Rectorul şi prorectorul Academiei de Poliţiei, urmăriţi penal de DNA în dosarul ameninţării cu moartea a jurnalistei Emilia Şercan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Iacob, rectorul Academiei de Poliţie
Adrian Iacob, rectorul Academiei de Poliţie

DNA a demarat urmărirea penală împotriva rectorului şi prorectorului Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, în dosarul  privind ameninţarea cu moartea a jurnalistei Emilia Şercan.

Rectorul Adrian Iacob şi prorectorul Petrică-Mihai Marcocii au fost plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile şi sunt acuzaţi de instigare la şantaj, după ce ar fi determinat un angajat al instituţiei să-i remită jurnalistei Emilia Şercan mesaje de ameninţare cu moartea pentru a renunţa la investigaţii. 

”La sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpaţii Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail, rector, respectiv prorector al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigaţie – persoană vătămată, mesaje de ameninţare (un mesaj tip text şi cinci mesaje folosind aplicaţia Facebook Messenger) pentru a o constrânge să înceteze investigaţiile jurnalistice care îl vizau pe rectorul Academiei de Poliţie, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională. Concomitent, cei doi instigatori i-au promis poliţistului care a trimis efectiv mesajele de ameninţare că îi vor asigura protecţia pentru a nu fi tras la răspundere penală şi, pe parcursul săvârşirii faptelor, chiar i-au adresat încurajări”, a transmis, joi seară, Direcţia Naţională Anticorupţie, printr-un comunicat de pres,citat de News.ro.

Sursa citată a precizat că Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail au profitat de ”ascendentul pe care li-l dădeau relaţia de subordonare funcţională, diferenţa de vârstă şi de grad profesional, relaţia personală care se dezvoltase între ei şi recunoştinţa acestuia din urmă pentru oportunitatea de a continua să activeze în mediul universitar” şi l-au determinat să ”transmită mesaje de ameninţare persoanei vătămate pentru a o determina să înceteze investigaţiile jurnalistice care îl vizau pe Iacob Adrian”.

”Solicitările au fost transmise în cadrul mai multor discuţii pe care Bărbulescu Gheorghe Adrian le-a purtat atât separat cu cei doi, cât şi împreună, în sediul Academiei de Poliţie. Aceste demersuri au fost determinate de faptul că, în perioada martie – aprilie 2019, persoana vătămată a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea rectorului Academiei de Poliţie, Iacob Adrian, care ar fi putut avea consecinţe semnificative asupra carierelor celor doi ofiţeri superiori, astfel încât pentru aceştia era esenţial ca anchetele jurnalistice să înceteze”, a mai transmis DNA. 

Procurorii subliniază că ”trebuie avut în vedere că funcţiile în cadrul învăţământului universitar presupun deţinerea titlului de doctor, iar continuarea publicării articolelor ar fi determinat un interes public crescut în sensul verificării suspiciunilor de plagiat”. 

”Interesul lui Marcoci Petrică-Mihail în stoparea anchetelor jurnalistice era determinat de faptul că numirea în funcţia de prorector depinde în mod direct de rectorul instituţiei de învăţământ, astfel încât pierderea funcţiei de către Iacob Adrian ar fi avut consecinţe negative şi asupra acestuia. În acest context, există bănuiala rezonabilă că Marcoci Petrică-Mihail a conceput planul folosit pentru transmiterea mesajelor de ameninţare, astfel încât să fie imposibilă identificarea autorului faptelor. De asemenea, există bănuiala rezonabilă că Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail i-au comunicat lui Bărbulescu Gheorghe Adrian conţinutul mesajelor de ameninţare care urmau să fie transmise persoanei vătămate şi i-au dat asigurări prin promisiunea că îl vor proteja pentru a nu fi tras la răspundere penală”, au mai transmis procurorii DNA. 

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei doi inculpaţi trebuie să respecte următoarele obligaţii: 

a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat; 

b) să informeze de îndată organul de urmărire penală cu privire la schimbarea locuinţei; 

c) să se prezinte la organul de poliţie, conform programului de supraveghere întocmit, sau ori de câte ori este chemat. 

d) să nu depăşească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent; 

e) să nu se apropie de persoanele menţionate în ordonanţă şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale; 

f) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă; 

g) să nu exercite funcţia de rector, respectiv prorector şi să nu îşi mai desfăşoare activitatea în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti; 

h) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme; 

”Inculpaţilor Iacob Adrian şi Marcoci Petrică-Mihail li se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române”, a mai transmis DNA. 

Percheziţii la domiciliul şefilor Academiei de Poliţiei

Procurorii DNA au efectuat percheziţii joi, la domiciliul rectorului şi al prorectorului Academiei de Poliţie din Bucureşti, în dosarul privind ameninţarea jurnalistei Emilia Şercan. De asemenea, au fost percheziţii şi la locuinţele mai multor ofiţeri.

Emilia Şercan si politistul Adrian George Bărbulescu

Emilia Şercan şi autorul ameninţărilor cu moartea, Gheorghe Adrian Bărbulescu

Dosarul în care jurnalista Emilia Şercan a fost ameninţată cu moartea a fost preluat de DNA, după ce iniţial dosarul fusese deschis de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4,  care viza infracţiunea de ameninţare. Emilia Şercan a primit mesaje de la un absolvent al Acdemiei de Poliţiei, care îi cerea să renunţe la investigaţiile jurnalistice privind suspiciunile de plagiat privind lucrările ştiinţifice ale conducerii Academiei.

În vârstă de 23 de ani, ofiţerul suspectat că a ameninţat-o cu moartea pe jurnalista Emilia Şercan a fost audiat şi a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, din 25 aprilie..

Anterior într-o postare pe Facebook, Emilia Şercan şi-a arătat consternarea vizavi de identitatea autorului. ”A fost identificată persoana care m-a ameninţat cu moartea. Este un ofiţer de poliţie, angajat al Academiei de Poliţie. Sunt într-o evidentă stare de consternare. Un ofiţer de poliţie, pus să apere legea, ameninţă cu moarte un ziarist de investigaţie. Este inimaginabil aşa ceva! Sper că de data asta va exista puţină onoare prin structurile de conducere ale Academiei de Poliţie”, a scris Emilia Şercan, anunţând că va reveni cu informaţii. 

Tânărul se numeşte Gheorghe Adrian Bărbulescu. A absolvit Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”,  Facultatea de Poliţie, Programul de studii universitare de licenţă „Ordine şi Siguranţă Publică”, anul trecut, când a şi luat examenul de  licenţă, în sesiunea din iulie, cu nota 8,80, în specialitatea Poliţie rutieră. Ofiţerul pare decis să meargă mai departe cu studiile pentru că, în luna septembrie a anului trecut, a fost admis, cu nota 8,20, la examenul pentru studiile Master în specialitatea „Comunicarea socială proactivă a poliţiei”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite