Rechizitoriul dosarului „Mineriada”. Ion Iliescu, îngrijorat că cineva ar putea ascunde un pistol într-o cameră de filmat. Două victime, împuşcate în ceafă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Ion Iliescu a refuzat să fie filmat în luna mai 1990 în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai manifestanţilor din Piaţa Universităţii pe motiv că în camera de luat vederi putea fi ascuns un pistol. Aşa reiese din rechizitoriul procurorilor care au întocmit dosarul „Mineriada” pe care l-au trimis recent în instanţă. În document, procurorii mai notează că două victime au fost împuşcate în ceafă.

Concret, în documentul procurorilor militari se arată că după alegerile din mai 1990, câştigate de Ion Iliescu şi FSN, Liga Studenţilor, Grupul Independent pentru Democraţie şi Asociaţia 21 Decembrie au considerat că votul reprezintă voinţa poporului şi au hotărât să se retragă din Piaţa Universităţii, dând posibilitatea membrilor lor de a participa la manifestaţii ca simple persoane, fără vreo apartenenţă civică, notează Agerpres. 

Discuţia trebuia dată la TVR

În aceste împrejurări, manifestaţiile din Piaţa Universităţii au început treptat să scadă în intensitate. Mai mult, s-a încercat o întâlnire între manifestanţi şi Ion Iliescu pentru a negocia o evacuare paşnică a zonei.

După negocieri purtate de Ion Caramitru, Dan Hăulică şi Andrei Pleşu cu Marian Munteanu, a fost stabilită o întâlnire cu Ion Iliescu. Una din condiţiile puse de Ion Iliescu a fost ca întâlnirea să nu fie filmată, după ce „un civil” i-a spus că în camera de luat vederi putea fi ascuns un pistol, susţin procurorii. 

Potrivit rechizitoriului, declaraţia referitoare la armă îi aparţine fostului ministru al Culturii, Andrei Pleşu. Acesta a mai arătat că deşi iniţial Iliescu refuzase să se întâlnească cu reprezentanţi ai manifestanţilor, l-a contactat ulterior pe Pleşu pentru ca întâlnirea să aibă loc. „Marian Munteanu a transmis însă că protestatarii vor ca întrevederea să aibă loc la Televiziunea Română şi să fie transmisă în direct, idee refuzată de Ion Iliescu”, se arată în rechizitoriu. 

Adrian Sârbu voia să folosească explozibil împotriva manifestanţilor

Conform sursei citate, Adrian Sârbu, care în 1990 era consilier al premierului Petre Roman, i-a cerut lui Victor Anastasie Stănculescu să îi pună la dispoziţie explozibil pentru a-l folosi împotriva manifestanţilor. 

„Inculpatul Adrian Sârbu, consilier al inculpatului Petre Roman, a fost în stare să gândească atacuri teroriste asupra manifestanţilor din Piaţa Universităţii, solicitând ministrului Apărării să îi pună la dispoziţie 20 kg de trotil pentru a-i arunca în aer pe protestatari. Acest fapt rezultă din declaraţia lui Stănculescu Victor Atanasie”, arată Agerpres. 

Potrivit lui Stănculescu, Adrian Sârbu i-a cerut 20 de kilograme de trotil. „Pentru a realiza un automobil capcană care să fie detonat în Piaţa Universităţii. Eu am rămas surprins de această propunere şi i-am explicat despre efectele dezastruoase pe care le-ar avea o asemenea acţiune”, a spus Stănculescu în faţa procurorilor. 

Despre victimele împuşcate mortal

Cu privire la cele două victime care au fost împuşcate lângă sediul Ministerului de Interne în seara zilei de 13 iunie 1990, din rechizitoriu reiese că ele aveau 25 de ani şi au fost împuşcate în ceafă. „Nu s-a putut stabili cu certitudine că cele două victime au fost împuşcate de militarii aflaţi în dispozitiv la intrarea numărul 2 a Ministerului de Interne. Din declaraţiile martorilor, cei doi bărbaţi au fost găsiţi căzuţi la o distanţă mai mare decât cea la care ar fi putut ricoşa gloanţele trese de militari”, arată documentul. 

Pe lângă cele două persoane decedate, în aceleaşi împrejurări a mai fost rănit prin împuşcare un bărbat, care a fost transportat la Spitalul Floreasca cu răni la un braţ şi la un picior, care sângerau abundent. Anchetatorii nu au reuşit să îi identifice cu certitudine pe cei care au făcut uz de armă şi nici numărul de cartuşe care au fost trase.

„Alţi doi bărbaţi, Dragoş Drumea şi Gheorghiţă Duncă, au fost împuşcaţi mortal după ce un grup de manifestanţi a aruncat cu pietre şi sticle incendiare asupra unor paraşutişti militari de la o unitate din Buzău, însoţiţi de un tanc, în timp ce se deplasau pe Calea Victoriei”, se mai arată în rechizitoriu. 

În afară de cele două persoane decedate, alţi cinci bărbaţi au fost răniţi prin împuşcare în timpul incidentului. 

Inculpaţii din dosar

Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimişi în judecată de procurorii militari pentru infracţiuni contra umanităţii în dosarul Mineriadei din 13 — 15 iunie 1990.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare; amiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu, la data faptelor membru al CPUN şi şef al Direcţiei Generale de Cultură, Presă şi Sport din cadrul Ministerului de Interne; Cazimir Ionescu, vicepreşedinte al CPUN; Adrian Sârbu, şef de cabinet şi consilier al prim-ministrului; Miron Cozma, preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere "Valea Jiului"; Matei Drella, lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni; Plăieş Cornel Burlec, ministru adjunct la Ministerul Minelor; general (rez.) Vasile Dobrinoiu, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne; colonel (rez.) Petre Petre, comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele aparţinând Ministerului de Interne; Alexandru Ghinescu, director al IMGB.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite