Reacţia diplomaţiei ungare în cazul incidentului de la Valea Uzului: cimitirul să revină „la starea sa iniţială“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto FOTO Arhivă
Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto FOTO Arhivă

Guvernul ungar se aşteaptă de la autorităţile române să readucă cimitirul militar din Valea Uzului „la starea sa iniţială“, a declarat marţi în Parlamentul de la Budapesta ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto, citat de agenţia MTI.

De comun acord cu partidul etnic maghiar UDMR, Guvernul ungar consideră că „singura decizie acceptabilă'“ este revenirea la situaţia anterioară, a spus Szijjarto, conform paginii electronice a agenţiei de presă Agerpres.

Potrivit lui Szijjarto, incidentul de joi din cimitirul cimitirul militar din Valea Uzului şi evoluţiile pe care acesta le-a declanşat sunt inacceptabile.

„Profanarea mormintelor, o distorsionare deliberată a faptelor istorice şi violenţa împotriva maghiarilor în cimitir nu pot fi acceptate“, a declarat el, cerând o investigaţie din partea României în legătură cu incidentul de joi.

Autorităţile locale din Dărmăneşti (Bacău) au ridicat în incintă mai multe cruci în memoria soldaţilor români şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, dar autorităţile din Sânmartin (Harghita) susţin că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul lor public, iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari.

Joi, mai mulţi români prezenţi în Valea Uzului pentru a-i comemora pe eroii înhumaţi acolo au intrat în cimitir şi au rupt poarta de acces, îmbrâncindu-se cu jandarmii, cu jurnaliştii şi cu maghiarii prezenţi în zonă.

Cimitirul de la Valea Uzului adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări, notează Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite