Raportul Inspecţiei Judiciare privind cererea de apărare a reputaţiei formulată de judecătoarea Camelia Bogdan, pe ordinea de zi a şedinţei de joi a CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătoarea Camelia Bogdan/ Foto: Facebook
Judecătoarea Camelia Bogdan/ Foto: Facebook

Consiliul Superior Magistraturii (CSM), care se întruneşte joi în şedinţă de plen, va discuta raportul Inspecţiei Judiciare privind cererea de apărare a reputaţiei formulată de Camelia Bogdan, judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la zece ani de închisoare în dosarul ICA şi care a fost exlusă din magistratură în luna februarie.

Şedinţa CSM este programată de la ora 10.00, iar pe ordinea de zi a acesteia se află şi Raportul Inspecţiei Judiciare privind cererea de apărare a reputaţiei formulată de Camelia Bogdan.

În 11 decembrie, instanţa supremă ar urma să decidă dacă judecătoarea Camelia Bogdan va fi reprimită în magistratură. Camelia Bogdan este suspendată din funcţia de magistrat, până la soluţionarea procesului.

În februarie 2016, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), după ce televiziunile controlate de Dan Voiculescu, condamnat în cauză, au susţinut că judecătoarea Camelia Bogdan este incompatibilă deoarece a participat şi predat la un seminar organizat de o asociaţie care era finanţată de Ministerul Agriculturii, parte vătămată în dosarul ICA.

În 16 aprilie 2016, inspectorii care au analizat cazul Cameliei Bogdan au decis să respingă sesizarea şi au arătat că nu există nicio abatere disciplinară din partea judecătoarei. Decizia a fost însă infirmată de Lucian Netejoru, inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare, care a decis să transmită sesizarea la Secţia pentru judecători a CSM. În argumentaţia sa, Netejoru arată că judecătoarea Camelia Bogdan ar fi încălcat articolul 99 din legea magistraţilor, articol potrivit căruia constituie abatere disciplinară încălcarea prevederilor legale referitoare la declaraţiile de avere, declaraţiile de interese, incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii.

În februarie 2017, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan pentru încălcarea articolul 99 litera b) din Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respectiv pentru "încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii".

Decizia a fost atacată cu recurs de Camelia Bogdan, la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Judecătoarea a susţinut la instanţa supremă că Inspecţia Judiciară, respectiv şeful acestei instituţii, Lucian Netejoru, este în slujba lui Dan Voiculescu şi lucrează pentru interesele acestuia. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite