Reportaj BBC despre traficul de carne vie din România: „Încrederea fetelor în Poliţie este distrusă înainte ca ele să ajungă în Marea Britanie“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa BBC Sursa bbc.com
Sursa BBC Sursa bbc.com

Un reportaj BBC realizat în România şi în Marea Britanie arată filiera prin care fetele ajung să fie victime ale traficului de carne vie, în special prin metoda Loverboy - seducătorul protector care le promite o viaţă plină de afecţiune şi apreciere, cu câteva condiţii „pentru binele“ cuplului.

Echipa BBC dezvăluie că materialul a fost realizat pe durata a doi ani în care a călătorit între Marea Britanie şi România. Aşa a aflat că în România minori cu vârste începând de la 10 ani sunt racolaţi, traficaţi şi vânduţi în Marea Britanie pentru prostituţie.

BBC începe reportajul „Sclavele sexuale ascunse ale României“ cu imagini de la o descindere într-un bordel din Marea Britanie în care au fost găsite fete din România practicând prostituţia.

Jurnaliştii notează că în anul 2020, România a identificat 429 tinere care au fost victime ale traficului de persoane, conform datelor puse la dispoziţie de Guvern. Jumătate dintre ele erau minore - arată britanicii. 

„Sunt din ce în ce mai tinere“, confirmă Iana Matei, fondatoarea unui adăpost pentru mame şi copii. „Am aici o fată de 13 ani disperată să se întoarcă la iubitul ei proxenet, în vârstă de 52 ani. <El mă iubeşte - spune ea>“, relatează Matei. 

Ea precizează că are în centru fete de 12 ani, care şi-au început activitatea sexuală ca prostituate la doar 10 ani. Mărturia ei este cutremurătoare. „Cu traficanţii nu se întâmplă nimic. Nimic. Cu toate plângerile făcute“, arată Iana Matei. 

„Cu astfel de start, încrederea lor în Poliţie este distrusă, mult înainte ca ele să ajungă în Marea Britanie“, explică jurnaliştii BBC. 

O familie din România a fost de acord să apară în faţa camerei de filmat, spunând povestea fiicei lor, Andreea - care a fost traficată de la 12 ani, dar s-a întors acasă. Părinţii sunt filmaţi, fata este protejată. „De câte ori mă duceam la Poliţie, îmi spuneau că n-au personal s-o caute“, lăcrimează mama, plină de durere.

Femeia a decis să facă pe detectivul şi să-şi găsească fiica. A reuşit să-i dea de urmă, să intre în contact cu traficantul sub pretextul unei tranzacţii de droguri. Fiica ei era drogată, în portbagajul maşinii acestuia. 

„Vă daţi seama cum e? Vine şi-ţi ia copilul de la şcoală. Te duci la Poliţie, ei spun că n-au ce să facă, iar traficantul îţi râde în faţă. Cum v-aţi simţi?“, întreabă retoric tatăl fetei.

Poliţia a negat că nu a făcut nimic în cazul Andreei, spunând echipei BBC că a transmis cazul unui specialist în combaterea traficului. 

BBC prezintă şi cazul care a rupt inima unei ţări întregi - nu şi pe a operatorilor 112 şi a dispecerilor Poliţiei. Nici pe a anchetatorilor de la Olt care trebuia să o găsească urgent pe Alexandra Măceşanu, adolescenta răpită în vara lui 2019 la Caracal. „Au luat-o în derâdere când a sunat la 112 pentru că nu ştia unde este sechestrată“, spune Maria Andrieş, jurnalist Libertatea. „Dacă o luau în serios, acum era cu noi aici“, sunt împietriţi de suferinţă părinţii Alexandrei Măceşanu. 

BBC explică de ce traficanţii de carne vie o duc bine în România. Sentinţele blânde, cu suspendare, date de instanţă, par o pedeapsă dată în aceeaşi derâdere cu care a fost condamnată Alexandra Măceşanu la Caracal. 

Jurnaliştii britanici relatează şi ce s-a întâmplat cu Andreea, fata salvată temporar de părinţi. După plecarea tatălui ei la lucru în Anglia, traficanţii au luat-o din nou. „Am vândut tot. Am stat acasă 2 ani să-mi salvez copilul. Şi cum am plecat, au venit şi au luat-o“, este resemnat bărbatul. 

„De 20 ani sunt aceleaşi probleme. Trebuia rezolvat demult. Concluzia este: nu ne pasă“, conchide tristă Iana Matei. 

Vă mai recomandăm: 

Scandal la tribunal în cazul crimelor din Caracal. „Traficanţilor, mafioţilor! Ne-aţi vândut fata!“ VIDEO 

Crimele de la Caracal, după doi ani. Părinţii Alexandrei Măceşanu acuză: „Trăim într-un stat corupt“ VIDEO

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite