Reacţia DNA după apariţia înregistrărilor de la biroul din Oradea: Ne delimităm de orice act care încalcă normele legale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediu - sigla DNA / FOTO Mediafax Foto / Marian Ilie
Sediu - sigla DNA / FOTO Mediafax Foto / Marian Ilie

Structura centrală a DNA a reacţionat sâmbătă, după înregistrările apărute în presă cu procurorii de la DNA Oradea, susţinând că se delimintează de orice act care încalcă prevederile legale sau codul deontologic.

„Conducerea DNA se delimitează de orice act al personalului din subordine care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraţilor, susţinând în mod constant că procurorii DNA trebuie să îşi desfăşoare activitatea de urmărire penală cu imparţialitate şi stricta respectare a legii şi a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor. În ceea ce priveşte aspectele legate de realitatea înregistrării apărute în spaţiul public şi de eventualele nelegalităţi în declanşarea de către Serviciul Teritorial Oradea a urmăririi penale în unele dosare cu magistraţi, au fost solicitate note explicative din partea colectivului acestei subunităţi de Parchet”, se arată într-un comunciat de presă al DNA.

Structura Centrală a DNA informează şi că, în urma mai multor controale, s-a propus neprelungirea delegării pentru procurorul şef al acestui serviciu, iar Inspecţia Judiciară a descoperit mai multe deficienţe manageriale în aceeaşi structură.

„Cu privire la activitatea Serviciului teritorial Oradea, din dispoziţia conducerii DNA, în cursul anului 2018, procurorul şef adjunct, care coordonează această subunitate, a efectuat două controale (în martie şi decembrie 2018), iar în urma primului control s-a propus, printre altele, neprelungirea delegării pentru procurorul sef al acestui Serviciu, propunere care a fost însuşită şi materializată prin delegarea unui alt magistrat în această funcţie de conducere, începând cu data de 01 aprilie 2018.  De asemenea, din dispoziţia conducerii DNA au fost preluate la Structura Centrală două cauze care vizau magistraţi şi în care ulterior s-a dispus soluţia clasării. În cursul aceluiaşi an, Inspecţia Judiciară din cadrul CSM a efectuat un control la Serviciul teritorial Oradea reţinând deficienţe manageriale în sarcina celor doi procurori şefi care au îndeplinit funcţii de şefi în ultimii ani. În acelaşi raport s-a consemnat că nu au existat stări conflictuale între procurorii din această structură şi instanţele de judecată”, se mai arată în comunicatul DNA.

Parchetul General a anunţat vineri că a deschis un dosar penal având ca obiect conţinutul înregistrării din interiorul DNA Oradea, în urma denunţului unui ONG, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem în această cauză.

"Pe rolul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmare a unui denunţ formulat de o organizaţie non-guvernamentală, s-a constituit un dosar penal având ca obiect conţinutul unor convorbiri dintr-o înregistrare audio apărută în spaţiul public şi care ar fi fost purtată între procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea.Precizăm că în această cauză, în cursul zilei de astăzi, 4 ianuarie 2019, procurorii au dispus începerea urmăririi penale in rem", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ). 

Totul a început de la avocatul Răzvan Doseanu care a publicat o înregistrare audio a unei şedinţe a DNA Oradea din ianuarie 2018, despre care spune că nu ştie dacă e autentică, el cerând un punct de vedere DNA Oradea în acest sens. În înregistrare se vorbeşte de urmărirea penală a unor judecători ca să intre "frica în ei".

Avocatul susţine, pe site-ul casei de avocatură pe care o reprezintă, că a primit înregistrarea anonim şi dă numele celor care ar fi participat la şedinţa DNA Oradea, spunând că le recunoaşte vocile personal. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite