Reacţia preşedintelui Ungariei după violenţele de la Valea Uzului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ziua eroilor valea uzului

Preşedintele Ungariei, János Áder, a declarat, sâmbătă, la Şumuleu Ciuc, că ceea ce s-a întâmplat în cimitirul militar din Valea Uzului a fost a fost ilegal, încălcând un acord internaţional, şi profund imoral, transmite MTI.

Preşedintele Ungariei a dat declaraţii la Şumuleu Ciuc, la solicitarea jurnaliştilor maghiari privind acest subiect, după Liturghia de Rusalii.

În opinia sa, este profanare faptul că în cimitir câteva dintre cele 52 de cruci ale solei româneşti au fost amplasate peste rămăşiţele soldaţilor maghiari. În plus, consideră profund imoral cele întâmplate joi la cimitir.

Potrivit preşedintelui ungar, prin transformarea cimitirului au fost încălcate mai multe aspecte ale acordului bilateral româno-ungar privind îngrijirea mormintelor militare.

“Să te comporţi într-un cimitir, într-un mod vandal, să arunci în oameni care se roagă acolo paşnic, este mai mult decât un act imoral, necivilizat, nu este un act demn de o ţară europeană”, a declarat preşedintele Ungariei.

În opinia sa, nu ar fi trebuit să se ajungă până aici, dar dacă aşa s-a întâmplat, atunci trebuie găsită soluţia, deoarece este în interesul maghiarilor care trăiesc aici, dar şi al Ungariei, de a trăi în pace cu vecinii săi. Ca soluţie a dat un citat din predica Liturghiei de Rusalii de la Şumuleu Ciuc: “dacă se aruncă cu pietre asupra ta, clădeşte scări din ele!”.

El a declarat că istoricii pot constata dacă există soldaţi români, din Primul sau cel de-al Doilea Război Mondial, îngropaţi în cimitir şi, dacă da, câţi sunt.

“Există acolo o parcelă goală care oferă posibilitate ca, soldaţilor români căzuţi, adevăraţi, cu documente autentice, să li se asigure liniştea veşnică şi să li se ridice un monument. Nimeni, nici maghiarii, nu vor să se opună acestui lucru. Trebuie respectate legile proprii ale României, trebuie respectate acordurile bilaterale, trebuie respectate cele mai elementare porunci morale “, a declarat János Ader.

Premierul Viorica Dăncilă „solicită ferm” respectarea simbolurilor statale ale României şi normele de ordine publică şi face apel la responsabilitate în ceea ce priveşte acţiunile şi declaraţiile politice referitoare la situaţia din Valea Uzului, conform unui comunicat al Guvernului.

Conflictul din Valea Uzului. Premierul Dăncilă propune preluarea administrării cimitirului de către Ministerul Apărării, dar o decizie va fi luată după consultări

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite