţilor! Nici nu vă daţi seama de ce se răţoieşte Băsescu la ruşi. Ăsta forţează starea de război ca să poată rămâne la putere în continuare, conform Constituţiei“.

Nucleul greu al adunării s-a întors cu faţa către Palatul Cotroceni şi a început să scandeze „Ieşi afară, javră ordinară“ şi „Băsescu la puşcărie“, în timp ce alţii se urcaseră pe statuia de la Leu şi urlau de-acolo: „Antena 3 e aicea!“.

„Stai, că n-am ieşit bine în selfie“

La ora 17.00, mulţimea din ce în ce mai numeroasă a plecat în marş pe lângă palat şi, văzând că jandarmii şi poliţiştii asistă pasivi, au pătruns pe carosabil şi au blocat circulaţia.

De undeva dintr-o maşină a apărut Mihai Gâdea, îmbrăcat într-un tricou alb pe care scria cu litere negre: „Imposibil de confiscat”. Sloganul a fost infirmat pe loc de mulţimea isterizată, care l-a prins în mrejele ei pe prezentatorul TV. Fiecare voia să-l atingă şi să-şi facă poze cu el. Sau măcar să-i strige de la distanţă: „Vă iubim! Suntem cu voi!“.

Cei mai curajoşi se apropiau, îi strângeau mâna şi se jurau că sunt antibăsişti până la moarte. Unii îi expuneau probleme personale sau îi înmânau documente, în timp ce Gâdea îi expedia cu un „vă mulţumesc că aţi venit“ şi pasa hârtiile unui aghiotant vânjos care îl sfătuia în continuu: „Nu te opri, nu te opri“.

VIDEO Susţinătorii lui Ioan Ghişe au strâns semnături la "plimbarea de la Cotroceni" 

În zona lui Gâdea a apărut informaţia că Mircea Badea se află şi el pe aproape, confiscat la rândul său de mulţime pe o altă latură a Palatului Cotroceni. „Unde e Mircea? Să mergem către el!“, i-a poruncit Gâdea aghiotantului său, dar oamenilor nu le-a păsat de aceste planuri şi au continuat să-l copleşească. Un domn îmbrăcat bine şi-a făcut poză cu el, a verificat în telefon şi apoi l-a prins de mână pe prezentator: „Stai, că n-am ieşit bine în selfie“.

Un reporter de la România TV a reuşit să se strecoare prin mulţime şi să ajungă până la Mihai Gâdea pentru a-i adresa o întrebare: „Domnule Gâdea, mai sus au fost incidente. Cine răspunde pentru ele?“.

Câteva babe cu pălării de soare pe cap au rămas cu gura căscată în faţa acestei întrebări, privind cu speranţă către idolul lor. Gâdea s-a enervat şi a privit cu încruntare către reporter: „Tu răspunzi. Ce întrebare e asta? Eu am venit la o plimbare, sunt un om liber. Tu nu eşti liber?“. Babele s-au dezmeticit imediat, animate de aceste răspuns curajos: „Huo, slugilor! Lăsaţi-l în pace, băsiştilor!“. Un bărbat hotărât l-a apucat de umăr pe firavul reporter: „Lu’ Băsescu de ce nu-i pui întrebări d-astea incomode, mă nemernicule?“.

„Ăl mai mare antibăsist“

Ajuns la intrarea dinspre Bulevardul Eroilor Sanitari, Gâdea s-a oprit pentru o clipă şi a rotit privirea peste mulţime, a trecut peste spaţiul verde care desparte cele două sensuri de circulaţie şi a hotărât să se întoarcă, mergând în sens invers faţă de mulţimea care venea în spatele său. S-a format un meleu ca la rugby, din mijlocul căruia Mihai Gâdea făcea cu mâna ca un star rock la finalul concertului.

Participanţii la plimbare s-au oprit şi au început să aplaude trecerea vedetei coborâte în stradă şi totul a devenit cât se poate de clar: plimbarea pentru libertate se transforma încet-încet într-o înghesuială haotică pornită din prea multă iubire pentru acest vânzător de iluzii cu buze cărnoase şi privire de copil inocent.

Astfel de momente sunt greu de descris întrucât memoria reţine, de obicei, nişte biete frânturi dintr-un fluviu de replici şi de gesturi înflăcărate. Gâdea pupat pe amândoi obrajii de doamne în vârstă, Gâdea îmbrăţişat, Gâdea întâmpinat de un bărbat care îi arată spre copilul speriat aşezat într-un cărucior: „Ăsta e ăl mai mare antibăsist, domnu’ Mihai“. 

„Bine că l-am văzut“

Înghesuiala a atins punctul culminant în faţa Grădinii Botanice, când cei care veneau dinspre Bulevardul Eroilor Sanitari, în urma liderului, s-au întâlnit cu cei care coborau dealul Cotrocenilor. Lumea a început să se împingă, slobozind către văzduh strigăte de tot felul: „Bravo, Mihăiţă! Nu te lăsa!”. Şi Mihăiţă nu s-a lăsat, pentru că oamenii erau din ce în ce mai isterici. Ajutat de aghiotanţii care dădeau din coate a început să se tragă către o margine, zâmbind împăciuitor şi căutând din priviri o scăpare. Din spatele unui troleibuz blocat în mijlocul acestor evenimente neaşteptate şi-a făcut apariţia o maşină neagră şi lungă, ca a şefilor de stat, în care Mihai Gâdea a fost urcat rapid pe bancheta din spate.

Vuietul mulţimii s-a oprit dintr-o dată, ca o peluză care amuţeşte la golul adversarilor. Derutaţi şi rămaşi fără obiect, participanţii au privit unul către altul, căutând explicaţii. „Lasă, bine că a plecat, că prea îl înghesuise lumea“, l-a scuzat o femeie. „Păi, eu am fost lângă el. A venit de-a-ndărătelea de-acolo, săracu’. Lasă-l să plece, că rămâne lumea. Bine că l-am văzut, mânca-l-ar mama“.

Mihai Gâdea la "Plimbarea pentru libertate"

Jurnalişti agresaţi de antenişti

La începutul protestului organizat de Antena 3, o jurnalistă de la postul de televiziune B1 TV, post concurent, a fost agresată de unul dintre cei invitaţi la „plimbare“ de către vedetele Antena 3. Mădălina Dicu a fost lovită cu piciorul în spate de un individ care a continuat să se manifeste violent. În apărarea colegei sale a intervenit jurnalistul Cristi Dorombach, care l-a îndepărtat pe agresor de victimă. „Nu a fost numai un individ, a fost o grupare de agitatori care au venit şi pur şi simplu au atacat şi îmbrâncit orice altă echipă a oricărei alte televiziuni ce relata de aici. Nu au fost forţe de ordine în zonă. La câteva minute bune au apărut trei jandarmi“, a declarat reporterul Cristi Dorombach, cel care i-a luat apărarea Mădălinei Dicu. Postul de televiziune B1 TV a anunţat că va face o plângere la Poliţie pentru agresarea jurnalistei.

Nu a fost singurul incident de la aşa-numita „plimbare pentru libertate“. O jurnalistă de la site-ul „Vice“ a fost înconjurată de mulţime după ce o femeia a acuzat-o că ar fi reporteriţă la B1 TV. Pentru că jurnalista a refuzat să plece, aşa cum îi cereau manifestanţii, a fost îmbrâncită şi înjurată sub privirile poliţiştilor care au asistat pasivi.
 

Singura „ameninţare“ faţă de Antena 3: să plătească chirie

Protestul mascat de la Palatul Cotroceni a avut drept sursă o uriaşă manipulare de presă. Antena 3 pretinde că a fost confiscat postul de televiziune în urma sentinţei, dar judecătorii au confiscat doar sediul televiziunii. Este vorba despre clădirea situată în Băneasa, Şoseaua Bucureşti Ploieşti 25-27.

Instanţa a dispus confiscarea acesteia, motiv pentru care a şi instituit un sechestru asupra acesteia. Motivul este acela că, potrivit unor informaţii publicate în presă, clădirea şi terenul au fost vândute de către
GRIVCO către o altă firmă controlată de Dan Voiculescu, Intact.

Judecătorii au considerat că vânzarea a fost o punere la adăpost a clădirii în cazul în care se va dispune confiscarea activelor

GRIVCO. În noile condiţii, postul Antena 3 va putea emite în continuare din Băneasa, cu condiţia să plătească chirie statului.

După isteria care i-a cuprins pe cei de la Antena 3 că postul lor de televiziune va fi închis, Narcisa Iorga, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului, a spus că „Antena 3 joacă doar un teatru prost. Nu riscă nicio secundă să fie închisă“. „«Specialiştii în manipulare» ştiu că victimizarea e cel mai facil mijloc de a pune în mişcare masele. Antena 3 foloseşte acest tertip, deşi scopul nu este salvarea postului – căci acesta nu se află în niciun fel de pericol – ci a ultimilor franjuri din imaginea lui Dan Voiculescu. Implicit, din forţa sa de negociere politică folosind postul de ştiri“, a scris Narcisa Iorga pe blogul personal. (Andrei Aştefănesei)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite