Regele Mihai I împlineşte astăzi 95 de ani. Ce evenimente publice sunt dedicate aniversării Majestăţii Sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regeel Mihai
Regeel Mihai

Regele Mihai I, ultimul monarh din ţările Europei de Est, împlineşte marţi, 25 octombrie, vârsta de 95 de ani. Îşi va petrece aniversarea la reşedinţa sa din Elveţia, alături de principesele Elena şi Sofia, iar în ţară vor avea loc mai multe evenimente dedicate momentului.

 Anul 2016 a fost unul dificil pentru fostul suveran - şi-a anunţat retragerea din viaţa publică, la începutul lunii martie, când Casa Regală a transmis că a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinică din Lausanne. Astfel, Casa regală este reprezentată în toate acţiunile publice de fiica sa Margareta, custodele coroanei.

Pe 1 august 2016, regina Ana a încetat din viaţă într-un spital din Morges. Funeraliile regale au fost organizate pe 13 august, regina fiind înmormântată la Curtea de Argeş. Regele Mihai şi Regina Ana au fost cel mai longeviv cuplu regal din istoria României. Pe 10 iunie 2013, Majestăţile au sărbătorit, într-un cadru privat, Nunta de Safir, 65 de ani de la căsătorie, potrivit News.ro

Regele Mihai a petrecut cea de-a 94-a aniversare în Elveţia, din cauza ”stării de slăbiciune” a reginei Ana. Anul trecut, în România nu au fost organizate manifestări ample. Cea mai recentă vizită a regelui Mihai la Bucureşti datează din noiembrie 2014, când l-a decorat pe fostul preşedinte al Poloniei Lech Walesa cu Ordinul "Coroana României" în Grad de Mare Cruce pentru "inegalabila contribuţie" la căderea comunismului în Europa.

„Sărbătorim împreună pe Regele Mihai, tatăl meu, ajuns astăzi la vârsta de 95 de ani. Aniversarea Majestăţii Sale are loc în anul împlinirii a 150 de ani în care Coroana Română a servit istoria României, identitatea şi continuitatea naţiunii. Regele Mihai a trăit aproape un secol de viaţă cu simţul datoriei, cu credinţă şi cu iubire de ţară. Copil, el a reunit speranţele naţiunii, a reprezentat Statul şi instituţiile sale. Mai târziu, Regele împreună cu Regina-mamă Elena s-au opus cu demnitate şi curaj unui deceniu de sângeroase dictaturi succesive. După 1947, Regele Mihai a reprezentat simbolul a trei virtuţi: statalitatea, Coroana şi democraţia. În ultimii aproape douăzeci şi şapte de ani regele ne-a învăţat, prin puterea exemplului personal, principiile în care a crezut tot timpul: generozitatea, loialitatea, spiritul de răspundere", este mesajul transmis de Principesa Margareta.

Ea aminteşte şi de Regina Ana, care a încetat din viaţă în 1 august, spunând că aceasta i-a stat alături regelui, cu devotament, întreaga sa viaţă.

Principesa Margareta mai spune că povestea de dragoste a părinţilor săi a mers mai departe decât destinul lor personal, regele Mihai şi regina Ana trăind împreună povestea unui exil, a unei ţări şi a unei jumătăţi dintr-un secol greu de înţeles.

„Să ne arătăm admiraţia, iubirea şi respectul faţă de Regele Mihai şi să-i urăm linişte şi sănătate!” adaugă principesa Margareta.

Anul acesta, mai multe evenimente publice sunt dedicate aniversării Majestăţii Sale, regele MIhai.

  • Piesa de teatru “Alegerea”, scrisă într-un act scrisă la Versoix în anul 1960 de Regele Mihai I şi Regina Ana, realizată de Teatrul Naţional Radiofonic, se va difuza, în premieră, la Radio România Actualităţi, în ziua de 25 octombrie 2016, la ora 23.05.
  • Adaptarea radiofonică şi regia artistică sunt semnate de Ion Andrei Puican, iar din distribuţie fac parte Ion Caramitru, Victor Rebengiuc, George Mihăiţă, Marius Bodochi, Dorin Andone, Marius Călugăriţa, Marcelo Cobzariu şi Daniela Ioniţă Marcu.
  •  

Marţi, 25 octombrie 2016: Aniversarea în familie a Majestăţii Sale Regelui.

  • La reşedinţa privată din Elveţia, Majestatea Sa Regele Mihai I va aniversa împlinirea vârstei de 95 de ani alături de Alteţa Sa Regală Principesa Elena şi de Alteţa Sa Regală Principesa Sofia.


Marţi, 25 octombrie 2016, ora 18: Concert de gală la Ateneul Român.

  • În prezenţa Alteţelor Lor Regale Principesa Moştenitoare şi Principele Radu, Ateneul Român va găzdui, începând cu ora 18, a noua ediţie a concertului anual de binefacere organizat de Fundaţia Principesa Margareta a României. Fondurile obţinute în urma concertului vor fi folosite în beneficiul programului Tinere Talente, prin intermediul căruia Fundaţia oferă burse de studiu tinerilor artişti aflaţi în situaţii materiale dificile.
  • În debutul concertului, Principesa Moştenitoare Margareta va da citire mesajului cu prilejul aniversării Majestăţii Sale Regelui Mihai I, la împlinirea vârstei de 95 de ani.
  • Concertul va fi oferit de către violonistul Roman Kim, alături de Orchestra Fundaţiei Principesa Margareta a României, dirijată de maestrul Tiberiu Soare. După concert, în foaierul Ateneului Român, va avea loc expoziţia bursierilor programului Tinere Talente.
  • Alături de Principesa Moştenitoare şi Principele Radu, va fi prezentă Principesa Maria.


Marţi, 25 octombrie 2016, ora 19: Seară la Palatul Cotroceni dedicată Regelui Mihai I.

  • În Salonul Cerchez al Palatului Cotroceni, la ora 19, va avea loc lansarea cărţii „Anul regal”, publicată de Editura Adenium.
  • După lansare, participanţii la eveniment vor urmări filmul „Războiul Regelui” realizat de John Florescu.


Joi, 27 octombrie 2016, ora 17: Prezentarea publică e emisiunii filatelice „Motoarele, pasiune regală”
în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”.

  • Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu vor lua parte, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, la prezentarea publică a emisiunii filatelice „Motoarele, pasiune regală”, dedicată aniversării a 95 de ani ai Majestăţii Sale Regelui Mihai I, realizată de Romfilatelia.
  • Cu această ocazie, Corul Regal va suţine un scurt recital.
  •  În foaierul Aulei, Romfilatelia va organiza un stand cu mărci poştale, iar Curtea Veche Publishing va fi prezentă cu un stand de carte regală.


Vineri, 28 octombrie 2016, ora 11.30: Vizită regală la Colegiul Tehnic Feroviar “Mihai I” din Bucureşti.

  • Alteţa Sa Regală Principesa Maria va vizita Colegiul Tehnic Feroviar “Mihai I” din Bucureşti (strada Butuceni, nr. 10, sector 1), începând cu ora 11.30.
  • Cu această ocazie, Principesa Maria va oferi Colegiului bustul Majestăţii Sale Regelui Mihai realizat de sculptorul Valentin Tănase.
  • De asemenea, Principesa Maria va premia câştigătorii unui concurs pe teme de istorie şi competiţiei sportive “Cupa Regelui”.

Povestea unui Rege

De numele Regele Mihai I sunt legate decizii controversate precum lovitura de stat de la 23 august 1944 şi abdicarea din 30 decembrie 1947, potrivit News.ro

Regele Mihai I al României (1927-1930 şi 1940-1947) s-a născut la Sinaia, tatăl său fiind prinţul Carol, fiul cel mai mare al regelui Ferdinand (1914-1927), iar mama, principesa Elena a Greciei. Dinastia din România era parte a familiei Hohenzollern-Sigmaringen, ramura catolică a familiei imperiale germane, Hohenzollern. Mihai este al treilea rege al României, după Carol I (1866-1914) şi nepotul de frate al acestuia, Ferdinand.

Descendent direct al reginei Victoria, văr cu reginele Marii Britanii şi Danemarcei, cu regii Spaniei şi al Suediei, Mihai a devenit rege pentru prima dată la vârsta de 5 ani şi jumătate, după moartea regelui Ferdinand. Tronul a fost preluat de tatăl său, Carol II, în 1930, pentru ca, aproape de împlinirea vârstei de 19 ani, Mihai să devină pentru a doua oară rege al României, în timp ce tatăl său a plecat în exil. Cei doi nu s-au mai revăzut niciodată.

În iunie 1948, regele exilat în Grecia, la o reşedinţă a mamei sale, s-a căsătorit cu Ana de Bourbon-Parma (1923-2016), nepoata de soră a ultimei împărătese austro-ungare, Zita de Bourbon-Parma. Cei doi se cunoscuseră în noiembrie 1947, în timpul unei călătorii la Londra a regelui pentru a participa la nunta reginei Elisabeta a II-a.

În 1949, cuplul regal s-a mutat în Elveţia, la Lausanne, unde s-a născut prima fiică, principesa Margareta. Ea a fost urmată de alte patru fiice: Elena (n. 1950), Irina (n. 1953), Sofia (n. 1957), Maria (n. 1964). Familia a trăit la Versoix (Elveţia) din 1954.




 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite