Referat procurori: Unul dintre angajaţii de la Spitalul Malaxa a declarat la DNA că managerul Secureanu îl punea să falsifice actele financiar-contabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre angajaţii de la Spitalul Malaxa a declarat în faţa procurorilor DNA că a falsificat mai multe documente la solicitarea managerului unităţii medicale, Florin Secureanu. Detaliile apar în referatul procurorilor DNA prin care s-a cerut arestarea managerului.

Fostul manager al spitalului bucureştean Nicolae Malaxa, Florin Adrian Secureanu (52 de ani), sustrăgea repetat, aproape zilnic, bani din casieria unităţii medicale, potrivit procurorilor DNA. Medicul a fost la conducerea spitalului nouă ani, din 2007 până pe 29 noiembrie 2016.

Detaliile apar în dosarul în care Secureanu a ajuns sâmbătă după gratii  pentru 30 de zile, acuzat de luare de mită şi delapidare, ambele în formă continuată. Decizia de arestare a fost dată de Tribunalul Bucureşti, dar medicul o poate contesta.

DNA: Delapidare de 1,9 milioane de lei

Potrivit DNA, totul începe în luna mai 2009, atunci când Secureanu ar fi pus la cale o schemă prin care sustrăgea bani din casierie. Totul s-ar fi făcut prin intermediul a două societăţi, care figurau fictiv ca furnizori de consumabile IT şi prestatori de servicii de reparaţii şi mentenanţă calculatoare ai spitalului. Secureanu ar fi cerun subordonaţilor din cadrul serviciul financiar — contabil, serviciul achiziţii, serviciul administrativ să întocmească în fals documente justificative, facturi şi chitanţe.

Potrivit referatului DNA, unul dintre martori a „arătat că toate facturile şi chitanţele ce apar ca fiind emise de cele două societăţi către Spitalul Malaxa sunt falsificate personal de către el, la solicitarea managerului spitalului, în scopul menţionat mai sus, respectiv al justificării în documentele financiar contabile a sumelor delapidate de inculpat. Mai mult, martorul a pus la dispoziţia procurorului un set de facturi şi chitanţe dintre cele întocmite în fals, descărcate personal de pe unul dintre calculatoarele acestuia (nesemnate şi neştampilate), constatându-se că acestea sunt printre cele înregistrate în contabilitatea spitalului”.

„Ulterior, în baza facturilor emise în fals de (.....), funcţionarii din cadrul serviciului administrativ întocmeau, tot în fals, referatele de necesitate şi notele de fundamentare din care să reiasă aparenţa necesităţii achiziţionării serviciilor şi produselor pretins a fi emise de cele două societăţi, după care serviciul de achiziţii întocmea angajamentul bugetar”, mai arată DNA.
În realitate, cele două societăţi nu au avut niciodată contracte cu Malaxa, nu au prestat niciun serviciu şi nu au livrat niciun fel de bunuri instituţiei publice. Anchetatorii mai arată că s-au emis facturi pentru un număr de 1.075 de zile. Suma totală astfel delapidată a fost evaluată la 1.944.594 de lei, care reprezintă prejudiciu cauzat unităţii medicale.

Mita: 470 de deplasări în 5 ani

Procurorii DNA mai susţin că în perioada 20 mai 2011 — noiembrie 2016, în mod repetat, Secureanu ar fi pretins unei societăţi comerciale, care avea atribuite contracte de achiziţie directă cu spitalul, să-i plătească o serie de deplasări pe care el şi apropiaţi ai săi le făceau în străinătate şi în ţară. Astfel, societatea respectivă a plătit unei agenţii de turism peste 800.000 de lei pentru un număr de 470 de deplasări ale suspectului şi ale apropiaţilor săi.

„Serviciile turistice de care a beneficiat managerul spitalului şi apropiaţii săi, plătite de societatea care avea contracte cu spitalul, au constat în achiziţionarea de bilete avion, cazare, închirieri auto, mic dejun, etc. Destinaţiile au fost variate, atât în Europa, America, Asia, cât şi în România”, mai spune DNA.

Cine achita excursiile

Firma care ar fi achitat deplasările lui Secureanu şi ale apropiaţilor este Noventis, potrivit tolo.ro. Societatea este cel de-al doilea mare furnizor al spitalului. Noventis ar mai fi achitat în vara anului 2016, cheltuielile făcute pentru petrecerea băiatului cel mic al lui Secureanu. „Mihai Meşner, patronul de la Noventis, nu lipsea de la petrecerile lui Florin Secureanu. Cei doi erau amici intimi”, au declarat, pentru tolo.ro, surse din Malaxa.

Potrivit unei declaraţii de martor, f[cut[ de un reprezentant al societăţii, „începând cu anul 2011, managerul spitalului, inculpatul Secureanu Florin Adrian, i–a solicitat să îi achite contravaloarea unei deplasări în străinătate, solicitare cu care martorul a fost de acord, întrucât a crezut la acel moment că va fi un caz singular, însă ulterior, solicitările inculpatului în acest sens au devenit tot mai dese, uneori chiar de mai multe ori în cursul unei luni”, se mai arată în referatul DNA.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite