Referat DNA: Traseul şpăgilor în dosarul Apa Nova - Vlad Moisescu. „Acolo era scris să discutăm de siguranţa populaţiei, dă-o, bă, în p… a mă-sii!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Moisescu a fost reţinut aseară de DNA FOTO: ADEVARUL
Vlad Moisescu a fost reţinut aseară de DNA FOTO: ADEVARUL

Procurorii DNA susţin că fostul trezorier al PNL, Vlad Moisescu, ar fi primit şpagă de la oficiali din cadrul Apa Nova/Veolia pentru a susţine interesele companiei în faţa administraţiei publice. Anchetatorii au arătat că banii ar fi fost daţi prin intermediul unor contracte fictive, dar şi că Apa Nova are un "serviciu de securitate" format din foşti angajaţi ai unor servicii de informaţii care fac filaje.

Update ora 18.00 Toţi cei trei acuzaţi au fost eliberaţi, ei urmând să fie cercetaţi sub control judiciar. Procurorii DNA pot contesta decizia, iar recursul ar urma să se judece la Curtea de Apel Ploieşti.

Omul de afaceri Ovidiu Semenescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi fostul consilier al lui Sorin Oprescu, Costin Berevoianu au fost reţinuţi, joi seară, de DNA Ploieşti, în dosarul de corupţie în care este implicată compania Apa Nova. Judecătorii vor lua astăzi în discuţie propunerea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile, în cazul celor trei.

Ce se arată în referatul cu propunerea de arestare

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2008-2015, Semenescu, Moisescu şi Berevoianu  şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici care fac parte din Grupul de firme Veolia Franţa – cea care deţine Apa Nova, obţinand în schimb de la reprezentanţii acestora, sume importante de bani plătite sub paravanul unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de persoanele puse sub acuzare, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate. 

Totul s-ar fi făcut prin intermediul unor firme controlate de Semenescu şi Berevoianu.

Pe ce firme se făceau contracte

Concret, anchetatorii mai arată că printre firmele aparţinând sau care sunt controlate de Semenescu şi Berevoianu, cu care au fost încheiate astfel de contracte sunt: Enviroment & Sport Development, Corporate Forensics Expert Consultancy Services, Sis Finance Consulting, Sis Strategy, Pepinierade Val D Yerres Deux, Avatar Media Project, Poly Market Construct, Polymarket Management, Dami Vox, Arvifox Vision Security, Reflexim Consulting, Fokus Invest, Carpaterra Capital Partners, Intergroup Engineering, Acim, Captain Service Product, Revolution, M&C Strategy Development.

Interesant, SC Arvifox Vision Security SRL, a fost înfiinţară de Virgil Ardelean, zis Vulpea, fost şef al DGIPI (UM 0962), fostă Doi şi-un Sfert, serviciul de informaţii al Ministerului de Interne şi de fiul acestuia, Alin Ardelean. Denumirea firmei (Arvi, de la Ardelean Virgil şi Fox de la denumirea în engleză a cuvantului “vulpe”-  n.r.)

Procurorii DNA arată că prin intermediul Avatar SRL “este cumpărată „bunăvoinţa” trusturilor de presă care, de o bună perioadă de timp, nu au mai prezentat aspecte negative legate de activitatea firmelor din cadrul Grupului Veolia”.

Contracte Apa Nova - cabinetul stomatologic

Printre aceste societăţi, Apa Nova ar fi  încheiat contract de prestări servicii până şi cu cu cabinetul stomatologic al SC Stomproced SRL, ce-i aparţine soţiei lui Costin Berevoianu. În baza acestui contract Apa Nova a decontat sumele reprezentând contravaloarea serviciilor stomatologice acordate angajaţilor, aprobate în prealabil de Nicolae Turcuman – liderul sindicatului angajaţilor Apa Nova Bucureşti (în anul 2014, suma de 1.236.990 lei).

Cum se încasau banii

Potrivit referatului DNA, pentru intervenţiile făcute în interesul Grupului Veolia, inclusiv al Apa Nova Bucureşti, Semenescu ar fi încasat diferite sume de bani în trei modalităţi directe de plată: încheierea unor contracte de consultanţă pentru prestarea serviciilor menţionate, încheierea unor contracte privind activităţi de promovare a imaginii în domeniul sportului (de exemplu: un contract încheiat cu SC Environment & Sport Development SRL) şi încheierea unor contracte de publicitate prin Compania Euromedia, companie care ar fi achiziţionată de Semenescu special pentru a crea încă un mod de scurgere a banilor din SC Apa Nova SA şi celelalte companii din grup, sub forma acţiunilor de promovare.

Prestatorii de servicii, folosiţi ca paravan

Procurorii DNA mai arată că indirect, Semenescu „sifona” sume de bani prin intermediul prestatorilor de servicii (de exemplu Straco, Triada, Polymarket Management şi  Polymarket Constructions), ultimele două controlate de Traian Semenescu, care plăteau comisioane semnificative pentru atribuirea contractelor de către firmele din Grupul Veolia sau cu care erau încheiate contracte de prestări servicii şi erau efectuate plăţi pentru lucrări nerealizate sau servicii neprestate (cu titlu de exemplu: perdele de protecţie pe malul Dâmboviţei, realizare gard protecţie pe malul Dâmboviţei, servicii staţie de epurare, tuns vegetaţie, ş.a.).

Interesant, mai arată DNA, situaţiile de mai sus erau gestionate de către Semenescu care derula activităţile fără a avea vreo calitate oficială în Grupul de firme Veolia, cu “complicitatea directă şi interesată a managerilor companiei, respectiv Bruno Roche şi Lorand Lalague.”

Sume uriaşe de bani

Procurorii arată că Semenescu a încasat prin intermediul Enviroment & Sport Development  şi  Corporate Forensics Expert Consultancy,  de la  Veolia Apă Servicii, Apa Nova,  suma de  55.236.151,27 de lei, în perioada  2011-2015, pentru servicii fictive, ce nu au fost efectuate în realitate, documentele fiind întocmite doar în scopul creării unei aparenţe legale pentru a se justifica transferul sumelor de bani.

Afaceristul Horpos, denunţător

În cursul lunii iulie 2012, în schimbul unor foloase materiale, pretinse de la denunţătorul Alexandru Horpos- cel care controlează firma Straco Group, Semenescu ar fi primit suma de 900.000 euro. Aceasta ar fi fost disimulată prin cesiunea a 30% din acţiunile Friserv SA, societate deţinută de Alexandru Horpos,  către  SIS Finance, administrată de Semenescu. Semenscu ar fi facilitat încheierea contractelor derulate din anul 2011 şi până în prezent - cu o valoare totală de 50.000.000 euro, de Straco Grup Bucureşti, administrată de Horpos, cu Apa Nova.
 

DNA: Consilierii primesc sume de bani pentru votul acordat

Interesant, DNA îl prezintă pe Vlad Moisescu ca fiind liderul informal al PNL Bucureşti şi “persoana care susţinea financiar partidul, el era şi cel care hotăra întotdeauna ce se întâmplă la nivelul instituţiilor controlate de PNL din Bucureşti. În acest context, el stabilea şi persoanele care candidau pentru o funcţie de consilier local sau general”.

“La nivelul Consiliului General al mun. Bucureşti toţi consilierii primesc sume de bani pentru votul acordat în cadrul şedinţelor unde se aprobă proiecte cu miză patrimonială sau aflate în afara cadrului legal. Aceasta este o practică notorie în mediu”, mai arată DNA.

Comisioanele lui Moisescu

Procurorii susţin că Moisescu era omul care decidea tot ce se întâmpla la nivelul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, inclusiv în zona achiziţiilor publice. Practic, lucrările semnificative erau atribuite întotdeauna firmelor agreate şi stabilite de către Moisescu Vlad Octavian. În schimb, firmele agreate ar fi plătit comisioane de 10% - 15%. Societăţile câştigătoare ale procedurilor de achiziţie subcontractau lucrări la un preţ mai mic, de regulă, cu 20% decât preţul de achiziţie, iar din acest procent de 20% se asigura atât plata comisionului, cât şi câştigul propriu.

De asemenea, la nivelul Primăriei Generale a municipiului  Bucureşti, Moisescu controla activitatea consilierilor locali ai PNL. Primarul General Sorin Oprescu ar fi purtat toate discuţiile referitoare la activitatea instituţiei cu Moisescu. Practic, Moisescu controla voturile şi la nivelul Consiliului General al mun. Bucureşti.
 

DNA:  Moisescu, lider informal PNL

Rolul lui Vlad Moisescu, lider informal al PNL Bucureşti, în înţelegerea cu Semenescu ar fi fost ca, prin folosirea influenţei pe care o avea la nivelul Primăriei Generale a municipiului Bucureşti şi Consiliului General al municipiului Bucureşti, dar şi asupra primarului Andrei Chiliman şi a Consiliului Local al Sectorului 1 Bucureşti, să oprească acţiunile de contestare a concesiunii de către Primăria Sectorului 1 Bucureşti, consilierii locali şi consilierii generali ai PNL.

În schimbul intervenţiilor făcute şi sprijinului acordat de Moisescu, politicianul ar fi primit diferite sume de bani sub forma contravalorii unor contracte de consultanţă, încheiate între firma controlată de acesta, respectiv Team International Consult şi  Apa NovaBucureşti,  Veolia Apa Servicii şi altele, conform indicaţiilor lui Semenescu. “Aceste contracte au fost încheiate în mod fictiv numai pentru a justifica primirea banilor”, arată DNA.

Contractele de consultanţă

Astfel, potrivit DNA, în cursul anului 2011 au fost încheiate trei contracte de consultanţă între Team International Consult şi firme din grupul Veolia, respectiv Apa Nova Bucureşti (în 03.03.2011) şi Veolia Apa Servicii  (în 1 iunie 2011 şi 1 noimebrie 2011), fără asigurarea publicităţii procedurii de achiziţie în SEAP, plăţile fiind realizate către firma controlată de Moisescu imediat după semnarea contractului.

Plăţile ar fi fost autorizate de Roche Bruno- Daniel –Paul  (în calitate de director general al Apa Nova Bucureşti, respectiv administrator unic al Veolia Apă Servicii), fiind realizate dintr-un cont bancar aflat la dispoziţia exclusivă a decidenţilor. La data de  21 septembrie 2015,  Moisescu ar fi încasat, prin intermediul Team International Consult, de la  Veolia Apă Servicii, suma totală de 1.115.408 lei, în perioada anului 2012 şi a facturat către Corporate Forensics Expert Consultancy SRL, aparţinând lui Semenscu, suma de 523.882 lei, fără TVA, în perioada  2013-2015, pentru servicii fictive, ce nu au fost efectuate în realitate, documentele fiind întocmite doar în scopul creării unei aparenţe legale pentru a se justifica transferul sumelor de bani.

Ce spune DNA despre Berevoianu

Referitor la Berevoianu, DNA evidenţiază că a apărat interesele agenţilor economici privaţi de la care a obţinut diferite avantaje patrimoniale din poziţia de consilier al primarului general al capitalei, care impunea, din contră, protejarea interesului public.

Din probatoriul administrat de procurori transpare dispreţul pentru interesul şi siguranţa populaţiei (Costin Berevoianu: „Acolo era scris să discutăm de siguranţa populaţiei, dă-o bă în p… a mă-sii” – convorbire din 20.01.2011), precum şi faptul că pot mitui pe oricine în contextul în care câştigă suficient de mult cât să aibă posibilitatea să facă acest lucru (Mihai: „În capul lor este că dacă câştigă suficient de mult pot [mitui] judecătorul, poliţist … şi aşa mai departe” – convorbire din 13.08.2015).

Serviciul de securitate de la Apa Nova

De asemenea, aceleaşi documente arată că la Apa Nova există un "serviciu de securitate" format din profesionişti, al căror rol este acela de a bloca divulgarea de către angajaţii companiei a unor date privind ilegalităţile produse în cadrul companiei.

"Deosebit de important este şi faptul că la nivelul SC Apa Nova Bucureşti SA a fost instituit un serviciu de securitate format din foşti lucrători ai serviciilor de informaţii care fac filaje şi interceptări în interesul persoanelor care controlează agentul economic şi care încearcă în acest mod să ţină sub control divulgarea de către angajaţii companiei de date care să conducă la depistarea activităţilor nelegale derulate", se arată în referat.

Conform surselor citate, tot pentru asigurarea confidenţialităţii activităţilor ilicite derulate au fost înfiinţate conturi bancare confidenţiale prin intermediul cărora sunt făcute plăţi de către persoane anume desemnate, fiind vorba despre cetăţenii străini Bruno Roche şi Laurent Lalague, primul făcând parte din Consiliul de Administraţie al Apa Nova Bucureşti.

DNA: "Se lezează interesele cetăţenilor"

Procurorii DNA atrag atenţia că prin activitatea lor, “inculpaţii au adus o atingere gravă segmentului de relaţii sociale a căror normală formare, desfăşurare şi dezvoltare nu ar fi posibilă fără exercitarea cu probitate de către funcţionari a atribuţiilor de serviciu încredinţate lor şi fără a combate faptele infracţionale prin care se aduce atingere bunului mers al instituţiilor publice şi se lezează, implicit, interesele legale ale cetăţenilor.”

Au afectat parteneriatul strategic româno-francez

În speţă, mai arată DNA, „a fost afectat în mod grav parteneriatul strategic româno-francez transpus la nivel economic într-o asociere publică privată în cadrul unor societăţi comerciale pe acţiuni constituite sub forma unor agenţi economici care fac parte din Grupul francez de firme Veolia, respectiv SC Apa Nova Bucureşti SA, prin căpuşarea activităţii cu diferiţi agenţi economici prin intermediul cărora s-au scurs sume extrem de importante de bani în mod nelegal. Această situaţie a avut efect indirect inclusiv creşterea preţului serviciilor de apă şi canalizare plătit de locuitorii municipiului Bucureşti”.

Cine sunt acţionarii Apa Nova

Potrivit DNA, Apa Nova Bucureşti este concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare a municipiului Bucureşti pe o perioada de 25 ani începând cu anul 2000. La acel moment Costin Berevoianu era directorul Regiei de Apă a Municipiului Bucureşti.

Acţionarii societăţii Apa Nova Bucureşti sunt, în procente: Municipiul Bucureşti cu 16,31% din capitalul societăţii, Veolia Eau-Compagne Générale Des Eaux cu 73,69%, iar cu 10% salariaţii societăţii prin Asociaţia ESOP. Societatea este administrată de un Consiliu de Administraţie format din:  Philippe Guitard – preşedinte al Consiliului de Administraţie, Gyorgy Palko – administrator, Lavinia Săniuţă – administrator, Bruno Roche – administrator, Nicolae Turcuman – administrator (este şi liderul de sindicat), Valeria Mateescu – administrator şi Valentin Rădulescu – administrator.


Unul dintre administratori este Lavinia Săniuţă, care a fost interceptată de DNA, este soţia fostului ministru al Administraţiei şi Internelor, din 2004, Marian Săniuţă. Politicianul a fost şi viceprimar al Ploieştiului, precum şi prefect de Prahova.
 

"A venit DNA-ul peste noi.(...) Oamenii vor să se pună la punct cu documentele"

De altfel, angajaţii Apa Nova Bucureşti ''au intrat în trepidaţii'' şi voiau să îşi pună actele la punct, după ce procurorii DNA au ridicat documente din cadrul acestei instituţii. Cel puţin aşa se arată într-o discuţie relatată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Costin Berevoianu, Vlad Moisescu şi Ovidiu Semenescu.

În documentul citat este redată o convorbire purtată în data de 21 august între liderul sindicatului angajaţilor Apa Nova Bucureşti, Nicolae Turcuman, şi un anume Florin, cel dintâi afirmând că a venit DNA-ul ''peste noi'' pentru a ridica documente, iar cel din urmă afirmând că ''odată şi odată tot trebuia să vină'':

Florin: Da, Nicuşor! Turcuman: Te pup, Florine! Ce faci? Florin: Bine. Ce faci tu? Turcuman: Bine. Pe aici, cu controalele noastre. Florin: A!... Turcuman: A venit DNA-ul peste noi. Florin: Păi ce-aţi făcut? Turcuman: Păi nu ştiu ce au făcut alţii. Eu n-am făcut nimic. Florin: Păi da, bine, prăvălia ce-a făcut? Turcuman: Prăvălia, da... Au stat azi noapte pân' la ora 1:00 pe aici. Florin: Aha! 

Turcuman: Au ridicat documente... Nasol rău de tot! Florin: Păi odată şi odată tot trebuia să vină şi acolo, că na! Turcuman: Îţi dai seama, că, na!... Nu... Florin: Că s-au perindat şi pe acolo tot felul de... Turcuman: Da. Florin: ...directori, directoraşi, care mai de care. Da. Turcuman: Păi da. Tu ce faci? (...) O să vin să semnăm procesele alea verbale pentru... Alea vechi, când s-a făcut piscina. Florin: Da. Turcuman: Să le aduc aici, că deja au început să intre în trepidaţii oamenii pe aici, că vor să se pună la punct cu toate documentele, că de acum se aşteaptă la orice. Florin: Păi cine ştie de unde...? 

Turcuman: Da. Da. Da. Îţi dai seama. De domnul Berevoianu ştii? E în concediu? Ai mai vorbit cu el? Florin: Ştiu că pleca, dar nu ştiu dacă a plecat sau nu. Turcuman: Aha! Aha! Nu mai ştii nimic sigur. Florin: Nu ştiu. Turcuman: Da. Să-i spun şi lui? Nici nu ştiu. Să-i dau telefon? Să nu-i dau telefon? Florin: Ei, o să-l sun eu. Turcuman: Da. Sună-l, ca să ... Mai bine îl suni tu şi-i spui că ai vorbit cu mine şi... am zis să nu-l deranjez. Da? Florin: Da. Turcuman: Bine, Florine. Şi atunci mai vorbim. Mai vedem ce facem. Da? Florin: Da. Turcuman: Bine, Florine. Mai vorbim. Te pup. Pa!

Discuţiile Laviniei Săniuţă

În cursul aceleiaşi zile, Mădălin Jorj Mihailovici, director general adjunct, poartă o discuţie cu directorul general al Apa Nova Bucureşti, Lavinia Săniuţă, pe care o informează că procurorii DNA au ridicat documente, însă la unele contracte au fost şi probleme:

Lavinia Săniuţă: Alo! Mădălin Mihailovici: Sărut-mâna, bună-dimineaţa! Mă scuzaţi, că eram sub duş. Lavinia Săniuţă: Bună-dimineaţa! Nu, scuze. Mădălin Mihailovici: Am plecat, sunt în drum spre birou. Vă ascult. Lavinia Săniuţă:  Am înţeles. Mădălin Mihailovici: Mă scuzaţi, dar chiar nu am reuşit astăzi să ajung la 7 la birou, că nu mai aveam... Lavinia Săniuţă:  Nicio problemă! Nu, dar voiam să ştiu cum s-a terminat. Mădălin Mihailovici: S-a terminat că au luat documentele cât au găsit. Lavinia Săniuţă: Da. Mădălin Mihailovici: Sunt unele care, destul de multe găsite, altele care nu avem. Lavinia Săniuţă:  Dar ce nu avem în principiu? Mădălin Mihailovici: Păi, n-au găsit, la unele contracte nu au găsit în spate rapoarte, proiecte şi aşa mai departe. Lavinia Săniuţă:  Am înţeles. Am înţeles. Dar s-au purtat frumos? Mădălin Mihailovici: Nu, au fost, din punctul meu de vedere, au fost deosebit de eleganţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite