REPORTAJ / FOTO Marea schismă din satul Copăceana

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stareţul Serafim şi părintele Glicherie, într-o fotografie postată pe blogul mănăstirii „private“ de la Copăceana
Stareţul Serafim şi părintele Glicherie, într-o fotografie postată pe blogul mănăstirii „private“ de la Copăceana

Trei călugări înlăturaţi de Biserica Ortodoxă Română şi-au ridicat mănăstire în curtea unei case din satul Copăceana, unde fac slujbe în fiecare duminică. Până acum au câştigat în jur de 30 de adepţi. Localnicii sunt bucuroşi că au un lăcaş de cult „privat“ în sat, însă Episcopia Huşilor îi ameninţă cu amenzi pe călugării hirotonisiţi în Italia şi deja afurisiţi.

„Pe meleaguri moldoveneşti, într-o splendidă zonă vasluiană situată lângă Prut, la graniţă cu Basarabia, pământul românesc al străbunilor noştri, se află situată Mănăstirea închinată în cinstea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi pururi Fecioarei Maria, în satul Copăceana" - aşa sună descrierea cu iz de marketing turistico-religios pe care o face pe blog Serafim, stareţul aşezământului monahal.

Mănăstirea a fost ridicată în satul vasluian Copăceana de trei preoţi hirotonisiţi de mitropolitul Ioan Preuteasa al autointitulatei Biserici a Românilor Ortodocşi Liberi de la Milano.

Serafim, Veniamin şi Glicherie au reuşit să bage zâzanie în Casa Domnului. Parohia ortodoxă din localitate a rămas fără câteva zeci de credincioşi, după ce falşii preoţi au reuşit să recruteze prozeliţi. Oficialii Episcopiei Huşilor susţin că scopul celor trei ieromonahi este de „a crea confuzie în rândul credincioşilor, de a-i separa de turma lui Hristos cea adevărată".

Sătenii din Copăceana se declară chiar fericiţi că satul lor are un lăcaş de cult nou. „Este bine că ne-au ridicat şi nouă mănăstire. Suntem bătrâni şi nu ne mai putem duce în capătul celălalt al satului, la biserica veche. Părinţii fac liturghia la fel, nu este nicio diferenţă. Am fost şi într-o parte, şi în alta şi ştiu ce zic", spune Mărioara Ursache.

Preotul ortodox din comună nu este însă de aceeaşi părere. „Aceşti călugări sunt un pericol pentru comunitatea noastră. Oamenii, din păcate, nu sunt foarte bine informaţi şi pot fi foarte uşor influenţaţi", ne-a declarat părintele Mihai Popa, paroh în satul Copăceana.

Hirotonisiţi în Italia

Printr-o circulară semnată de Preasfinţitul Părinte Corneliu, episcopul Huşilor, mănăstirea este prezentată ca fiind un proiect coordonat de Petru Ionuţ Dorobăţ, din comuna Fălciu (judeţul Vaslui), şi Ionuţ Anghel, din Brăila. Ulterior, acestora li s-a alăturat şi Veniamin Ilie, tot din Brăila. Potrivit documentului, Dorobăţ şi Anghel sunt foşti călugări, iar în momentul în care au dorit să devină preoţi au fost refuzaţi întrucât nu aveau studii de specialitate.

Cei doi s-au reorientat rapid şi au plecat la Milano (Italia), unde au fost hirotonisiţi de falsul mitropolit Ioan Preuteasa, al autointitulatei Biserica Românilor Ortodocşi Liberi. Dorobăţ şi Anghel au hotărât să ridice mănăstirea fără aprobări, astfel că la începutul anului trecut au cumpărat o bucată de pământ şi au început construcţia.

Atât Episcopia, cât şi conducerea Primăriei Fălciu, de care aparţine satul Copăceana, susţin că autorizaţia de construcţie eliberată pe numele stareţului este pentru o locuinţă, nicidecum pentru o mănăstire. „Conform legii, o să-i amendăm şi o să-i obligăm să schimbe destinaţia imobilului", a spus Titi Creangă, secretarul comunei Fălciu.

În replică, stareţul Serafim se apără şi ameninţă cu judecata. „Pământul românesc nu este proprietatea Bisericii Ortodoxe. Eu sunt cetăţean al României şi cetăţean european. Am drepturi şi libertăţi", ne-a declarat
stareţul Serafim.

"Şi Hristos a fost răstignit în patria sa. Când vrei să mărturiseşti adevărul, totdeauna vei fi prigonit."
Serafim
fost călugăr

"Dacă ei vor continua să oficieze slujbe, există pericolul ca oamenii să fie atraşi către biserica lor."
Mihai Popa
preot ortodox

Veniamin, surprins la păcănele

Veniamin Ilie este poate cel mai controversat călugăr de la Copăceana. În primăvara acestui an, tânărul în vârstă de 21 de ani a fost surprins la jocuri de noroc. Mai mult, pe internet apăruseră fotografii cu el în timp ce fuma trabucuri.

Dacă stareţul Serafim a refuzat să facă vreun comentariu, enoriaşii din Copăceana s-au transformat în adevăraţi avocaţi. „Mi-a spus că sunt doar invenţii de la cei care-l au pe diavol în ei", spune răspicat Ion Caraivan.

Veniamin Ilie
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite