Regina s-a întors pentru totdeauna acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trecută în nefiinţă pe 1 august, într-un spital din Elveţia, Regina Ana a fost adusă, ieri, în România cu o cursă TAROM. Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost primit cu onoruri militare la salonul oficial al Aeroportului Otopeni, după care a fost depus la Castelul Peleş din Sinaia.

Funeraliile Reginei Ana au început, ieri, pe Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, odată cu repatrierea trupului neînsufleţit al Majestăţii Sale, şi vor dura până sâmbătă, când Regina va fi înmormântată la Curtea de Argeş.

Sicriul a fost adus cu un avion al TAROM, care a sosit pe Otopeni în jurul orei 15.00 şi a fost garat chiar în faţa intrării de la salonul oficial al aeoportului. Aici a fost amenajat un spaţiu de ceremonie în care s-au instalat aproape o sută de ziarişti, ierarhi ai Bisericii Catolice şi ai Bisericii Ortodoxe, ostaşi din Garda Naţională şi membrii Casei Regale.

Cu toate că statul român a decretat doliu naţional în ziua de 13 august, când va avea loc înmormântarea Reginei Ana, nu a pus la dispoziţie şi un avion special pentru aducerea în ţară a sicriului cu trupul neînsufleţit. Acesta a fost repatriat cu o cursă de linie Geneva - Bucureşti, aşa că după aterizarea acesteia s-au făcut mai întâi procedurile de coborâre a pasagerilor. Abia după ce aceştia s-au îmbarcat în autobuzul care i-a preluat de pe pistă, fotografiind cu telefoanele mobile oficialităţile care aşteptau să ia parte la ceremonie, ostaşii din Garda Naţională s-au îndreptat spre avion în pas de defilare. Cel care se afla în fruntea plutonului purta o cruce din lemn pe care era încrustată o coroană regală şi numele celei trecute la cele veşnice: „Ana Regina“.

Ostaşii au scos sicriul din cala avionului şi l-au acoperit cu un drapel tricolor cu însemnele regale, după care l-au ridicat pe umeri şi l-au depus în zona special amenajată din faţa salonului oficial al Aeroportului Otopeni. Conform tradiţiei catolice, religia în care s-a născut Regina Ana, sicriul va rămâne acoperit pe toată durata funeraliilor.

image

Foto

image

Ceremonia religioasă, oficiată de preoţii catolici

Cu toate că la ceremonie au participat şi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, slujba religioasă de pe Aeoportul Otopeni a fost oficiată de monseniorul Ioan Robu, arhiepiscopul romano-catolic. Acesta a rostit rugăciuni în limba latină şi rugăciunea „Tatăl Nostru“ în limba română. Corul bisericesc a cântat şi „Hristos a înviat!“. La ceremonie au participat patru dintre cele cinci fiice ale Reginei: Principesa Margareta, însoţită de Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia şi Principesa Maria. Principesa Irina, cea de-a cincea fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana, a scris pe Facebook că nu va participa la funeralii. De asemenea, Casa Regală a anunţat, încă de zilele trecute, că Regele Mihai nu va putea fi prezent la înmormântarea Reginei din motive medicale.

După încheierea ceremoniei religioase de pe Aeroportul Henri Coandă, sicriul acoperit cu drapelul tricolor a fost din nou ridicat pe umeri de ostaşii din Garda Naţională şi depus în maşină mortuară. În spatele acesteia s-a format apoi o coloană de maşini în care se aflau membrii Casei Regale. Cortegiul s-a îndreptat spre Castelul Peleş din Sinaia. Sicriul a fost depus aseară în Holul de Onoare al castelului, unde vor ajunge astăzi oficialităţi din ţară şi de peste hotare, pentru a aduce un ultim omagiu Reginei Ana.

image

Ceremonie impresionantă la Castelul Peleş

Ceremonie emoţionantă, marţi, la Castelul Peleş din Sinaia. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost depus în Holul de Onoare al castelului, unde va rămâne până miercuri. Totul s-a derulat într-o tăcere absolută. Singurele sunete care s-au auzit au fost doar zgomotele produse de paşii militarilor, care au purtat sicriul de la maşina mortuară până la castel. Cortegiul funerar a ajuns la Sinaia în jurul orei 17.45, moment în care ploaia torenţială, care dura de două ore, s-a oprit brusc şi a permis desfăşurarea ceremoniei. Din maşina care a transportat sicriul a fost scos şi predat unui soldat din regimentul de gardă stindardul Reginei Ana, care a acoperit catafalcul, şi apoi sicriul, purtat pe umeri de opt militari. Cortegiul funerar a fost întâmpinat de mai mulţi preoţi ortodocşi şi catolici, precum şi de regimentul de gardă. Apoi, uşile castelului s-au închis şi aşa vor şi rămâne pentru public, la Peleş, pentru următoarele zile.

Aşa cum era de aşteptat şi cum Casa Regală a cerut, publicul nu a venit pe domeniul regal de la Peleş. Însă în zona economatului de pe domeniu erau, marţi după-amiază, câteva cupluri în vârstă, care spuneau că au venit special la Peleş pentru a urmări ceremoniile. „Ştiu că nu vom avea acces la Castelul Peleş, însă am sperat că vom vedea puţin din ceremonii. Oricum, vom merge la Bucureşti pentru a depune o floare la sicriul Reginei Ana. Suntem regalişti din 1998, când am ieşit în Piaţa Revoluţiei“, ne-a spus o doamnă venită la Peleş.

În cele două zile de funeralii de la Sinaia, castelul şi domeniul regal au fost închise publicului. Nici măcar presa nu a avut acces în Holul de Onoare al Peleşului, acolo unde a fost depus sicriul regal. Ultimele funeralii regale din România au fost în iulie 1938, la moartea Reginei Maria, soţia Regelui Ferdinand. Maria a murit pe 18 iulie în Castelul Pelişor din Sinaia, iar pe 19 şi 20 iulie, a fost aşezată pe un catafalc, în Holul de Onoare al Castelului Peleş. Conform ultimelor sale dorinţe, doliul a fost violet, iar florile au fost roşii.  Sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana rămâne la Castelul Peleş până miercuri, 10 august, la ora 18.30. În cursul zilei de miercuri, la Sinaia sunt aşteptaţi să-şi prezinte condoleanţe oficialităţi, reprezentanţi ai Corpului Diplomatic, ai UE, NATO, reprezentanţi ai instituţiilor statului din România şi din Republica Moldova, ai Academiei Române şi al bisericilor. Accesul la Castelul Peleş este foarte strict şi se face pe baza unor liste comunicate în prealabil. În cursul serii de miercuri, corpul neînsufleţit al Reginei va fi transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal din Bucureşti.

image

Click pe imagine pentru galerie foto

Programul funeraliilor regale

Miercuri
- Sicriul se va afla în Holul de Onoare al Castelului Peleş, unde oficialităţi din ţară şi din străinătate vor trece pe la căpătâiul Reginei Ana pentru a-şi exprima condoleanţele. Publicul nu va avea acces.
- În cursul serii, corpul neînsufleţit al Reginei va fi transportat de la Sinaia la Bucureşti, unde va fi depus în Sala Tronului din Palatul Regal (Bucureşti). La sosire, va avea loc un scurt ceremonial militar şi religios cu caracter privat.

Joi şi vineri
- În intervalul 8.00 – 22.00, toţi cei care vor să depună flori şi să să-i aducă un ultim omagiu Reginei Ana vor avea acces în Sala Tronului din Palatul Regal, unde intrarea va fi liberă. Casa Regală îi roagă pe participanţi să respecte câteva reguli importante de conduită: să poarte o ţinută corespunzătoare, de culoare închisă, să nu poarte sacoşe sau genţi voluminoase, să nu vină însoţiţi de copii sub şapte ani, să nu folosească dispozitive electronice pentru fotografiat şi filmat. În incinta Palatului, şi vorbitul la telefon şi fumatul sunt strict interzise.

Sâmbătă
- La ora 10.30, în Sala Tronului va avea loc o scurtă ceremonie religioasă cu caracter privat.
- La ora 10.55, sicriul Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal din Bucureşti, unde va avea loc o ceremonie religioasă. Accesul publicului va fi liber în zonele special amenajate.
- La ora 11.30, sicriul va fi aşezat în maşina mortuară şi, până la ora 12.00, cortegiul va merge cu viteză redusă pe traseul Piaţa Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piaţa Charles de Gaulle – Arcul de Triumf. De aici, cortegiul se va deplasa, cu viteza obişnuită, spre Curtea de Argeş, pe ruta Mogoşoaia – Buftea – Titu – Găeşti – Topoloveni – Piteşti – Curtea de Argeş.  
- La ora 15.00 va avea loc slujba de înmormântare oficiată în noua Catedrală de la Curtea de Argeş. Ceremonia religioasă va avea două părţi: prima parte se va desfăşura în faţa catedralei, iar cea de-a doua în incinta catedralei, unde accesul publicului nu va fi permis.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite