Relu Fenechiu, cercetat într-un nou dosar penal pentru o şpagă de 4,3 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relu Fenechiu are din nou probleme cu legea
Relu Fenechiu are din nou probleme cu legea

Fostul deputat Relu Fenechiu este la al treilea dosar penal. Procurorii DNA îl acuză pe Fenechiu că ar fi luat şpagă de 4,3 milioane de euro de la o firmă pentru atribuirea unui contract.

Relu Fenechiu este acuzat de  trafic de influenţă şi participaţie improprie la infracţiunea de spălare a banilor.
Potrivit DNA, în perioada 2008 – 2014, fostul deputat a pretins şi a primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale suma de circa 4.300.000 de euro pentru a asigura finanţarea de către Ministerul Educaţiei Naţionale a etapei a V-a a Programului „Sistem Educaţional Informatizat” (SEI), atribuirea contractului către firma respectivă şi derularea acestuia în bune condiţii.

Concret, Fenechiu ar fi intervenit la persoane cu funcţii de conducere din cadrul Ministerul Educaţiei Naţionale, asupra cărora avea influenţă la acel moment. O parte din suma de bani pretinsă, respectiv  2.500.000 euro, a fost remisă deputatului în numerar, în două tranşe, printr-un intermediar.

Pentru a masca şpaga, Fenechiu ar fi solicitat ca restul banilor  să fie viraţi în conturile a două societăţi comerciale în baza unor contracte de consultanţă ce atestau operaţiuni comerciale fictive.

Dosarele penale ale lui Fenechiu

Fostul ministru Relu Fenechiu este încarcerat la Penitenciarul Vaslui, după ce a fost condamnat în dosarul "Transformatorul".

Fenechiu a fost condamnat definitiv, în ianuarie 2014, la cinci ani de închisoare cu executare, după ce a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul "Transformatorul". Acesta a fost acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

Într-un alt dosar penal, Relu Fenechiu este cercetat pentru o mită de 620.000 de euro. În perioada 2012-2014, în calitate de deputat PNL, Fenechiu ar fi pretins şi primit de la o firmă de software un comision de 15% din valoarea a două a două contracte promovate de Ministerul Justiţiei (în valoare de 14.700.000 lei fără TVA), respectiv de o societate farmaceutică cu acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii (valoarea contractului, circa 1,8 milioane euro). În schimbul banilor, fostul lider liberal ar fi sprijinit câştigarea şi derularea acestor contracte de către firma de software.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite