FOTO Război pentru apă sfinţită. De Bobotează, românii s-au înghesuit la coadă pentru o sticlă cu agheasmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii s-au îmbulzit şi în Timişoara. FOTO: Vali Silaghi
Oamenii s-au îmbulzit şi în Timişoara. FOTO: Vali Silaghi

Ca în fiecare an, în toată ţara credincioşii au stat la cozi, încă pe la primele ore, pentru a fi siguri că nu ratează sticla cu apă sfinţită care li se cuvine. În unele oraşe oamenii au aşteptat civilizat, iar în alte cazuri s-au îmbrâncit şi a fost chiar nevoie de intervenţia medicilor, din cauza aglomeraţiei.

BRAŞOV

Sute de oameni au venit să asiste la slujba de la Biserica de lemn şi să ia apă sfiinţită. Preoţii au pregătit butoaie de 200 de litri dotate cu robinet. Credincioşii au stat cam o oră la coadă pentru a lua agheasmă. Oamenii sunt convinşi de minunile pe care le poate face apa sfiinţită. „Bem apă sfiinţită pentru a fi sănătoţi şi a fi feriţi ce cele rele“, a spus Ion Bucur, din Braşov.

PLOIEŞTI

Sute de ploieşteni au venit duminică dimineaţă la Catedrala „Sfântul Ioan“ din centrul oraşului pentru a-şi lua agheasmă. Unei femei i s-a făcut rău la coadă. Catedrala „Sfântul Ioan“ este biserica preferata ploieştenilor pentru agheasma de Bobotează, astfel că aglomeraţia este inerentă. Cu mult timp înainte de terminarea slujbei de Bobotează de la Catedrală, sute de persoane s-au aşezat de o parte şi de alta a bisericii, la tradiţionalele cozi din fiecare an pentru apă sfinţită.

GIURGIU

Slujba de sfinţire a apei a fost ţinută de un sobor de preoţi condus de Episcopul Giurgiului, Prea Sfinţitul Ambrozie la Catedrala Adormirea Maicii Domnului. De teamă să nu rămână fără agheasmă, oamenii s-au îmbulzit pentru câţiva litri de apă sfinţită. Alţii s-au transformat în mici afacerişti, vânzând nestingheriţi busuioc (unul dintre simbolurile Bobotezei) în apropierea bisericilor.

ALEXANDRIA

Credincioşii n-au ţinut seama de cele sfinte şi s-au îmbrâncit pentru a lua aghiasmă. Mai aveau puţin şi se luau şi la bătaie refuzând să creadă că apa sfinţită ajunge pentru toţi. În cele din urmă cu toţii au plecat spre case mulţumiţi că şi-au umplut găleţile, bidoanele şi sticlele care să le ajungă până la Izvorul Tămăduirii, când se sfinţesc din nou apele.

SEVERIN

Credincioşii veniţi în Portul Drobeta Turnu Severin pentru a asista la slujba săvârşită de Prea Sfinţitul Episcop Nicodim s-au înghesuit să ia apă sfinţită. Jandarmii care au asigurat ordinea la eveniment au făcut faţă cu greu mulţimii. Până la urmă oamenii au rupt gardul de protecţie pentru a ajunge la butoaiele cu apă sfinţită.

FOCŞANI

În faţa Bisericii Sf. Ioan Botezătorul din Piaţa Unirii din Focşani, noul preot a oficiat slujba sfinţirii apei, iar sutele de credincioşi s-au înghesuit să ducă acasă Agheasma Mare.

TÂRGU MUREŞ

Cu mic, cu mare, mureşenii au stat la coadă, civilizat, pentru a aduce în casele lor apă sfinţită de Bobotează, respectând astfel obiceiul creştin. Aghiasma este apa sfinţită de preot în cadrul slujbei Sfeştaniei şi în ziua de Bobotează. În funcţie de slujba săvârşită pentru sfinţirea acestei ape, aghiasma poate fi de două feluri: aghiasma mică, atunci când sare loc slujba numită "Sfinţirea cea mică a apei", şi aghiasma mare, când are loc "Sfinţirea cea mare a apei", în ziua de Bobotează. Religia ortodoxă spune că aghiasma conţine harul lui Dumnezeu, iar o sticlă cu aghiasmă mare este suficientă pentru un an de zile, având rolul de a întări credinţa în pocăinţă şi de a feri casele de duhuri rele.

VASLUI

Ca în  fiecare an, de Bobotează, bisericile din Vaslui au fost luate cu asalt de credincioşi. În ciuda rugăminţilor preoţilor, nici de această dată, lumea nu a stat civilizat la rând şi s-a călcat în picioare pentru o sticlă cu aghiasmă. Una dintre cele mai aglomerate biserici a fost „Adormirea Maicii Domnului“ din Vaslui, acolo unde oamenii s-au adunat încă de la primele ore ale dimineţii.

GORJ

Patru temerari din comuna gorjeană Bengeşti-Ciocadia s-au aruncat, în această dimineaţă, în apa rece a râului Gilort pentru a prinde o cruce aruncată de preotul din localitate. Este singurul obicei de acest fel care se mai practică de Bobotează în judeţul Gorj. Pe malul râului Gilort a avut loc o slujbă susţinută de preotul din comuna Bengeşti Ciocadia pentru sfinţirea apei, după care a aruncat o cruce în apă.

TIMIŞOARA

Toate bisericile din Timişoara au fost pline de credincioşi care doreau să ia apă sfinţită de Bobotează, dar niciunde nu a fost la fel de aglomerat ca la Catedrală, unde mii de oameni s-au strâns pentru a primi agheasmă. Mulţi dintre cei veniţi la lăcaşul de cult din centrul oraşului au rămas afară, aşezându-se direct la coada pentru apa sfinţită, chiar dacă mai aveau loc şi în interiorul Catedralei. Ca în multe alte locuri din ţară, şi la Timişoara s-a lăsat cu certuri şi îmbrânceli din cauza neînţelegerilor privind locul la rând. Reprezentanţii Jandarmeriei şi Poliţiei Locale au, însă, experienţa anilor trecuţi, aşa că lucrurile s-au liniştit repede.

IAŞI

Coada credincioşilor s-a format încă de la ora 7.00 dimineaţa, iar până la ora 13.00, atunci când s-a încheiat slujba, în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi s-au adunat peste 2.000 de credincioşi. Mulţi şi-au pierdut răbdarea, din cauza frigului pătrunzător şi a ninsorii, dar şi îngrijoraţi că este posibil să nu mai ajungă să umple cu apă sfinţită bidoanele pregătite de acasă. Aceasta, în ciuda faptului că în curtea Mitropoliei au fost aduse 12 butoaie cu apă, fiecare cu o capacitate de 1.000 de litri. Imediat ce ÎPS Teofan a trecut prin faţa recipientelor şi a rostit rugăciunea de sfinţire a apei, credincioşii au năvălit din toate părţile şi au făcut inutilă intervenţia celor 40 de jandarmi mobilizaţi să asigure ordinea la rând.

BACĂU

Mii de băcăuani au participat astăzi, 6 ianuarie, la slujba de Bobotează. Aceasta este ultima sărbătoare dedicată Naşterii Domnului. PS Episcop Ioachim Băcăuanul a oficiat Sfânta Liturghie, urmată de slujba Aghezmei Mari, la Biserica Precista.

TULCEA

Încă de la primele ore ale dimineţii, sute de tulceni s-au adunat la Catedrala Sf. Nicolae din municipiul Tulcea pentru a participa la slujba de Bobotează, dar, mai ales, pentru a duce acasă apa sfinţită. La sfârşitul slujbei, tulcenii s-au aşezat organizat la coada formată (de la intrarea în Catedrală până în dreptul Teatrului Jean Bart). Spre deosebire de alţi ani, credincioşii nu s-au mai îmbrâncit şi au ales să îşi aştepte liniştiţi rândul.

ARAD

Deşi numărul celor care au stat la rând pentru a ajunge la butoaiele cu apă a destul de mare, în Arad nu au fost incidente. Oamenii au înţeles că este apă destulă şi dacă respectă rândul şi nu se înghesuie vor ajunge mai repede la butoaie.

SIBIU

Credincioşii au pornit împreună cu preoţii din parohii spre Piaţa Mare după slujba de dimineaţă de la biserici. Mitropolia Ardealului a pregătit în acest an 7.000 de sticle de apă sfinţită şi alţi 12.000 de litri de apă în butoaie, iar slujba de sfinţire a fost oficiată de către un  sobor de preoţi în frunte cu IPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului.

CONSTANŢA

La Boboteaza atipică, fără ger şi cu soare de 3 grade Celsius, s-au strâns 15.000 credincioşi, după estimările jandarmilor. Locul unde s-a desfăşurat ceremonialul organizat de Arhiepiscopia Tomisului a fost faleza Cazinoului. În faţa edificiului a fost amenajat spaţiul în formă de cruce înclinată cu cele 100.000 sticluţe cu aghiazmă mare. Scena a fost amplasată spre Vraja Mării, în apropiere de scările ce coboară spre golf.

CLUJ

Peste 2.000 de persoane au asistat la slujba de Bobotează la Catedrala Mitropolitană din centrul Clujului. Clasicele îmbrânceli nu au fost evitate, în ciuda faptului că la dispoziţia enoriaşilor au fost puse 15.000 de recipiente din plastic cu aghiasmă.

BUCUREŞTI

La primele ore ale dimineţii, în zona din dreptul Mitropoliei, siluete îmbrăcate sobru şi cu capul acoperit păşeau încet spre Catedrala Patriarhală din vârful dealului. Pentru slujba Sfintei Liturghii de duminică, oficiată de Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanu, şi de un sobor de preoţi şi diaconi au fost sfinţiţi nu mai puţin de 12.000 de litri de agheasmă.

Material realizat de jurnaliştii din reţeaua locală „Adevărul“ (Simona Suciu, Dana Mihai, Bogdan Vladu, Claudiu Dumitrache, Corina Macavei, Ştefan Borcea, Alexandru Ramadan, Ionela Pătraşcu, Alin Ion, Vali Silaghi, Cezar Pădurariu, Claudia Petraru, Claudia Untaru, Ramona Găină, Sînziana Ionescu, Remus Florescu, Vlad Ignat, Olimpia Filip)

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite