Răspunsurile specialiştilor la cele mai frecvente întrebări despre Recensământul Populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
rpl

Participarea la Recensământ este obligatorie? Cine trebuie să completeze formularele la autorecenzare? Cât durează autorecenzarea şi cum procedează cei care nu au calculator? Iată câteva răspunsuri la cele mai importante întrebări privind Recensământul.

Prima etapă a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor a început luni, 14 martie, şi timp de două luni românii pot completa singuri, online, formularul oficial. Recensământul este o acţiune care se desfăşoară în toate ţările Uniunii Europene şi care, din cauza pandemiei, a fost amânată cu un an. Este pentru prima dată când numărarea populaţiei şi a locuinţelor va fi 100% informatizată. În plus, altă noutate este că românii vor putea să se autorecenzeze. Institutul Naţional de Statistică (INS) a pregătit o platformă, recensamantromania.ro, care poate fi accesată online, dar şi un ghid care vrea să răspundă celor mai frecvente întrebări ale populaţiei cu privire la acest recensământ. 

INS explică, în primul rând, că recensământul nu este opţional. „Participarea la recensământ este o îndatorire cetăţenească pe care o îndeplinim fiecare pentru comunitatea în care trăim, deoarece cu toţii ne dorim un viitor mai bun pentru noi şi generaţiile următoare. Completarea chestionarului de recenzare este obligatorie deoarece obţinerea unor rezultate precise şi relevante este un obiectiv de importanţă majoră pentru fiecare dintre noi, pentru edili şi comunităţi locale, pentru noi ca stat. Obligativitatea rezidă şi din prevederile OUG nr.19/2020 (art.42)”, arată instituţia, care mai precizează că datele culese de la cetăţeni vor fi stocate şi utilizate conform celor mai bune practici europene de siguranţă şi confidenţialitate. Mai exact, datele obţinute sunt anonimizate şi/sau pseudonimizate, astfel încât nimeni să nu poată face legătura cu o persoană anume. Atât în cazul autorecenzării online, inclusiv a celei (autorecenzării) asistate, cât şi în cazul înregistrării datelor în formularul electronic prin interviu efectuat de un recenzor, CNP-ul este criptat imediat ce intră în sistem (pe platforma de autorecenzare sau pe tableta electronică), iar stocarea în baza de date se face utilizând un identificator statistic (rezultat prin aplicarea unui algoritm de criptare asupra CNP).

Capul familiei poate face preînregistrarea 

Pentru a putea fi completat chestionarul, e nevoie de conexiune la internet şi de o adresă de e-mail valabilă. Se va intra pe adresa www.recensamantromania.ro, se va accesa butonul care duce spre platforma de autorecenzare şi va fi completat un formular de preînregistrare, pe baza CNP-ului. Această etapă poate fi realizată de un singur membru pentru toată familia. 

„Membrii gospodăriei pot desemna o persoană de referinţă (cap de familie) care completează formularul de preînregistrare. Această persoană completează CNP-urile şi adresele de e-mail ale fiecărui membru al gospodăriei. În cazul în care un membru al gospodăriei nu deţine o adresă de e-mail sau preferă să nu primească linkul de conectare pe adresa proprie de e-mail, acesta poate să opteze ca linkul să îi fie transmis pe adresa de e-mail a membrului de familie care a completat formularul de preînregistrare ca persoană de referinţă. Fiecare membru al gospodăriei primeşte la adresa de e-mail indicată în formularul de preînregistrare propriul chestionar de recensământ”, arată INS. Autentificarea, atât în cazul autorecenzării, cât şi al chestionării de către un recenzor se va face prin introducerea CNP-ului persoanei care participă la sondaj. În plus, INS precizează că este permisă completarea chestionarului pentru o rudă care se află în imposibilitatea de a întreprinde această acţiune.

Cel mult un sfert de oră 

INS susţine că timpul mediu de completare a chestionarului pentru o persoană poate să varieze între 4 şi 14 minute. 

„Mărimea chestionarului diferă în funcţie de numărul câmpurilor (întrebărilor) pre-completate ca urmare a extragerii prealabile a acestora din sursele administrative, precum şi de situaţia demo-socio-economică a fiecărei persoane. Navigarea prin chestionarul de recensământ urmează anumite reguli, fiecare dintre noi trebuind să răspundem numai la întrebările corespunzătoare propriei situaţii demo-socio-economice”, arată instituţia. Oricum, chestionarul poate fi completat de pe orice tip de dispozitiv cu browser actualizat şi cu o conexiune validă şi stabilă la internet, inclusiv telefon sau tabletă cu sisteme Android şi iOS. De precizat că formularul online se poate completa de oriunde, nu neapărat de la domiciliu, atât timp cât este disponibilă o conexiune stabilă la internet. 

Dovada pentru ziua liberă  

INS explică şi cum ştim dacă chestionarul online a fost completat integral şi luat în evidenţă. Instituţia susţine că prin apăsarea butonului de „Finalizare”, chestionarul este transmis în baza de date a recensământului şi se generează un rezultat în pagina web, în decurs de până la 7 zile, care va confirma completarea cu succes sau va cere reluarea procedurii în cazul în care au existat erori la introducerea datelor de către utilizator. De precizat că certificatul de confirmare generat de sistem este şi dovada autorecenzării pe baza căreia puteţi solicita o zi liberă de la locul de muncă, aşa cum este legal. „Accesarea Certificatului de confirmare/dovezii de autorecenzare (sau de infirmare pentru cele care nu trec de validare) se va putea face în baza CNP-ului, inclusiv de către angajator, în cazul în care acesta va dori să verifice”, arată INS.

Cum procedează cei care nu se pricep la calculatoare 

Cei care nu se descurcă cu dispozitivele mobile sau care nu au internet au două variante – cea de autorecenzare asistată şi cea clasică de recenzare prin interviu faţa-în-faţă. „Autorecenzarea asistată este acţiunea prin care înregistrarea informaţiilor cuprinse în programul de observare al recensământului pentru o anumită unitate statistică este efectuată de către persoana însăşi, cu sprijinul unui recenzor. Persoanele care au nevoie de acest sprijin pot apela la punctele de asistenţă ale primăriilor, unde vor primi îndrumare cu privire la autorecenzare”, arată INS. De obicei, în Bucureşti şi în marile oraşe, acest proces se realizează în centre comerciale, iar în restul localităţilor – în spaţii puse la dispoziţie de primării. 

Pe de altă parte, recenzarea prin interviu faţa-în-faţă se va realiza în perioada 16 mai - 17 iulie 2022 şi seamănă cu recensământul clasic, recenzorul venind la domiciliul persoanelor. Deosebirea faţă de recensămintele trecute este că, de această dată, recenzorul nu va veni cu un formular de hârtie, iar înregistrarea datelor se va face pe tabletă. „Durata activităţii de recenzare faţă-în-faţă depinde de numărul de secţiuni ale chestionarului la care fiecare persoană trebuie să răspundă. Acest număr poate fi diferit în funcţie de datele preexistente în sursele administrative, de numărul de persoane din care este alcătuită gospodăria şi de caracteristicile demo-socio-economice ale fiecărei persoane (care dau număr diferit de întrebări la care o persoană trebuie să răspundă). În mod normal, durata de recenzare poate varia între 3 şi 10 minute per persoană”, arată INS.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite