Referat DNA: Arestarea lui Viorel Hrebenciuc şi a lui Ioan Adam se impune pentru că există riscul influenţării martorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Hrebenciuc, vizat în dosarul privind retrocedarea ilegală de terenuri FOTO Adevărul
Viorel Hrebenciuc, vizat în dosarul privind retrocedarea ilegală de terenuri FOTO Adevărul

Deputaţii Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam ar trebui arestaţi preventiv dat fiind faptul că există riscul ca aceştia să influenţeze martorii şi suspecţii din dosarul privind retrocedarea ilegală de terenuri. Aşa se arată în referatul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), prin care aceştia cer arestarea celor doi politicieni.

Anchetatorii arată că natura infracţiunilor care se presupune că au fost săvârşite conturează un grad ridicat de pericol social al faptelor pentru care sunt cercetaţi cei doi deputaţi, informează Agerpres. 

În consecinţă, privarea de libertate este o necesitate, mai notează procurorii DNA.

„Din analiza mijloacelor de probă administrate până la acest moment în dosar rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpaţii au săvârşit infracţiunile pentru care sunt urmăriţi penal, faptele fiind de o gravitate deosebită”, arată procurorii care au instrumentat dosarul.

Astfel, aceştia au ataşat la dosar o discuţie telefonică din 1 decembrie 2013 purtată de Hrebenciuc cu un funcţionar al comisiei judeţene de aplicare a legilor proprietăţii din cadrul Consiliului Judeţean Bacău. Viorel Hrebenciuc îi solicită funcţionarului relaţii în legătură cu demersurile efectuate de Consiliu în legătură cu procesele civile privind suprafeţele de teren împădurit vizate de Paltin Gheorghe Sturdza, cercetat în acelaşi dosar, relatează Hotnews.ro.

Stenograme:

"Domn: Da, domnule preşedinte.

Viorel Hrebenciuc: Salut, boss, ce faci?

Domn: Vă rog, bine.

Viorel Hrebenciuc: Mă, spune-mi şi mie, deci aţi făcut aia, cerere de strămutare, comisia judeţeană?

Domn: Nu, nu, nu, e făcuta de Direcţia Romsilva de la Bucureşti.

Viorel Hrebenciuc: De Romsilva, nu de voi de la Bacău?

Domn: Nu, nu, nu de noi, noi nu avem nicio treabă, doar că trebuie să treacă prin noi, ca parte în proces. De Romsilva e iniţiată şi făcută.

Viorel Hrebenciuc: Am înţeles, am înţeles. Bine, hai, vorbim.

Domn: Miercuri, dl. preşedinte

Viorel Hrebenciuc: Pa, pa.

Domn: Numai bine."


Într-o altă interceptare din 13 august 2014, Viorel Hrebenciuc a discutat despre punerea în posesie asupra terenurilor din comuna Brusturoasa cu Dan Costin Bengescu, la rândul său urmărit penal în dosar.

"Viorel Hrebenciuc: Eu mâine după-amiaza la patru jumate vorbesc încă o dată... la Bacău, să văd dacă au primit vreun semnal. Şi dacă n-a primit, te trimit la Crăciunescu (directorul general Romsilva - n.r.) să-i spună Crăciunescu că ştie că ai avut o discuţie şi-i spune exact ce are de făcut. Ai înţeles?

Dan Bengescu: Da.

Viorel Hrebenciuc: Adică, o lucram...

Dan Bengescu: Aşa.

Viorel Hrebenciuc: Aşa.

Dan Bengescu: Haideţi să vă spun...?... Gata, deci n-a promis nimic, a zis că-mi rezolvă ei. Şi săptămâna trecută l-a sunat pe Sorin... ?... dă-i drumul înainte, nu-ţi mai contestă nimic.

Viorel Hrebenciuc: ...?... sau cum?

Dan Bengescu: Ai înţeles? Nu-ţi mai contestă, stai liniştit. Ne ocupăm de tot. Şi de Sibiu, ne ocupăm noi tot."

„Activitatea de urmărire penală ar putea fi influenţată negativ”

De asemenea, DNA arată că a-i lăsa în libertate pe cei doi deputaţi înseamnă „a influenţa negativ activitatea de urmărire penală, existând astfel riscul real al influenţării martorilor şi suspecţilor, persoane din anturajul inculpaţilor, cu atât mai mult cu cât nu au fost identificate încă toate persoanele implicate în cauză şi nu s-a stabilit pentru fiecare rolul şi contribuţia concretă în activitatea grupului infracţional”, subliniază anchetatorii.

Potrivit acestora, măsura arestării preventive este proporţională cu gravitatea acuzaţiei, „raportat la modalitatea de săvârşire a faptelor şi la rezonanţa socială a unor asemenea activităţi infracţionale, în contextul în care onestitatea persoanelor care exercită funcţii de demnitate publică este o condiţie esenţială pentru înfăptuirea actului de autoritate publică de la nivel central sau teritorial”.

Prin urmare, completează anchetatorii, este necesar ca statul să aibă mijloace prin care să contracareze fenomenul corupţiei sau cel puţin să îl limiteze, în condiţiile în care fenomenul reprezintă o ameninţare pentru democraţie şi pentru drepturile omului.  

„Este regretabil că tocmai persoanele însărcinate cu aplicarea şi respectarea legii şi care ar trebui să se simtă învestite cu grija înfăptuirii justiţiei devin potenţiali subiecţi activi ai unor asemenea infracţiuni, dintre cele mai grave, care încalcă orice principiu al echităţii sociale, punând în pericol însăşi stabilitatea instituţiilor democratice şi a fundamentelor morale ale societăţii”, arată Agerpres.

„Lăsarea inculpaţilor în libertate dă un sentiment de neîncredere”

Conform procurorilor, scopul procesului penal ar putea fi alterat prin lăsarea în libertate a inculpaţilor. Anchetatorii mai arată că „infracţiunile cercetate în cauză, prin natura lor şi prin gradul de pericol social abstract pe care îl implică, creează un pericol concret pentru ordinea publică, având în vedere gravitatea acestui fenomen infracţional şi limitele ridicate de pedeapsă stabilite de lege, elemente de natură a stârni o reacţie de oprobiu general puternică, astfel încât într-o asemenea situaţie privarea de libertate se justifică, chiar şi în lipsa antecedentelor penale ale inculpaţilor”.

Totodată, în referat se arată că în absenţa unui răspuns ferm al autorităţii judiciare, „lăsarea în libertate a inculpaţilor acuzaţi de fapte de o asemenea gravitate poate crea în rândul cetăţenilor un sentiment de neîncredere în organele statului”.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, i-a transmis procurorului general al României cererea în vederea sesizării Camerei Deputaţilor pentru încuviinţarea arestării preventive a deputaţilor PSD Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc, puşi sub acuzare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri.

Potrivit lui Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, un răspuns al Comisiei juridice va fi dat în trei zile.

Viorel Hrebenciuc, ar fi intervenit şi pentru prinţesa Lia şi prinţul Paul

Viorel Hrebenciuc şi alţi inculpaţi din dosarul retrocedărilor le-au promis prinţului Paul şi prinţesei Lia că vor interveni pe lângă autorităţi pentru ca aceştia să obţină mai multe terenuri şi clădiri, potrivit unui document al DNA, scrie Mediafax.

"Începând cu luna noiembrie 2013 şi până în prezent, numiţii Olari Aurel, Iacob Sorin Ioan, Mătăşel Ioan, Kadas Iosif, Bengescu Dan Costin, Jănică Poenaru, Viorel Hrebenciuc, cu ajutorul altor persoane, acceptând promisiunea unor foloase materiale, direct sau indirect (ex. prin intermediul numitei Alina), le-au promis numiţilor Paul-Philippe al României şi soţiei sale, Lia a României, că vor interveni pe lângă funcţionari din cadrul autorităţilor publice centrale şi locale, din Călăraşi, Suceava, Sinaia etc, cu atribuţii în domeniul retrocedărilor imobiliare sau al reconstituirii dreptului de proprietate, în scopul urgentării unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu ale acestora sau în scopul îndeplinirii unor acte contrare acestor îndatoriri (ex. obţinerea urgentă şi în mod ilegal a 39.885 hectare teren în Broşteni, jud. Suceava, a 50 ha + 3.165,87 de ha teren agricol la Mănăstirea, jud. Călăraşi şi a două imobile în Sinaia etc)", se arată în documentele anchetatorilor.

Pe aceeaşi temă:

Dosarul retrocedărilor ilegale: Dan Constantin Bengescu şi Iosif Kadas - arestaţi preventiv, iar Sorin Ion Iacob şi Jănică Poenaru - arest la domiciliu

Dan Costin Bengescu şi Iosif Kadas au fost arestaţi preventiv in dosarul retrocedarilor ilegale, a declarat avocata Alice Drăghici pentru postul de televiziune Digi 24. Faţă de Sorin Ion Iacob şi Jănică Poenaru s-a luat masura arestului la domiciliu. Procurorii au cerut instanţei supreme măsura arestului preventiv pentru şase persoane cercetate în acest dosar.

EXCLUSIV Sentinţa judecătorească care i-a transformat în urmăriţi penal pe Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam

Principalele documente care au stat la baza reconstiturii ilegale a peste 43.000 de hectare de pădure în favoarea falsului moştenitor al familiei Ghica datează din 1871 şi 1943. "Adevărul" vă prezintă în premieră decizia judecătorească de la care a izbucnit dosarul retrocedărilor.

VIDEO Socrul lui Ponta, finii lui Băsescu, dar şi Hrebenciuc, suspectaţi de corupţie într-un dosar DNA privind retrocedarea a 90.000 de hectare 

Mai multe percheziţii au avut loc miercuri la sedii ale unor firme, dar şi la instituţii publice din 3 judeţe într-un caz de corupţie privind retrocedarea a 90.000 de hectare de teren forestier. Printre suspecţi se numără avocaţi, judecători, dar şi parlamentarii Ilie Sârbu şi Viorel Hrebenciuc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite