Rătăcirea creştină

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum Doamne, în timpul celei mai importante sărbători creştine, majoritatea ortodoxă, în frunte cu liderii religioşi, cu şefii politici din fruntea ţării nu respectăm regulile situaţiilor excepţionale prin care trecem, facem legi strâmbe, chiar dacă ne pun sănătatea şi viaţa tuturor în pericol??? Ne certăm, ne lăcomim, profităm josnic de semenii noştri, ne stă gândul la bani şi la câştiguri electorale!

A fost linişte şi pace la sărbătoarea Paştelui catolic! Credincioşii catolici împreună cu preoţii de aceeaşi confesiune au sărbătorit solemn, demn, discret, decent, fără derapaje de bun simţ Învierea lui Hristos şi au luat fiecare lumină în propria izolare, în condiţiile stării de urgenţă, cu respectarea ordonanţelor militare care sunt în vigoare, în această perioadă de mare încercare şi de criză sanitară fără precedent. Aşa trebuia să fie şi la Paştele ortodox! Zilnic, Papa Francisc, de la Vatican, a transmis mesaje puternice de speranţă, de încurajare, spirituale, îndemnuri la respectarea regulilor şi la solidaritate. El însuşi a fost şi este un exemplu, a oficiat slujba pascală istorică, în piaţa Sf. Petru lipsită cu desăvârşire de credincioşii care au înţeles că este mai bine pentru toată lumea să stea acasă. Şi în România cetăţenii de confesiune romano-catolică s-au comportat exemplar în frunte cu preşedintele ţării Klaus Iohannis, adept al aceleaşi religii, respectând regulile impuse de realitatea existentă. De asemenea, liderii catolici români au transmis în permanenţă mesaje pozitive şi de respectare a regulilor. Foarte bine, foarte frumos, foarte sănătos pentru toată lumea! Exemplu de urmat!

Dar, cum Doamne, în timpul celor mai importante sărbători creştine, cu patimi şi speranţe, noi majoritatea ortodoxă, în frunte cu liderii religioşi, cu şefii politici din fruntea ţării, ne dăm complet în stambă, nu respectăm regulile situaţiilor excepţionale prin care trecem, facem alte reguli strâmbe, chiar dacă acestea ne pot pune sănătatea şi viaţa tuturor în pericol??? Ne certăm ca chiorii, ne lăcomim, profităm josnic de semenii noştri şi de situaţia în care se află, ne stă gândul la bani şi la câştiguri electorale! Acestea toate însemnă să ne purificăm trupeşte şi sufleteşte, să fim buni creştini, să fim solidari la greu, să avem grijă unii de ceilalţi, de comunitatea şi ţara în care vrem să trăim omeneşte cu toţii şi să luăm lumină de Paşte? Îi întreb pe marii lideri politici, religioşi, formatorii de opinie, cetăţenii, ne întrebăm cu toţii, ca într-o situaţie de pericol nemaivăzută, neprevăzută, mortală, este bine sau rău ceea ce facem? Este bine să facilităm moartea noastră şi a semenilor sau avem grijă de noi, să avem speranţă şi să celebrăm Învierea?

Evident că nu toţi credincioşii de rit ortodox sunt la fel, dar marii conducători, valoroşii, aleşii, păstorii turmelor de oiţe rătăcite, par mult mai rătăciţi decât cei pe care ar trebui să-i îndrume în spiritul legilor omeneşti bune şi în spiritul creştinesc! O bună parte din românii ortodocşi se comportă exemplar acum, când nu sunt în joc doar vieţile lor, ci ale tuturor şi cel mai bine este să respectăm cu toţii regulile bune şi să ne ferim de rele. Mulţi facem sacrificii şi eforturi pe care nu am fost nevoiţi să le facem până acum: stăm în case pentru binele tuturor, cei care pot lucrează de acasă, alţii şi-au pierdut slujbele şi sunt pe cale să-şi piardă şi speranţa, familii întregi stau acasă, copiii nu mai merg la şcoli, la grădiniţe, la facultăţi, unii bătrâni vulnerabili, lăsaţi de izbelişte de nişte autorităţi care au alte priorităţi, se sting în singurătate, în case. Există oameni care au renunţat la diverse lucruri importante pentru viaţa lor şi a familiilor, hrană, medicamente, vizitarea celor dragi...Sunt mulţi alţii-personal sanitar, militari, poliţişti, producători agricoli, procesatori de hrană, de medicamente şi materiale medicale vitale, lucrători din comerţ, din transporturi sau din alte domenii şi servicii importante care lucrează în public, ziua şi noaptea, riscându-şi sănătatea lor şi a familiilor proprii. Milioane de oameni fac sacrificii, înţeleg să respecte regulile impuse, în timp ce alţii, cu responsabilitate faţă de oameni, de cetăţeni, de comunitate, de ţară, din înaltul funcţiilor lor, politice, administrative sau religioase, ori simpli trăitori, se comportă anormal!!!

În ultimele săptămâni, în această situaţie de pericol iminent, când se îmbolnăvesc şi mor pe capete, cu sutele la noi în ţară, cu zecile de mii în alte ţări, cel mai mult rău îl fac liderii politici şi cei religioşi, care au pus şi pun interesele lor de găşti, de partide, de tagmă înaintea binelui comun, înaintea responsabilităţilor legale şi morale pe care le au! Nici cei mai mulţi politicieni din frunte, nici unii dintre marii prelaţi ortodocşi nu au înţeles că în situaţii extraordinare trebuie să gândească legi, să acţioneze şi să îndrume poporul pe drumul cel mai bun! Nu! Ei funcţionează tot în proasta tradiţie românească de a-şi pune cu orice preţ, inclusiv cu preţul pierderii vieţilor omeneşti, sacii în căruţă. În loc să uite de culoarea politică, de apartenenţa la un partid sau altul, de certurile şi scandalurile mioritice, să se unească şi să pună umărul la salvarea poporului şi a ţării, ce fac bravii noştrii politicieni? Ăi de sunt la guvernare, care nu credeau că vor fi obligaţi să guverneze în vremuri de pandemie, gândesc doar strâmb şi doar în interesul de a-şi asigura ciolanul puterii şi după ce va trece această nenorocire!

Ceilalţi, care au mai fost la guvernare, dar politicieni şi ei-corupţii, penalii, traseiştii, îmbogăţiţi ilegal, incompetenţii, băieţii deştepţi-au aceleaşi planuri şi gânduri măreţe. În loc să-şi uite culoarea şi interesele politice, să fie solidari, să pună osul şi să ajute fără să ceară răsplată şi să fie oportunişti, ei fac circ în continuare, singurul lor interes este să le facă vânt celorlaţi şi să revină din nou la putere, în fruntea bucatelor şi a românilor care vor mai supravieţui pandemiei!

 O mare influenţă asupra oamenilor o are Biserica Ortodoxă Română ai cărei credincioşi sunt majoritari comparativ cu adepţii catolicismului, în ţara noastră. Dar, conform tradiţiei româneşti de zeci de ani, se pare că un mare impact al acestei importante instituţii religioase se reflectă şi la nivelul clasei politice actuale, existând percepţia că poate înclina balanţa puterii politice. Se presupune că cine are sprijinul liderilor ortodocşi poate ajunge în fruntea principalelor instituţii ale statului. La ciolan! De aici şi propăşirea unor politicieni oportunişti pe sub sutanele aducătoare de electorat şi putere. Evident că nu degeaba, totul se plăteşte! La noi în popor se spune că pădure fără uscături nu există, vorbă înţeleaptă valabilă şi pentru tagma preoţească. Acum, în vreme de pandemie, unii prelaţi ortodocşi îşi urmează din plin menirea, salvând prin toate mijloacele şi vieţi omeneşti nu doar suflete.Dumnezeu să-i binecuvânteze şi să-i ajute la îndrumarea oiţelor pe calea cea dreaptă şi bună! Însă, după cum vedem cu toţii, există şi prelaţi ortodocşi, chiar mari ierarhi, care par să fie orbiţi de alte lucruri ne ortodoxe, cum ar fi calea materială şi puterea!!!

Ei fac jocuri de putere politică, fac înţelegeri, se implică acolo unde îşi bagă şi diavolul coada, cheamă credincioşii, turma, la ascultare, la denii, la danii, la slujbe, fără să ţină seama că astfel se poate propaga în comunitate virusul mortal cu care ne confruntăm în prezent! Pentru aceşti prelaţi, ca şi pentru mulţi dintre conducătorii noştri, se pare că preţul sănătăţii şi vieţii oamenilor nu există!!! Şi că cei care le dau ascultare şi cred orbeşte fără să cerceteze, sunt feriţi de orice rău, de boli, de ciumă de viruşi şi nu mai trebuie să respecte regulile de protecţie, să-i protejeze pe semenii lor şi nu mai au nevoie de ajutorul medicilor, al ştiinţei!

În situaţia actuală, cârdăşia fără scrupule între conducătorii politici şi religioşi, care pun interesul lor înaintea binelui comun, poate fi mortală pentru mulţi dintre noi, fie că suntem ortodocşi, catolici, de alte confesiuni sau atei! Dar, spre comparaţie cu liderii religiei catolice, câte mesaje, apeluri de respectare a regulilor şi protejare a vieţilor omeneşti au fost date de ierarhii BOR în perioada aceasta a celei mai importante sărbători a creştinătăţii, Paştele? Câte îndemnuri ”Stai în casă!” s-au auzit de la mai marii ortodocşi? Oare, unde îşi mână turma prea înalţii prelaţi când îi cheamă, în vreme de pandemie, pe credincioşi să iasă din case, să meargă la slujbe, la biserici, să dea ascultare în ciuda pericolului mortal care îi pândeşte?

Creştinii ortodocşi nu îl pot întâlni pe Dumnezeu şi în izolare, în propriile case, în singurătate, în sânul familiilor, în sufletul lor? Credinţa, dragostea faţă de semeni, speranţa, învierea, lumina sunt apanajul clerului, unor biserici sau altora? Nu!

Hristos a înviat, oameni buni!

Să avem credinţă, speranţă şi lumină! Să respectăm regulile, atât legile bune omeneşti, cât şi cele creştine, să fim sănătoşi!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite