Reportaj Euronews: În aşteptarea aderării la Schengen – România, o nouă poartă către raiul şi iadul migranţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România, deşi nu face parte din zona Schengen, a demonstrat că vrea să asigure securitatea frontierei exterioare a Europei şi că supraveghează îndeaproape ţărmul Mării Negre, scrie euronews, în versiunea online. Garda de Coastă are misiunea dificilă de a-i detecta pe imigranţii care fug de conflictul din Siria şi tranzitează teritoriul României, visând însă să ajungă în vestul Europei.

România se confruntă cu un nou fenomen: ambarcaţiuni de dimensiuni mici pline cu refugiaţi vin din Turcia şi se îndreaptă către Europa de vest, arată Euronews într-un reportaj special realizat în România. Pentru moment, numărul acestor imigranţi făra acte este încă scăzut, mult mai mic decât în apele Mediteranei. Dar, se află în creştere. 

Pentru aceşti refugiaţi de la Marea Neagră, România a devenit o poartă către Europa, şi către visul unei vieţi departe de războaiele şi de sărăcia care le mutilează ţările de origine. Mulţi îşi riscă viaţa pentru a ajunge pe continent, spun jurnaliştii Euronews.

Într-o noapte recentă, furtunoasă, Ciprian Popa, ofiţer al Gărzii de Coastă, şi echipa sa au reperat o barcă în derivă. Ei au salvat 70 de oameni din mica ambarcaţiune. Cei mai mulţi dintre pasageri fugeau de războiul din Siria. 

Printre ei se afla şi Huner, o fetiţă născută în Turcia în vârstă de doar cinci luni, într-o tabără de refugiaţi sirieni. Numele ei se traduce în „artă“ în limba kurdă: tatăl ei, Ali Kawa, în vârstă de 27 de ani, visează ca într-o zi fiica lui să devină o muziciană. 

Când militanţii din Statul Islamic au atacat oraşul sirian, din nord, Kobani, anul trecut, Ali şi soţia sa, care era pe atunci însărcinată, au fugit. A plătit 6.000 de euro pentru a fi scoşi din Siria şi a ajunge în Europa. Ali povesteşte pentru Euronews că şi-a văzut prietenii răniţi şi chiar ucişi în războiul de la graniţa Siriei cu Turcia. La scurt timp, casa sa a fost distrusă, iar viaţa lui în Siria ruinată, a declarat el pentru Euronews. 
 

VÂNĂTOARE DE MIGRANŢI 

image

Imigranţii ilegali şi traficanţii lor sunt vânaţi cu ajutorul centrului de supraveghere a frontierelor din România, care se află în Constanţa. „Nimeni nu poate intra pe teritoriul Uniunii Europene fără a fi detectat pentru că avem un echipament foarte bun şi eficient – cu acesta putem chiar să detectăm nave mai mici de 20 de metri de la o distanţă de 12 mile nautice“, a declarat ofiţerul Gărzii de Coastă Mădălina Zamfir. 

Garda de Coastă ar putea avea mai multe cazuri de imigranţi ilegali în următorii ani, dacă România intră în zona Schengen. În timp ce Irlanda şi Marea Britanie au ales să rămână în afara zonei, Cipru, Croaţia, Bulgaria şi România sunt dornice să se alăture, dar trebuie să aştepte, mai scrie Euronews. Alţi membri UE declară că aceste ţări trebuie să-şi continue reforma sistemului de justiţie şi să împiedice corupţia şi crima organizată.  
 

BANI PROMIŞI, VIITOR INCERT 

Familiile salvate de Popa şi de echipa sa şi-au găsit adăpost într-un centru din Galaţi, finanţat de Uniunea Europeană pentru solicitanţii de azil. Un refugiat sirian, care a dorit să rămână sub anonimat, a povestit cum a fugit din Alep, unde lucra ca frizer. Copiii lui se află în continuare în Siria, dar îşi doreşte să-i salveze de acolo cât mai repede. Însă îi este teamă că traficanţii îi vor minţi şi pe ei, aşa cum au făcut-o cu el. 

„Traficanţii turci mi-au trimis poze, pe telefonul mobil, cu barca pe care urma să plec, o barcă de cinci stele. Şi mi-au spus că va dura doar 10 ore călătoria din Turcia în România, pe Marea Neagră“, a povestit el. „Dar când am ajuns acolo, nu era niciun yacht, exista doar o barcă dărăpănată, fără mâncare, iar în loc de 10 ore, am făcut 48 de ore“.

La jumătatea călătoriei spre România, în mijlocul unei furtuni, traficanţii au început să le dea ordine refugiaţilor, a mai spus el. „Fără telefoane, fără ţigări, fără nimic! Atmosfera a devenit foarte tensionată şi ameninţătoare. Şi apoi au venit valurile imense“, îţi aminteşte el. 

Cilivii prinşi în conflictul din nordul Siriei au devenit victime uşoare pentru traficanţii care le cer o avere pentru a-i duce în Europa. Frizerul din Alep a mai spus că a încheiat un acord cu contrabandiştii lui, atunci când se afla în Istanbul: vor fi plătiţi 9.500 de euro ca să-l ducă din Turcia în Germania, cu ajutor de la organizaţiile criminale din România. 

„Pentru a asigura că voi ajunge în Germania, banii sunt ţinuţi de un intermediar. Odată ce aş ajunge în Germania, îl voi suna pe acest individ şi el îi va da banii unei terţe persoane“, a explicat bărbatul. 

Dar pentru că se află momentan în România şi nu a ajuns încă în Germania, sirianul nu şi-a plătit în întregime traficanţii. Dar a declarat că atât el, cât şi ceilalţi refugiaţi erau presaţi să se mişte mai repede pentru a ajunge la destinaţia planificată. 

„Ne-au ordonat să fugim în continuare şi ne-au promis că vor continua să ne ducă mai departe, în Germania“, a mai spus el. 

Doar unul din 4 paturi din centrul din Galaţi este ocupat. Cei mai mulţi dintre refugiaţi nu vor să rămână în România, plănuiesc să ajungă mai departe, în vestul Europei. 
 

 OBSTACOLE POLITICE

La sediul Poliţiei Române de Frontieră din Bucureşti, ofiţerii lucrează cu echipamente sofisticate realizate de compania germano-franceză EADS. Contractul a fost încheiat cu ani în urmă, fără o licitaţie publică. Au exista acuzaţii că germanii i-ar fi mituit pe funcţionarii români pentru a încheia contractul. Procurorul general din Munich a confirmat pentru Euronews că ancheta este în desfăşurare. 

Deşi Uniunea Europeană susţine că, la un nivel tehnic, România este pregătită să se alăture zonei Schengen, mai multe ţări membre ca Franţa, Germania şi Olanda s-au opus aderării. Poliţia română de frontieră este frustrată de aceste obstacole politice. 

„Noi facem o treabă bună acolo, la frontieră“, a spus Liviu-Marius Galoş, adjunct al inspectoratului general al Poliţiei române de frontieră. „Şi mulţi bani au fost investiţi pentru a asigura frontierele extrene ale Uniunii Europene: banii contribuabililor europeni şi români“, a spus el. 

Judecătorii români duc, la rândul lor, o luptă acerbă împotriva corupţiei, pentru a-i convinge pe toţi jucătorii de la masa de şah europeană că România se schimbă şi că ar trebui să adere la spaţiul Schengen, notează Euronews

Dar refugiaţii de la centrul din Galaţi spun că nu pot aştepta să se întâmple asta şi că vor încerca din nou să ajungă în Europa de vest. Ali deja plănuieşte să plece mai departe. Vrea să-şi ducă familia în Austria – să-i ofere copilului său un viitor mai luminos. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite