Reacţia Ungariei după ce Aurescu a criticat construirea de garduri în calea imigranţilor: Vrem modestie de la un ministru al cărui premier e judecat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gardurile ungureşti tensionează relaţiile diplomatice dintre România şi Ungaria. Ministerul ungar al Afacerilor Externe l-a convocat pe ambasadorul român la Budapesta, în urma declaraţiilor făcute sâmbătă de Bogdan Aurescu despre gestul „mai degrabă autist şi inacceptabil”, iar Peter Szijjarto a declarat că s-ar „aştepta la mai multă modestie din partea unui ministru de Externe al cărui premier se confruntă cu un proces“.

Schimbul de reolici a pornit după ce, sâmbătă, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a criticat ridicarea de garduri, catalogând-o „un gest mai degrabă autist şi inacceptabil“.

„În opinia mea, ridicarea de garduri care să delimiteze Europa civilizată, între ghilimele, de restul Europei este un gest mai degrabă autist şi inacceptabil, în afara spiritului european. În schimb, România este frontiera externă a UE şi a NATO şi avem toată capacitatea de a apăra comunitatea de valori din care facem parte", a afirmat Bogdan Aurescu.

Iar replica nu s-a lăsat aşteptată. După ce i-a criticat şi pe oficialii croaţi, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a transmis un mesaj omologului său român.

Ne-am aştepta la mai multă modestie din partea unui ministru de Externe al cărui premier se confruntă cu un proces“, i-a răspuns duminică Szijjarto, referindu-se la faptul că premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor.

„Noi suntem un stat vechi de peste 1.000 de ani, care de-a lungul istoriei sale a trebuit să se apere nu doar pe sine, ci şi Europa, de multe ori. Aşa va fi şi acum, fie că ministrului român de Externe îi place sau nu", a adăugat Szijjarto.

Mai mult, ministerul ungar al Afacerilor Externe l-a convocat pe ambasadorul român la Budapesta luni, pentru consultări.

MAE nu vrea să pună paie pe foc

În schimb, Ministerul de Externe precizează că nu doreşte să comenteze „noile declaraţii provocatoare ale ministrului de externe ungar, care continuă seria de atacuri inacceptabile la adresa oficialilor români", MAE menţionând că poziţiile sale vor fi reiterate de ambasadorul român la Budapesta.

„Poziţiile Ministerului Afacerilor Externe pe tema în cauză sunt clare şi cunoscute şi sunt convergente şi cu alte poziţii exprimate la nivel european şi internaţional. Acestea vor fi reiterate din nou oficialilor ungari de ambasadorul român la Budapesta, care a fost invitat la Ministerul ungar al Afacerilor Externe", menţionează sursa citată.

Decizia Ungariei de a ridica garduri la frontierele cu ţări vecine a tensionat relaţiile cu aceste state, care simt că problema imigranţilor este împinsă în mod incorect spre ele.

Ungaria plănuieşte să construiască un gard lung de 70 de kilometri de-a lungul frontierei sale cu România, pentru a preveni intrarea imigranţilor clandestini, a declarat ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto, joi dimineaţă. 

Explicând această decizie, ministrul a precizat că traficanţii de persoane care acţionează de-a lungul frontierei cu Serbia îşi schimbă ruta din cauza gardului construit acolo, iar presiunea ar urma să se mute în direcţia României.

    

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite