Răspunsul de la maghiari: nu suntem de acord cu folosirea cianurii la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat  că a primit răspunsul aşteptat de la Guvernul Maghiar privind proiectul minier de la Roşia Montană.

Laszlo Borbely a declarat azi că omologul său maghiar nu este de acord cu folosirea cianurii pentru extragerea aurului. „Este o poziţie de principiu, fără ca maghiarii să intre în alte detalii tehnice. În document se spune că, de principiu, maghiarii nu sunt de acord cu folosirea cianurii în exploatarea aurului”, a declarat Borbely.

Potrivit convenmţiilor internaţionale de mediu, atunci când  un proiect de mediu afectează şi celelalte state  vecine este nevoie de acordul tuturor pentru a începe.

Ministerul a spus că va lua act de poziţia maghiarilor, dar că nu va opri procedura de analiză studiului de impact asupra mediuluii. „Dacă ei aveau sute de întrebări, benefiaciarul, adică firma care vrea să exploateze, era obligat să răspundă la întrebări.


Laszlo Borbely a mai spus că nu va propune hotărârea privind avizul de mediu pentru proiectul Roşia Montană decât dacă va fi sigur că sunt îndeplinite anumite condiţii, printre care aceea ca folosirea cianurii să fie în concentraţie mult mai mică decât cea propusă de canadieni , dar şi că firma canadiană nu va disparea din România.

Până acum, Consilul de Avizare Tehnică  de la Ministerul Mediului, format din reprezentanţii a nouă ministere a analizat 7 din cele 9 capitole ale studiului de impact asupra mediului,  depus de canadienii de la Roşia Montană Gold Corporation.



Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite