Nereguli la referendum: preşedinţi de secţie schimbaţi, vot multiplu, arme în sala de vot. Pelerinii de la Iaşi votează pe liste suplimentare. 29 de sesizări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 38.000 de poliţişti, pompieri, jandarmi şi poliţişti de frontieră sunt pe teren, sâmbătă şi duminică, pentru a asigura buna desfăşurare a referendumului pentru redefinirea familiei.

UPDATE: În primele 10 ore de la începerea votării la referendum au fost înregistrate 29 de sesizări de contravenţii şi infracţiuni în legătură cu desfăşurarea referendumului, dintre care patru nu au fost confirmate, iar restul fiind soluţionate sau în curs de soluţionare, a anunţat sâmbătă seară purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog. Pentru cinci fapte contravenţionale poliţiştii au dat amenzi în valoare totală de 6.100 de lei.

UPDATE Poliţia Cluj cercetează un primar acuzat că i-ar fi dat o sumă de bani unei  persoane după ce a votat la referendum

Printr-un apel la 112 a fost semnalat faptul că o persoană bolnavă psihic a fost ajutată să voteze de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, iar la ieşire s-ar fi întâlnit cu primarul localităţii care i-ar fi înmânat o sumă de bani. Incidentul s-a petrecut la o secţie de votare din Huedin.

UPDATE Sute de pelerini votează în centrul Iaşiului pe liste suplimentare. 

Unul dintre observatorii de la secţia de vot din centrul orauşului a postat imagini cu zeci de persoane care votează pe listele suplimentare. „La secţia la care sunt observator din partea societăţii civile au votat odată 200 de bucureşteni, veniţi în pelerinaj, având în frunte un preot. În câteva minute, in inima Iaşului votau bucureşteni, câtă frunză, câtă iarbă. Asta după ce fuseseră la vot alte câteva autocare de braşoveni, craioveni, doljeni, piteşteni, toti aduşi în Iaşi de dorinţa de turism religios“, a comentat Mihaela Munteanu pe pagina sa de Facebook. În Iaşi a început pelerinajul pentru Hramul Sfintei Parascheva din 14 octombrie.

UPDATE O angajată la o primărie din Dolj a mers să voteze cu 17 cărţi de identitate. Poliţiştii au prins-o lângă secţia de votare.

Oamenii legii au găsit-o pe Liliana Cotoi în apropierea secţiei de votare şi au percheziţionat-o. Au găsit în total, atât în maşina personală a suspectei, cât şi asupra ei, 17 cărţi de identitate aparţinând unor localnici. Aproape toate aveau lipit autocolantul cu inscripţia "Votat".

UPDATE Până la ora 13,00 au fost înregistrate 12 sesizări de posibile încălcări ale legii în legătură cu desfăşurarea referendumului. Un cetăţean a venit să voteze cu pistol cu bile la cingătoare,  iar altul a votat de două ori fiindcă prima dată nu a făcut-o cum trebuie

UPDATE Nereguli la vot: În nouă localităţi a fost raportată o prezenţă la vot de 100%. Conform unor reprezentaţi ai birourilor electorale judeţene aceste date au apărut în urma unor erori de sistem.

UPDATE Scandal în judeţullui Liviu Dragnea. În cel mai mare oraş al judeţului, Alexandria, în 12 secţii de votare nu au fost primiţi reprezentanţii PNL. PNL Alexandria a făcut contestaţie faţă de decizia neprimirii acestora încă de aseară, dar Biroul Eelectoral Judeţean nu a analizat contestaţia în şedinţa de la ora 9, fiind amânată discutarea probemei pentru mai târziu. 

UPDATE Fostul preşedinte Traian Băsescu a votat. „Da (n.r.-a fost un incident)! Un domn care citea o carte, ceea ce arată că şi comisia e politizată. Probabil e un PSD-ist înrăitProstia nu poate să te deranjeze, poţi doar să o compătimeşti“, a declarat Băsescu fiind întrebat dacă a avut un „mic incident“ în secţia în care a votat. 

UPDATE 50 de secţii nu erau deschise la prima oră. De altfel, MAI a precizat că în „unele secţii, votul nu a început la timp“.

UPDATE Biroul Electoral Judeţean Sibiu a fost sesizat, sâmbătă, că unui membru PSD care trebuia să facă parte din comisia de votare din localitatea Bungard nu i s-a permis accesul. Reprezentanţii BEJ analizează situaţia, dar au transmis că acesta nu s-a prezentat vineri la constituirea comisiei, aşa cum ar fi trebuit, transmite News.ro.

UPDATE 60 de preşedinţi de secţii de votare au fost înlocuiţi astăzi, potrivit Digi24. Aceştia nu s-ar fi prezentat la la secţii. 

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Bajdoc, a anunţat că singurele probleme de până acum sunt în Sectorul 3 al Capitalei şi la o secţie din Teleorman. În Sectorul 3 din Capitală pentru două secţii nu ar fi fost preluate toate documentele necesare de către unii preşedinţi de secţii, în timp ce în Teleorman un preşedinte de secţie nu a mai venit, acesta anunţând că a avut un deces în familie. 


Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), aproape 38.000 de poliţişti, pompieri, jandarmi şi poliţişti de frontieră vor fi zilnic în teren, în plus faţă de dispozitivul curent, pe durata referendumului. 

Dintre aceştia, aproape 2.000 de poliţişti şi jandarmi asigură paza secţiilor de votare şi ordinea publică în Bucureşti, sâmbătă şi duminică.

Astfel, potrivit Poliţiei Capitalei, zilnic, peste 550 de poliţişti asigură paza şi protecţia la 795 de secţii de votare, dintre cele 1.264 constituite în municipiu, iar pentru restul secţiilor de votare, dispozitivul este asigurat de celelalte structuri ale MAI.

De asemenea, peste 1.100 de poliţişti se află în stradă pentru a asigura ordinea şi liniştea publică. Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenaţi din paza şi protecţia secţiei de votare vor fi sprijiniţi, la cerere, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie la evenimentele semnalate, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă.

Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, sunt asigurate rezerve de poliţişti şi echipe operative, pregătite să intervină. Astfel, aproape 400 de poliţişti vor fi constituiţi, zilnic, în rezerve (luptători pentru acţiuni speciale şi echipe operative de specialişti).

Direcţia Generală de Jandarmerie a Municipiului Bucureşti are în responsabilitate 469 de secţii de votare dispuse în 100 de locaţii, unde sunt prezenţi peste 200 de jandarmi. Pentru un plus de siguranţă, sunt constituite şi rezerve de intervenţie, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situaţia o impune.

Jandarmii asigură desfăşurarea în condiţii de siguranţă a activităţii în cadrul Biroului Electoral al Municipiului Bucureşti, având şi atribuţii de protecţie a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare.

De asemenea, în Bucureşti, 240 de pompieri asigură desfăşurarea în bune condiţii a referendumului.

Anterior, pompierii au făcut verificări la obiectivele în care sunt organizate secţii de votare, fiind înlăturate disfuncţionalităţile pe linia apărării împotriva incendiilor.

Astfel, potrivit IGSU, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă au făcut verificări la obiectivele în care sunt organizate cele 18.662 de secţii de votare, fiind înlăturate pe timpul controalelor peste 3.000 de nereguli. Totodată, au fost aplicate peste 2.700 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 42.500 de lei.

Potrivit IGSU, s-a avut în vedere asigurarea căilor de acces pentru desfăşurarea în bune condiţii a procesului electoral, marcarea corespunzătoare a căilor de evacuare şi menţinerea acestora în permanenţă practicabile, dispunerea cabinelor de vot fără blocarea accesului la instalaţiile de hidranţi interiori sau alte mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor şi menţinerea în stare de funcţionare a instalaţiilor şi sistemelor de apărare împotriva incendiilor (instalaţii de iluminat de siguranţă, de semnalizare, de stingere a incendiilor etc.).

De asemenea, specialiştii ISU au desfăşurat activităţi de instruire pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă cu preşedinţii secţiilor de votare, precum şi recunoaşteri în teren pentru asigurarea accesului autospecialelor şi gestionarea eventualelor intervenţii de urgenţă.

Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 2 octombrie 2018 este de 18.951.721.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite