Religia în şcoli: protocol secret între stat şi biserică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din toamnă, elevii de clasa I şi a II-a ar urma să aibă parte de manuale noi pentru materia opţională religie FOTO Dan Gheorghe
Din toamnă, elevii de clasa I şi a II-a ar urma să aibă parte de manuale noi pentru materia opţională religie FOTO Dan Gheorghe

Un document semnat joi de autorităţile statului cu Patriarhia Română, ce sporeşte implicarea reprezentanţilor cultului ortodox în predarea religiei, a rămas încă secret, ministrul Educaţiei susţinând că nu este nicio imixtiune a Bisericii în sistemul de educaţie.

Ministerul Educaţiei Naţionale, Patriarhia Română şi Secretariatul de Stat pentru Culte au semnat, joi, un protocol de colaborare care prevede un control mai mare al reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe asupra profesorilor de religie, a căror concediere o vor putea decide de acum înainte, dar şi a noilor manuale de religie, care vor necesita avizul lor.

Documentul a născut controverse imediat, fiind considerat discriminatoriu faţă de celelalte culte religioase şi un „cec în alb“ acordat de stat Bisericii Ortodoxe Române. Deşi societatea civilă a cerut publicarea conţinutului integral al protocolului, acesta nici până astăzi nu a fost scos la lumină.

Reacţia ministrului Educaţiei

După ce vineri ministerul a publicat ideile considerate de oficiali esenţiale din protocol, duminică ministrul Remus Pricopie doar a contracarat acuzele lansate zilele anterioare.

„Lucrul ăsta se întâmplă pentru toate cultele, într-o formă sau alta. Practic, acum s-a adus în actualitate acest lucru şi s-a pus în acord cu legislaţia. Nu-i vorba de un amestec al Bisericii în actul de învăţământ, dar aşa cum învăţământul medical se face în parteneriat cu spitalele şi cu Ministerul Sănătăţii, învăţământul militar se face în parteneriat cu Ministerul Apărării sau cu Ministerul de Interne, după caz, este absolut normal ca şi alte tipuri de învăţământ specific, de exemplu, Facultăţile de Teologie, în momentul în care reglementezi un anumit lucru să ţii cont de specificul acestei specializări“, a afirmat ministrul, citat de Mediafax.

Pricopie a explicat că este vorba de actualizarea unor documente de la începutul anilor 1990, ca urmare a apariţiei unor noi legi ale educaţiei, aflate pe agendă înainte de numirea sa. Oficialul nu a menţionat nimic despre publicarea acestui document, aşa cum a solicitat societatea civilă, ci a declarat că va fi trimis pentru punere în practică tuturor inspectoratelor şcolare şi instituţiilor de învăţământ.

„Cec în alb”

Preşedintele Asociaţiei Secular-Umaniste din România (ASUR), Toma Pătraşcu, a declarat că protocolul semnat este o discriminare flagrantă faţă de celelalte culte religioase şi se întreabă de ce statul român acordă asemenea drepturi Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

„Solicităm Ministerului Educaţiei să facă public, de urgenţă, conţinutul protocolului încheiat cu Biserica Ortodoxă Română şi ne exprimăm extrema preocupare privind maniera în care BOR primeşte noi drepturi de imixtiune în activitatea şcolilor publice. Este important de precizat că şi până acum, manualele de Religie primeau avizul Bisericii, lucru ce nu a împiedicat publicarea unor manuale cu conţinut violent, abuziv şi discriminatoriu la adresa ateilor şi a celorlalte culte. Nu înţelegem cecul în alb dat Bisericii Ortodoxe Române, cu atât mai mult cu cât şi acum o bună parte a inspectorilor de Religie sunt preoţi direct subordonaţi BOR. Care este rostul unui astfel de protocol, care este rostul garantării unui acces nestingherit al reprezentanţilor BOR în şcoli? De ce în şcolile publice, autoritatea statului este subordonată autorităţii bisericeşti? De ce statul îngenunchează în faţa Bisericii“, spune Pătraşcu.

Preoţii de la catedră au doi „şefi“

Pe de altă parte, teologii susţin că această dublă subordonare e o prevedere veche, stabilită şi în legea cultelor, şi care se aplică la fel pentru toate cultele. „Cei care predau se supun şi ministerului, ca angaţi în instituţii de stat, dar şi cultului pe care îl reprezintă, din punct de vedere moral. Binecuvântarea chiriarhului exista şi până acum şi e firesc să decidă înlocuirea dacă un profesor de religie nu respectă normele“, explică teologul Radu Preda, blogger adevarul.ro.

Şi preotul Eugen Tănăsescu, blogger adevarul.ro, spune că drepturile se aplică tuturor cultelor din România şi „pot încheia şi ei astfel de protocoale“. Însă ambii admit că documentul are caracter public şi nu ar trebui ţinut secret, invocând „stângăcia“ oficialilor.

Şi reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au venit ieri cu clarificări pe marginea protocolului, anunţând că cel mai probabil săptămâna aceasta va fi făcut public de Ministerul Educaţiei. „A fost necesar pentru că religia trebuie să fie predată din ce în ce mai bine. De exemplu, avizul pentru manuale a fost necesar pentru a evita apariţia pe piaţă de manuale cu greşeli scoase de diferite edituri“, a declarat purtătorul de cuvânt Constantin Stoica, la DIGI24.

Însă specialistul în educaţie Marian Staş, blogger adevarul.ro, consideră că „protocolul, în loc să limiteze influenţa BOR în şcoli, este o ignorare flagrantă de către statul român a unei recomandări formulate de Adunarea Parlamentară a CE, care respinge orice formă prozelitistă de predare a religiei, ceea ce se întâmplă acum în şcolile publice din România“. (Ioana Nicolescu) 

Noutăţile din protocol

Protocolul semnat joi stipulează că unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia legală de a asigura respectarea convingerilor, a valorilor şi a simbolurilor religioase, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei, venit vineri, după solicitările de a face public conţinutul documentului. 

De asemenea, programele şcolare pentru disciplina religie - cultul ortodox, dar şi manualele de religie vor trebui să aibă obligatoriu şi aprobarea din partea Patriarhiei Române, pe lângă cele prevăzute de lege. În ceea ce priveşte modul de predare a religiei în şcoli, noul protocol prevede raportări de evaluare semestriale sau ori de câte ori e nevoie între instituţiile semnatare, „cu propuneri de îmbunătăţire a învăţământului religios şi teologic ortodox preuniversitar“. 

Mai mult, reprezentanţii Patriarhiei Române sau ai centrelor eparhiale pot participa cu statut de invitat la activităţile de inspecţie şcolară. Încadrarea profesorilor de religie - cultul ortodox „se face cu avizul scris al chiriarhului (binecuvântare), iar retragerea motivată a acestui aviz duce la încetarea de drept a contractului individual de muncă, conform legislaţiei în vigoare“.

Iar studenţii de la Teologie care se fac vinovaţi de abateri grave de la morala şi doctrina cultului pot fi exmatriculaţi, după consultarea consiliului facultăţii.

Religia din noile manuale

Din toamnă, elevii de clasa I şi a II-a ar urma să aibă parte de manuale noi pentru materia opţională religie, la care pot renunţa (ei sau părinţii) printr-o cerere depusă la şcoală. Noua programă şcolară aprobată de Ministerul Educaţiei ar presupune ca elevii să înveţe religia mai practic, dar şi interactiv, prin noile manuale digitale, asta dacă licitaţia va avea loc în timp util. 

Mai exact, informaţiile din noile manuale de religie ar trebui să respecte învăţătura şi spiritualitatea Bisericii, să fie adaptate experienţei de viaţă a copiilor şi să se axeze pe relaţiile dintre diferite evenimente istorice şi religioase. În final, să le insufle copiilor atitudini şi valori. 

Profesorii de religie şi preoţii spun că schimbarea este bine-venită, pentru că religia nu se predă în mod confesional la şcoală, ci într-un mod „ecumenic“, în care elevilor li se explică fenomenul religios şi li se formează o perspectivă asupra vieţii. 

În schimb, specialiştii în educaţie şi psihologii spun că modul în care această materie este predată la clasă, dogmatic şi de multe ori „neştiinţific“, poate fi o problemă în continuare şi ar trebui reluată dezbaterea legată de predarea religiei în afara şcolii, de către fiecare cult în parte.


Pe aceeaşi temă:

Pricopie, despre protocolul de predare a religiei: nu e vorba de un amestec al Bisericii în sistemul de educaţie

Protocol pentru predarea religiei ortodoxe: reguli stricte pentru şcoli şi teologi, preoţi în inspecţiile de la clasă

DEZBATERE Cum vor arăta noile manuale de religie pentru clasele primare

Noile manuale de religie, pe „masa” societăţii civile

Manualele de religie ar trebui să fie în acord cu informaţiile ştiinţifice

Pericolul predării religiei în şcoli!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite