Rasismul din Ditrău produce îngrijorare în Sri Lanka. Familiile brutarilor au cerut să ştie dacă aceştia sunt în siguranţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un brutar în Sri Lanka câştigă circa 70 de dolari pe lună
Un brutar în Sri Lanka câştigă circa 70 de dolari pe lună

Scandalul rasist din Ditrău a provocat îngrijorare în Sri Lanka, în rândul familiilor celor doi brutari sosiţi la muncă în ţara noastră. Episodul din Harghita a ajuns deja în presa internaţională.

Scandalul din Ditrău a provocat îngrijorare şi în cadrul irmei locale de forţă de muncă, care au contactat firma parteneră din România specializată în recrutarea de muncitori din Asia, pentru a se interesa dacă cei doi singalezi sunt în pericol.

„Au vrut să ştie dacă sunt în siguranţă muncitorii. Dacă se întâmplă ceva cu ei, noi trebuie să dăm explicaţii, să spunem ce demersuri am făcut ca să îi protejăm. Într-un astfel de caz (dacă se agrava situaţia, muncitorii erau bătuţi etc.), am fi putut să ne pierdem acreditarea. Partenerii noştri din Sri Lanka puteau fi şi ei penalizaţi”, a declarat, pentru Digi24.ro, Corina Constantin, directoarea firmei Multi Professional Solutions, specializată în recrutarea, pe plan local, a forţei de muncă din Asia.

Cei din Sri Lanka au aflat de la televizor de scandalul din Ditrău.

„Au aflat de la ştiri, au văzut la un canal de ştiri în limba engleză - Europa Liberă - că s-a organizat o adunare sâmbătă (la Ditrău) şi că se discută situaţia celor doi muncitori. Ne-au întrebat dacă sunt în siguranţă - îngrijorarea era legată strict de siguranţă - pentru că, la rândul lor, erau întrebaţi de familiile acestora”, a spus Corina Constantin care a precizat că nu a apucat să-i informeze pe partenerii din Sri Lanka deoarece „nu ştiam ce poziţie să luăm până la întâlnirea de sâmbătă a comunităţii, nu ştiam dacă vor rămâne (muncitorii), sau dacă se va face o relocare”.

Primul caz de acest tip

Compania română specializată în recrutarea de muncitori din Asia precizează că este pentru prima oară când se confruntă cu un asemenea caz.

„De-a lungul timpului, în cei 13 ani de când importăm forţă de muncă din Asia, am întâmpinat diferite probleme şi situaţii, inclusiv reticenţa autorităţilor locale în zone în care plasăm primele grupuri de muncitori străini, dar în nicio comunitate nu am intalnit reactii extremiste si lipsite de raţionament”, se arată într-o postare publicată pe Facebook.

„Pentru că munca într-o fabrică de pâine presupune şi ture de noapte şi ore suplimentare, ei iau undeva în jur de 2.100 de lei, la final de lună. Cu toate aceste sporuri”, a estimat Corina Constantin, care a precizat că în Sri Lanka salariul e „în jur de 70 de dolari pe lună”.

Reprezentantul firmei de recrutare a precizat că, deşi nu crede că există diferenţe salariale, muncitorii asiatici au cazarea plătită şi beneficiază, la finalul contractului, de zbor retur către ţara de destinaţie plătit de compania recrutoare.

Presa elveţiană: Angajarea a doi străini la Ditrău şochează

O comună din România se revoltă pentru a protesta împotriva angajării a doi sri-lankezi într-o fabrică. Angajarea a doi sri-lankezi într-o brutărie la Ditrău, o comună mică românească, a declanşat furia unei părţi a locuitorilor, scrie ziarul elveţian Le Matin, preluat de Rador.

Publicaţia din Elveţia remarcă faptul că localnicii au fost conduşi de preot şi s-au declarat împotriva primirii de străini. După o manifestaţie şi înmulţirea vorbelor agresive împotriva noilor angajaţi, primarul localităţii rurale de 5.500 de locuitori a organizat sâmbătă o adunare cu localnicii.

“Spuneţi-ne ce vă face probleme ca să putem să îndreptăm lucrurile (…). Avem două subiecte: conflictul între conducerea brutăriei şi comunitate, ca şi, desigur, problema muncitorilor străini”, le-a spus Elemer Puskas, primarul din Ditrău celor circa 300 de participanţi, potrivit jurnaliştilor prezenţi.

Conduşi de preotul catolic din localitate, cei prezenţi au rostit o rugăciune înainte de a dezbate pe marginea îngrijorărilor lor. Miercuri, preotul şi circa 200 de locuitori au manifestat pentru a cere plecarea celor doi sri-lankezi, spunând că se tem de un “aflux” de străini în această localitate locuită de o populaţie de limbă şi cultură maghiară.

Acelaşi grup a creat pe Facebook o pagină intitulată “Vrem un Ditrău fără migranţi” şi a cerut organizarea unui referendum local împotriva angajării de muncitori imigranţi. Au existat ameninţări împotriva proprietarilor locuinţelor pe care le-au închiriat cei doi salariaţi. Veniţi la Ditrău în ianuarie, ei s-au mutat într-o localitate vecină. “Este rezultatul discursului anti-migraţie, foarte prezent în regiune şi în Europa”, şi-a exprimat regretul preşedintele Consiliului românesc anti-discriminare, Csaba Asztalos.

Comunitatea maghiară din Transilvania, din care provine şi Csaba Asztalos, este “conectată” la media din Ungaria, care se raliaza poziţiilor prim-ministrului populist al Ungariei, Viktor Orban, a adăugat el.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite