Renate Weber, pe urmele lui Dragnea. Ţinta: desfiinţarea DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renate Weber reclamă, după 14 ani, că legiuitorul de la acea dată a scos condiţia „pregătirii specializate în combaterea infracţiunilor de corupţie”
Renate Weber reclamă, după 14 ani, că legiuitorul de la acea dată a scos condiţia „pregătirii specializate în combaterea infracţiunilor de corupţie”

Toate dosarele instrumentate de DNA ar putea fi anualte şi toţi infractorii condamnaţi în aceste dosare eliberaţi, în cazul în care Curtea Constituţională admite sesizarea formulată de Avocatul Poporului. Renate Weber susţine că inculpaţilor le-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil prin faptul că procurorii DNA nu sunt specializaţi pe anchetarea faptelor de corupţie

Toate dosarele instrumentate de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) din anul 2005 până în prezent ar putea fi anulate, iar infractorii condamnaţi ar putea fi eliberaţi şi rejudecaţi în cazul în care Curtea Constituţională (CCR) va admite sesizarea de neconstituţionalitate formulată vineri de către Renate Weber, fost europarlamentar ALDE, în prezent Avocatul Poporului. În sesizarea menţionată, Avocatul Poporului susţine că inculpaţilor le-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil prin faptul că procurorii DNA nu sunt specializaţi pe anchetarea faptelor de corupţie.

„În cazul în care CCR va admite această sesizare toate dosarele şi actele de urmărire penală efectuate de procurorii DNA vor trebui anulate. Toate sentinţele vor trebui anulate. Toţi cei care au fost trimişi în judecată de către Direcţie vor trebui eliberaţi şi rejudecaţi. Avem deja precedentul cu decizia CCR pe completele specializate, deci, în buna tradiţia a justiţiei din România din ultimii ani, toate dosarele se vor rejudeca. Tot constructul DNA se va dărâma. Tot. Altfel, sesizarea este eroantă. Nu există o şcoală specială pentru procurorii DNA. Toţi procurorii fac aceeaşi şcoală. La fel cum nu există judecători specializaţi pe fapte de corupţie aşa nu există nici procurori specializaţi. Nu cred că CCR va da curs acestei sesizări. Vorbim de o ordonanţă ce a mai fost atacată în două rânduri, prin anul 2008. Sigur, acum surprizele sunt la tot pasul. Probabil că ne vom întoarce la justiţia de pe vremea lui Decebal”, a declarat Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR.

Scopul este să declari nule probele încă din faza de urmărire penală

Alţi magistraţi susţin că această nouă sesizare reprezintă o continuare a atacurilor asupra instituţiilor din cadrul sistemului judiciar. „Războiul pentru distrugerea structurilor anticorupţie din România continuă în forme mult mai rafinate. Scopul este să ajungi să declari nule probele încă din faza de urmărire penală. Adică să distrugi definitiv ceea ce încă mai există pe rolul DNA. Mă întreb retoric cât de specializată era doamna Weber, fostă membră de partid (ALDE – n.r.), în probleme care ţin de Avocatul Poporului? Nu poţi să nu remarci că brusc, atât d-na Avocat al Poporului, cât şi dl. Meleşcanu, preşedintele Senatului, sunt interesaţi fie de specializarea procurorilor, fie de completurile de 3 judecători de la ÎCCJ. Nu poţi să nu remarci cum continuă să fie pus în aplicare un plan foarte inteligent şi diabolic de distrugere a instituţiilor statului din domeniul justiţiei”, a declarat un magistrat, citat de publicaţia g4media. „Este încă o dovadă că în România justiţia este subminată în continuare de autorităţile statului care, în loc să vegheze la atribuţiile lor legale, inventează găselniţe juridice pentru a distruge dosarele de corupţie bine instrumentate”, a declarat presei un alt magistrat.

Infractorii, nedreptăţiţi de lipsa specializării anticorupţie a procurorilor DNA

Concret, Renate Weber reclamă, după 14 ani, că legiuitorul de la acea dată a scos condiţia „pregătirii specializate în combaterea infracţiunilor de corupţie” dintre condiţiile de numire a procurorilor în DNA aşa cum era în legislaţia de până în 2005. Avocatul Poporului consideră că noua configurare a condiţiilor de eligibilitate a procurorilor „generează încălcarea competenţei funcţionale a organului de urmărire penală şi sunt neconstituţionale”. „În consecinţă, participarea procurorului la actele de procedură trebuie să fie asigurată de către un procuror apt să exercite reprezentarea parchetului în faţa instanţei, deci un procuror competent din punct de vedere funcţional”, se arată în sesizarea semnată de fostul europarlamentar ALDE. În opinia acesteia, „în cazul în care urmărirea penală este efectuată de către un procuror care nu are specializarea necesară pentru reprezentarea Ministerului Public în actele pendinte, competenţa materială şi funcţională a acestuia este grav viciată”. 

„Ca atare, în opinia noastră, prevederile art. 87 alin. (2) din Legea 304/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare (prin asumarea răspunderii Guvernului Alianţei DA – n.r.), restrâng dreptul la un proces echitabil în cadrul procesului penal, întrucât numirea procurorilor în cadrul DNA nu este condiţionată de specializarea acestora pentru fapte de corupţie”, concluzionează Avocatul Poporului.

A doua sesizare controversată a Renatei Weber

Reamintim că la începutul lunii noiembrie atât Avocatul Poporului, dar şi Teodor Meleşcanu, în calitate de preşedinte al Senatului, au sesizat Curtea Constituţională cu privire la modalitatea de constituire a completurilor de apel de 3 judecători de la Curtea Supremă. Cei doi au reclamat faptul că judecătorii din completele de apel de 3 judecători de la ÎCCJ nu sunt stabiliţi printr-o lege organică, aşa cum cere Constituţia, ci prin intermediul unui regulament stabilit de conducerea instanţei supreme. Acesta reprezintă cel de-al treilea atac asupra completelor de la Curtea Supremă, după ce în anii precedenţi au fost atacate, cu succes, atât completele de apel de cinci cât şi cele de trei judecători.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite