Războiul dentar româno- italian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stomatologii italieni îi acuză pe cei români că le fură clienţii, rezultatul fiind închiderea a 10% din cabinetele aflate în Peninsulă.

Peste 20.000 de italieni vin anual în România pentru tratamente dentare, iar asociaţiile profesionale CNA, Confartigianato, Conferescenti şi Antlo din regiunea Emilia Romagna şi-au dat mâna pentru a reduce acest fenomen.

Numai în această zonă a Italiei s-au închis în ultimii ani aproximativ 140 de cabinete, s-a redus cifra de afaceri cu peste 25 de milioane de euro şi s-a diminuat cu aproape o treime numărul pacienţilor, notează ediţia de joi a cotidianului „La Repubblica".

Din totalul de 20.000, circa 2.000 de italieni din Bologna, Rimini, Reggio Emilia ajung anual în România prin pachetele oferite de agenţiile specializate, care le organizează în detaliu excursia în Bucureşti sau alte oraşe. Turismul stomatologic se mai practică şi în Croaţia sau Ungaria, însă acolo cheltuielile sunt mai ridicate. România este mai accesibilă datorită numeroaselor curse aeriene low-cost şi a costurilor mai reduse ale serviciilor stomatologice şi cazării.

„Ne pasă nu numai de munca noastră, ci şi de sănătatea pacienţilor. În România folosesc pentru proteze materiale mai proaste sau nerecomandate. Într-o proteză am găsit o concentraţie de plumb de 11 ori peste limita legală. Iar o lucrare executată prost e greu de reparat", spune Stefano Silvestroni, de la asociaţia Cio-Conferescenti. El adaugă că dentiştii est-europeni nu respectă nici timpii necesari pentru vindecarea normală a pacientului, efectuând în grabă mai multe intervenţii într-un interval de câteva zile.

Medicul vasluian Cristina Antip tratează numeroşi patroni ai românilor care lucrează în străinătate  Foto: adevărul

Pe de altă parte, o agenţie care oferă aceste pachete turistico-medicale în România asigură că materialele şi aparatura folosite de dentiştii români sunt moderne şi respectă normele UE, profesionalismul acestora este la fel de ridicat, însă costurile sunt mult mai reduse datorită tarifelor de "nivel est-european". Totodată, consultul şi asistenţa post-intervenţie pot fi efectuate în Italia, pentru a reduce durata excursiei sau pentru a fi evitată o întoarcere neprevăzută în România la tratament.

Costuri mici în România

În Italia, preţul unei simple şedinţe de consult la dentist de 15-30 de minute începe, în funcţie de cabinet, de la 30 de euro şi poate depăşi 100 de euro. În România, consultaţia poate fi şi gratuită, iar tariful obişnuit este de 50 de lei, fiind mai ridicat, de 100 lei şi peste, numai în aşa-zisele cabinete „de lux".

Pentru o simplă plombă, preţul într-un cabinet italian variază, în funcţie şi de materialele folosite, între 100 şi 200 de euro, pe când în România poate costa chiar şi numai 60 de lei şi ajunge la cel mult 200-300 de lei.

Diferenţele cele mai vizibile între tarife şi pentru care italienii se deplasează, de fapt, sute de kilometri sunt la operaţiile cele mai costisitoare. Un tratament de implant complet costă în România cel mult 500-700 de euro, în timp ce în Italia preţurile pleacă de la circa 800-1.000 de euro şi pot ajunge chiar şi la 2.500 de euro.

Tarifele pentru punerea unei proteze mobile nou-nouţe pornesc în România de la 250-300 de euro şi pot ajunge până la 800-1.000 de euro, în funcţie de calitatea materialului folosit şi de scheletare. În Peninsulă preţurile pleacă de la 500 şi pot depăşi 2.000 de euro.

Italienii, cei mai scumpi

Un studiu al Universităţii Catolice din Milano, precum şi unul european, efectuat de germani şi olandezi, arată că tarifele practicate de dentiştii italieni sunt cele mai ridicate din Europa, explicându-se şi astfel reducerea cu 25% a numărului pacienţilor din 2008 până în prezent.

Străinii vin prin agenţii de turism medical

Italienii vin să se trateze în România fie în urma unor recomandări făcute de cunoştinţe, fie prin intermediul unor agenţii de turism medical, pe care le pot găsi pe site-uri specializate. Cabinetele stomatologice cu „reţea" proprie de pacienţi străini au mult mai puţini clienţi decât cele care apelează la agenţiile de turism medical. Acestea percep clinicilor un comision pentru fiecare persoană adusă.

Servicii complete

Agenţiile de turism medical oferă pacienţilor străini pachete de tratament complexe, care includ chiar şi transportul, cazarea în România, transferul de la hotel la cabinetul stomatologic, servicii de babysitting, rezervări la restaurante, bilete la concerte etc. „Anual, aducem în România între 100 şi 250 de italieni pentru tratamente stomatologice. De regulă, ei solicită intervenţii mai complexe, cum ar fi implanturile sau adiţiile de os. Nu ţara noastră are cei mai mulţi turişti medicali italieni, ci Ungaria şi Cehia. Materialele stomatologice folosite în clinicile româneşti sunt aceleaşi ca peste tot în lume, iar medicii sunt profesionişti", spune Cristina Mocanu, preşedintele Carpatia Group, una dintre cele mai importante agenţii de turism medical de la noi. 

Recomandări de la „căpşunari"

Unul dintre dentiştii vasluieni cu un portofoliu „sănătos" de clienţi străini este Cristina Antip. În ultimii patru ani, medicul a tratat sute de vasluieni plecaţi la muncă peste hotare. Mulţi dintre aceştia şi-au convins şi patronii să vină în România pentru a-şi face lucrări dentare. „Numai în acest an am tratat peste 50 de străini, care mi-au călcat pragul datorită vasluienilor plecaţi la muncă peste hotare. 80% din ei sunt italieni. Cei mai mulţi vin să îşi facă implanturi dentare pentru că la noi e mult mai ieftin", a spus doctoriţa.

Cristina Antip a adăugat că italienii protestează degeaba. „Nu au cum să ne oblige să modificăm tarifele. Pentru implanturile dentare, spre exemplu, atât italienii, cât şi noi folosim aceleaşi materiale aduse din import. Nu au ce să facă, piaţa este liberă", Cristina Antip, medic stomatolog din Vaslui.

Pacienţi din toată lumea

Bogdan Fondrea este medic la Dentall Design, una dintre cele mai moderne clinici din Timişoara. Potrivit medicului, turismul stomatologic este o realitate, iar cei mai mulţi străini pe care i-a tratat vin din Italia. „Fie sunt români plecaţi în străinătate care se întorc de Sărbători sau în vacanţă, fie sunt străini care vin special pentru că preţurile sunt mult mai mici la noi, în condiţiile în care serviciile sunt la aceleaşi standarde sau poate chiar mai bune", a explicat medicul timişorean.

Bogdan Fondrea a avut chiar ieri un pacient venit de pe Coasta de Azur, iar în trecut a mai avut pacienţi din Elveţia, Germania, Franţa sau Norvegia. Tarifele pentru tratamentul medical includ şi sfaturi privind posibilităţile de petrecere a timpului liber pe perioada tratamentului. „Pacienţii vin pentru o săptămână, perioadă în care nu stau în clinică o zi întreagă. Le punem la dispoziţie şi informaţii despre oraş, şi despre obiectivele pe care le pot vizita. Le planificăm dinainte tot timpul pe care îl vor petrece în România", a mai spus medicul.

Preţuri comparative

                                          România                          Italia
Consultaţie                     12-24 euro                30-100 euro
Plombă                            14-46 euro                100-200 euro
Extirpare de nerv             24-60 euro                100-400 euro
Implant complet              485-715 euro          1.000-2.500 euro

Medicul vasluian Cristina Antip tratează numeroşi patroni  ai românilor care lucrează în străinătate  p Foto: adevărul
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite