Războiul simbolurilor în Ţinutul Secuiesc. Guvernul maghiar vrea arborarea drapelului secuiesc şi susţine autonomia Harghitei şi Covasnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul ungar susţine arborarea drapelului secuiesc în zonele din România locuite de maghiari. FOTO Adevărul
Guvernul ungar susţine arborarea drapelului secuiesc în zonele din România locuite de maghiari. FOTO Adevărul

Interzicerea arborării steagului secuiesc în Harghita şi Covasna de către prefecţii celor două judeţe a fost catalogată de secretarul de stat în Ministerul de Externe maghiar, Nemeth Zsolt, drept „agresiune prin simboluri“ la adresa maghiarilor din Ardeal.

Nemeth Zsolt a făcut această declaraţie în urmă cu două zile, în cadrul unei ceremorii desfăşurate la Budapesta. Secretarul de stat maghiar a adus în discuţie afirmaţia ministrului Apărării, Mircea Duşa, potrivit căreia steagul secuiesc ar reprezenta un atac împotriva simbolurilor naţionale româneşti, scrie kronika.ro.

Secretarul de stat maghiar a adăugat că Guvernul ungar aşteaptă de la cel român să ia măsuri pentru oprirea unor astfel de agresiuni împotriva maghiarilor care trăiesc în Ardeal. În plus, Nemeth Zsolt le-a cerut reprezentanţilor consiliilor locale din ţara vecină să arboreze steagul secuiesc, pentru a fi solidari cu maghiarii din Harghita şi Covasna şi, totodată, pentru a-şi exprima astfel dorinţa obţinerii autonomiei pentru aceste zone.

Scandalul cu steagul secuiesc poate deveni o problemă pentru Europa

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat, pentru kronika.ro, că urmează să aducă la cunoştinţa guvernelor ţărilor europene problemele cu care se confruntă maghiarii din Ardeal. „Este lăudabil că reprezentantul Guvernului maghiar îşi arată atât de hotărât solidaritatea cu noi, cu simbolurile secuieşti. Trebuie să ne folosim de toate ocaziile care apar pentru a ne apăra drepturile“, a spus şi vicepreşedintele UDMR, Borbely Laszlo.

Tensiunile interetnice s-au accentuat, în ultima vreme, în judeţele Harghita şi Covasna. Poliţiştii din Covasna au deschis recent o anchetă în cazul unui drapel tricolor amplasat în faţa Prefecturii care a fost vandalizat, în vizor aflându-se câţiva tineri maghiari. Pe de altă parte, drapelul judeţului Covasna a fost scos, sâmbăta trecută, din sala de şedinţă comună a Consiliului Judeţean şi Prefecturii Covasna, unde a avut loc ceremonia de învestire în funcţie a noului prefect Dumitru Marinescu, şeful CJ, Tamas Sandor, spunând că aceasta a fost „ultima dispoziţie“ a fostului prefect.

Cu pâra la CNA

Mai mult, postul de televiziune Antena3 s-ar putea alege cu o amendă CNA, după ce Mihai Gâdea a susţinut, la Sinteza Zilei, că site-ul Consiliului Judeţean Covasna nu are versiune în limba română.

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, spune că nu sunt tensiuni decât la nivelul elitelor maghiare şi a unor reprezentanţi ai administraţiei locale (adică preşedinte de Consiliu Judeţean şi primari din teritoriu), iar aceste tensiuni aduc în atenţie simboluri care fac rău şi românilor şi maghiarilor.

„Nu sunt conflicte interetnice. Există doar teme care creează stări de iritare, iar între iritare şi conflict interetnic e cale lungă. Majoritatea înţeleg să respecte legile. Toţi avem aceeaşi calitate, de cetăţeni români. Problema steagului secuiesc este determinată şi de legislaţie care lasă loc de interpretări.
Acest gen de iritări nu aduc niciun folos nimănui, nici românilor, nici ungurilor. Şi, în plus, ţin departe investitorii“, susţine prefectul de Harghita, care a subliniat că este şi prefectul românilor şi al maghiarilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite