Reacţia Comisiei Europene privind legalizarea canabisului în România, după declaraţiile făcute de Teodorovici şi Pintea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Reprezentanţa Comisiei Europene în România a postat joi seară un anunţ pe Facebook privind legalizarea canabisului. Mesajul vine după ce atât ministrul de Finanţe dar şi cel al Sănătăţii au declarat că Executivul analizează posibilitatea legalizării acestui drog în scopuri medicinale.

„Cannabis sativa (canabisul) şi canabinoizii sunt folosite în scop medicinal în unele state membre ale UE, conform Observatorului european pentru droguri şi toxicomanie”, se arată în mesajul postat pe Facebook de Reprezentanţa Comisiei Europene în România

„Canabisul este cel mai consumat drog ilicit din Europa. În Uniunea Europeană, nicio ţară care permite utilizarea medicinală a preparatelor din canabis nu recomandă fumatul ca mod de administrare. În privinţa eficienţei canabisului în scop medicinal, un raport al Observatorului european pentru droguri şi toxicomanie arată că sunt necesare cercetări şi studii clinice suplimentare, inclusiv care să analizeze dozajul şi interacţiunea cu alte medicamente, dar şi studii care să observe pacienţii pentru o perioadă mai lungă de timp”, se mai arată în mesajul postat pe Facebook de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Mesajul vine după ce ministerul Eugen Teodorovici a declarat că se discută despre legalizarea canabisului, în condiţiile în care mai state europene au făcut acest lucru. „Categoric, este medical un argument care justifică o astfel de procedură de legalizare şi de utilizare în scopuri medicinale a canabisului. Dacă ieri a fost la Ministerul Sănătăţii comisia de profil, înseamnă că asta este direcţia în care se merge. E deja o practică europeană şi justificarea o are, medicinal vorbind. Fiind în fază terminală pacienţii, probabil că este o cale de a diminua din suferinţele pe care aceştia le au”, a declarat Teodorovici. 

La rândul ei, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii a explicat că un grup de lucru analizează posibilitatea introducerii canabisului medicinal pentru anumite patologii, adăugând că orice terapie care vine în ajutorul pacienţilor va fi luată în discuţie”.

 „Ieri (marţi - n.r.) a fost prima întâlnire a unui grup de lucru care analizează posibilitatea introducerii canabisului medicinal pentru anumite patologii, terapii adjuvante pentru bolnavii cronici, oncologie, epilepsie, boli rare. A fost o primă întâlnire şi analizăm această posibilitate. Orice terapie care ajută pentru pacienţi va fi luată în discuţie", a declarat ministrul Sănătăţii, la Europa FM.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite