Rata mortalităţii, de 11 ori mai mare la persoanele nevaccinate anti-COVID faţă de cele imunizate cu schemă completă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Un studiu al Centres for Disease Control and Prevention (CDC) arată că americanii nevaccinaţi au o rata a mortalităţii din cauza COVID-19 de 11 ori mai mare decât cei imunizaţi, odată cu apariţia tulpinii dominante Delta, transmite CNCAV. Studiul a fost realizat, în vara anului 2021, pe adulţii din 13 state şi oraşe din America.

În acelaşi timp, persoanele vaccinate complet au un risc de 10 ori mai mic de a ajunge la spital şi o probabilitate de 5 ori mai mică de a se infecta cu virusul. 

„Persoanele nevaccinate au avut o rata de infecţie de 11,1 ori mai mare decât persoanele vaccinate înainte de circulaţia Delta şi de 4.6 ori mai mare după. Aceste cifre reprezintă scăderi ale eficienţei brute pentru toate tipurile de vaccin luate împreuna, de la 94% la 91% pentru deces, de la 92% la 90% pentru internările în spital şi de la 91% la 78% pentru prevenirea infecţiei”, precizează raportul publicat de US Centers for Disease Control.

Varianta Delta reprezintă acum peste 99% din noile infecţii din SUA. Doar peste jumătate din populaţia totală (54%) este acum complet vaccinată, iar 63% au primit cel puţin o doză. Studiul CDC a urmărit 569.142 cazuri COVID-19, 34.972 persoane internate în spital şi 6.132 de decese. Dintre persoanele vaccinate aflate în studiu, 92% au primit vaccinuri ARNm, restul vaccinul Janssen (Johnson & Johnson).” transmite CNCAV.

Totodată, studiu arată şi că eficienţa vaccinurilor a scăzut moderat în perioada în care varianta Delta a devenit dominantă, în jurul datei de 20 iunie. Cu toate acestea, vaccinurile rămân foarte eficiente în special în prevenirea spitalizării şi a decesului din cauza COVID-19.

Eficacitatea vaccinurilor în funcţie de vârstă

Alte 2 studii citate de CDC arată că scăderea eficienţei vaccinurilor anti-COVID este marcată la persoanele mai în vârstă. Aceste persoane au fost prioritizate pentru vaccinare la începutul campaniei, iar efectul observat ar putea fi o combinaţie intre scăderea eficientei în timp, răspunsul mai slab la vârste înaintate şi alte variabile neluate în calcul.

„Cu toate acestea, nivelul general de protecţie împotriva spitalizării pentru COVID-19 a rămas ridicat, la 86%. Vaccinurile au fost 89% (85% până la 92%) eficiente în prevenirea internărilor COVID-19 în rândul adulţilor cu vârsta sub 75 de ani, şi 76% (64% până la 84%) eficiente în cazul persoanelor peste 75 de ani.” transmite CNCAV.

Vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reuneşte experţi la nivel european: 

  • vaccinurile reduc semnificativ riscul de infecţie;
  • vaccinurile reduc considerabil riscul de boală severă şi limitează răspândirea 
  • virusului;
  • vaccinurile reduc considerabil riscul de spitalizare;
  • vaccinurile reduc considerabil riscul de deces;
  • vaccinurile împreună cu măsurile de protecţie non-farmaceutice sunt principalele căi de a limita efectele pandemiei.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite