Recensământul sârmei ghimpate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campania „Vorbesc româneşte, sunt, deci, român”
Campania „Vorbesc româneşte, sunt, deci, român”

La Chişinău se vorbeşte despre recensământ. Se politizează rezultatele recensământului, chiar înainte să apară acestea. Se fac pariuri, se speculează pentru a se obţine anumite cifre. Se încearcă o ambiguizare a termenilor "naţionalitate" versus "etnie" în formularul de recensământ.

În perioada 12-25 mai urmează să se desfăşoare Recensământul General al Populaţiei R. Moldova, unul care va releva, printre altele, numărul etnicilor români, ruşi, şi alte minorităţi relevante. 

De ce să ne mai învârtim în jurul cozii? Urmează un moment istoric. Aici se dă lupta, fraţilor- pentru că în funcţie de aceste cifre Basarabia urmează să pescuiască în stânga sau în dreapta, la Est sau la Vest, înapoi în trecut sau cu faţa spre viitor. Întreaga zona geopolitică va fi afectată de cum se poziţionează majoritatea populaţiei R. Moldova dupa acest recensământ.

Au apărut mai multe campanii demne de a fi menţionate aici, printre care campania Tinerilor Moldovei: "Liberi sa ne declarăm români la recensământ!". Aceasta subliniază elegant faptul că a existat o perioadă în care basarabenii mei nu au avut această libertate, în care le-a fost frică şi au fost supuşi cenzurii şi violenţelor pentru că nu au vrut să plece capul şi să spună ce li se dicta de la Moscova. 

Acum însă am obţinut măcar atât: libertatea de a ne declara cine suntem cu adevărat, etnici români, care vorbesc limba româna. Mai mult decât o libertate şi un drept, este o datorie care mie personal îmi este înscrisă adânc sub piele- aceea de a transmite copiilor noştri moştenirea etnică pe care ne-au transmis-o şi nouă străbunii.

Nimeni nu le cere ruşilor să se declare români. Nici ucrainenilor, nici găgăuzilor, nici altor minorităţi. Dar dacă nu eşti minoritate şi din moşi-strămoşi ai populat aceste pământuri, adu-ţi aminte că te tragi din Ştefan cel Mare, din Mihai Eminescu, din Alexei Mateevici, din Grigore Vieru, din Doina şi Ion Aldea-Teodorovici şi alţi mari eroi care au luptat pentru inima ta românească, pentru ca tu să ai dreptul sa te declari român! 

Altă campanie ce merită menţionată este "Vorbesc româneşte, sunt, deci, român!". Tudor Cojocariu spune, în legătură cu aceasta: "Sper sincer ca ONG-urile şi instituţiile de presă să se alăture iniţiativei, demonstrând astfel că propaganda sovietică revigorată de comuniştii ultimilor ani poate fi demantelată, iar cei 5 ani de guvernare democratică şi pro-europeană n-au trecut degeaba. 2014 este anul care vom decide dacă merităm să ne aliniem statelor civilizate, sau rămânem la statutul de simplă fostă provincie a unui imperiu şi republică a unei uniunii sovietice. De data nu vom mai putea arunca pe nimeni vina. De data asta depinde doar de noi."

Este prima şansă pe care o primesc basarabenii, cu o conducere presupus-europeană, să îşi recunoască fără frică adevărata identitate şi să înlăture "sârma ghimpată" invizibilă a prejudecăţilor şi falselor identităţi, rămasă încă din păcate de-a lungul Prutului. Dar, cu fiecare român etnic declarat la recensământ, cu fiecare conştiinţă eliberată de temeri, cu fiecare copil căruia i se spune adevărul despre cine este el cu voce tare, nu în şoaptă- prevăd un viitor luminos pentru basarabeni. Nu ştiu dacă putem scăpa de întretăierea celor două focuri. Dar ştiu că nu vom mai fi singuri, o bucată de pământ, între două răuri. Vom avea alături toata Ţara.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite