Răzvan Theodorescu, Academia Română: „Românii le datorează libertatea fostului preşedinte Ion Iliescu şi fostului şef al Securităţii, Iulian Vlad“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Florin Suler
FOTO Florin Suler

Vicepreşedintele Academiei Române, Răzvan Theorodescu (79 de ani), arată, într-un interviul pentru NewsWeek, că românii le datorează libertatea fostului preşedinte Ion Iliescu, inculpat în dosarul Revoluţiei şi lui Iulian Vlad, şeful Securităţii.

Potrivit NewsWeek, Theodorescu a afirmat că Revoluţia din 1989 ar fi fost un spectacol de operetă, comic, dacă nu s-ar fi soldat cu morţi. În ceea ce-i priveşte pe actualii protestatari antiguvernamentali, Theodorescu susţine că ei sunt „nişte neisprăviţi” care trebuie lăsaţi să se facă de râs, mai arată sursa citată. 

„Îi datorăm libertatea pe care o avem lui Ion Iliescu. Pentru că, dacă nu era Ion Iliescu să intre în acel moment cu vechile lui cunoştinţe comuniste, cu vechile cunoştinţe nomenclaturiste, cu aura lui de om care pe vremea lui Ceauşescu s-a opus regimului, oricine altcineva ar fi făcut ca să se transforme Revoluţia poate într-un măcel. Ion Iliescu are merite incontestabile, nu a ştiut să se apere suficient”, a declarat Theodorescu. 

„Românii, după bunul lor obicei, mulţumesc pentru libertatea lor celor doi generali pe care i-au băgat în puşcărie: Vlad şi Stănculescu [...] Aici nu mă interesează nimic altceva, nu ştiu dacă Stănculescu a fost vinovat pentru Timişoara, ştiu însă că, pentru Bucureşti, a fost o salvare. Tocmai de aceea, am fost pe la el de patru sau de cinci ori, la puşcărie, la Jilava, să-l văd, pentru că, personal, consideram că sunt dator să fac acest lucru cât sunt în viaţă”, a completat vicepreşedintele Academiei Române. 

Întreg interviul poate fi citit AICI. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite