Rechizitoriu DNA: Cum a tras sforile Liviu Dragnea ca două secretare din PSD Teleorman să fie angajate fictiv în Serviciul condus de fosta lui soţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost persoana care a găsit soluţia remunerării a două femei care munceau  la sediul Organizaţiei Judeţene PSD Teleorman din fondurile DGASPC Teleorman, susţin procurorii DNA. Cele două femei ar fi fost angajate fictiv chiar în departamentul condus de Bombonica Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată, vineri, de procurorii DNA pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, în dosarul în care este acuzat alături de fosta lui soţie, Bombonica Prodana, pentru fapte comise pe vremea când era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată alţi şapte angajaţi ai DGASPC Teleorman, printre care şi Floarea Alesu, fostul şef al instituţiei.

Ancheta procurorilor priveşte modul în care două femei care lucrau la PSD Teleorman, Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica, erau angajate scriptic ca funcţionari publici pe statul de plată al DGASPC Teleorman, condus de Floarea Alesu. Şi alţi dircetori din cadrul DGASPC ştiau despre acet lucru şi ar fi acoperit totul, spun procurorii. Totul s-ar fi întâmplat în perioada iulie 2006 – 2013, atunci când Dragnea era preşedinte al CJ Telorman. „În perioada în care cele două inculpate figurau ca angajate la DGASPC Teleorman, acestea şi-au desfăşurat activitatea efectivă la sediul Organizaţiei Judeţene a organizaţiei PSD Teleorman al cărei preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu”, se arată în rechizitoriul DNA.

Prejudiciul: 108.612 de lei

Prin angajarea fictivă a celor două membre PSD,  prejudicul ar fi de  108.612 de lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit de către Adriana Botorogeanu (75.593 de lei) şi Anisa Niculina Stoica (33.019 de lei), sumă cu care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă în procesul penal.
Cele două femei au fost trimise în judecată în acest caz penntru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi  complicitate la fals intelectual.

Cazul Adrianei Botorogeanu

„În toată perioada în care inculpata Adriana Botorogeanu figura ca angajată la DGASPC Teleorman, aceasta şi-a desfăşurat activitatea efectivă la sediul Organizaţiei JudeţenePSD  Teleorman al cărei preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu”, se arată în rechizitoriul DNA. Botorogeanua  figurat ca angajată la DGASPC în perioada 20 iulie 2005 – 31 decembrie 2013.

„Rezultă aşadar că în situaţia în care inculpata Adriana Botorogeanu nu mai era remunerată de către organizaţia judeţeană PSD, unde de altfel îşi desfăşura efectiv activitatea, persoane din cadrul partidului găseau soluţia pentru a fi remunerată, fapt care s-a întâmplat şi în privinţa angajării acesteia la DGASPC Teleorman”, susţin procurorii.

Pe de altă parte, fără sprijinul persoanelor din conducerea organizaţiei judeţene PSD, inculpata Adriana Botorogeanu nu ar fi putut să încaseze salariul în calitate de angajată a DGASPC Teleorman fără să se prezinte la locul de muncă nici măcar o zi”, mai arată DNA.

Cazul Anisiei Niculina Stoica

„În perioada 22.05.2006-27.12.2010, în care inculpata Anisia Niculina Stoica figura ca angajată la DGASPC Teleorman, aceasta şi-a desfăşurat activitatea efectivă la sediul Organizaţiei Judeţene PSD Teleorman al cărei preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu”, se arată în rechizitoriul DNA.

Potrivit procurorilor, Anisia Niculina Stoica la data de 18 aprilie 2014 a semnat condicile de prezenţă inclusiv pentru perioada în care a absentat nemotivat, creând aparenţa că s-a prezentat la serviciu şi a lucrat în perioada menţionată în cadrul DGASPC Teleorman. Aceste fapte i-ar fi adus acesteia avantaje patrimoniale necuvenite, respectiv plata drepturilor salariale în cuantum de 33.019 lei (perioada 22 mai 2006 – 22 decembrie 2010) şi a operării în carnetul de muncă a vechimii în muncă corespunzătoare.

Acuzaţiile în cazul lui Liviu Dragnea

Procurorii spun că Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, coordona şi controla activitatea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, instituţie în cadrul căreia au fost încadrate cele două member PSD, care au şi încasat salariul corespunzător însă fără a se prezenta la locul de muncă şi fără a desfăşura nici un fel de activitate.

Una din acuzaţiile principale ale procurorilor DNA, este aceea că Dragnea ar fi determinat-o pe şefa DGASPC, Floarea Alesu,  să îşi încalce atribuţiile de serviciu constând în menţinerea în funcţie, în calitate de angajate la DGASPC Teleorman, a celor două femei, „ deşi cunoştea faptul că cele două angajate îşi desfăşurau activitatea la sediul Organizaţiei Judeţene PSD Teleorman, fapte de natură să aducă acestora avantaje patrimoniale necuvenite (…) precum şi operarea în carnetul de muncă a vechimii în muncă corespunzătoare”. Acest lucru, potrivit DNA, „ rezultă fără niciun dubiu din probele administrate în cauză”.
decembrie 2010) şi a operării în carnetul de muncă a vechimii în muncă corespunzătoare.
Potrivit procurorilor DNA, „chiar inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a fost persoana care a găsit soluţia remunerării inculpatei pentru activitatea desfăşurată la sediul Organizaţiei Judeţene PSD Teleorman, în sensul încadrării acesteia la DGASPC Teleorman”.

Cazul Bombonicăi Prodana, fostă Dragnea

Bombonica Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, este acuzată în acet caz de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Ea ocupa funcţia de coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei şi şef serviciu Secretariat din DGASPC Teleorman. În fapt, Bombonica era şefa directă a celor două femei.

„De altfel, în perioada în care inculpata Prodana (fostă Dragnea) Bombonica a avut calitatea de Şef Serviciu Secretariat, avea în subordine doar patru angajate, printre care şi pe inculpatele Botorogeanu Adriana şi Stoica Anisa Niculina. Aşadar, jumătate dintre angajatele aflate în subordinea inculpatei Prodana Bombonica nu s-au prezentat la serviciu o perioadă mai mare de un an de zile şi cu toate acestea cele două inculpate continuau să îşi încaseze salariul de la DGASPC chiar dacă în fapt îşi desfăşurau activitatea la sediul PSD Teleorman”, arată DNA.

Bombonica Prodana mai este acuzată că nu a întreprins nici un demers de sancţionare a celor două angajate, pe care le-a avut subordonate atât în cadrul Complexului destinat copilului şi familiei (în perioada 03 martie 2008 – 01 august 2008), cât şi în cadrul Serviciului secretariat (în perioada 03 iulie 2009 – 01 august 2010), fapte ce au permis acestora să îşi încaseze în mod necuvenit drepturile salariale aferente perioadelor menţionate, în cuantum total de 34.339 lei (22.560 lei pentru Adriana Botorogeanu  şi 11.779 lei pentru Anisa Niculina Stoica).
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite