Raportul „10 August”, desecretizat: cine a comandat şi a susţinut violenţele din Piaţa Victoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carmen Dan, care se afla în concediu în 10 august 2018, a venit la biroul de la Ministerul de Interne şi a preluat comanda operaţiunilor în jurul orei 12:00, arată Raportul privind intervenţia în forţă a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018. La rândul lui, Liviu Dragnea, ar fi ţinut permanent legătura atât cu conducerea MAI, cât şi cu liderii huliganilor.

Carmen Dan ar fi preluat comanda de la Nucu Marin, secretar de stat în MAI la acea dată, scrie hotnews.ro. Din acel moment, ordinele au fost date prin intermediul lui Mihai Valeriu, subsecretar de stat, au precizat sursele citate.

Raportul prezintă detaliat misiunile, unităţile efective deplasate în zona Pieţei Victoria şi desfăşurarea evenimentelor pe ore şi minute.

Surse din cadrul DIICOT confirmă că Mihai Valeriu ar fi ţinut permanent legătura cu Liviu Dragnea si liderii huliganilor. 

„Informaţiile despre ceea ce se întâmpla în timpul manifestaţiei din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei şi despre intervenţia jandarmilor ajungeau la fostul lider al PSD prin subsecretarul de stat Mihai Valeriu, care făcea naveta pe motocicletă între Piaţa Victoriei şi Ministerul de Interne, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate dosarului. Acestea spun că Mihai Valeriu îl ţinea la curent cu tot ce se întâmpla pe fostul secretar de stat în Secretariatul Geral al Guvernului Adrian Mlădinoiu, fost şofer al lui Dragnea. La rândul lui, acesta îi transmitea informaţiile lui Dragnea, aflat la o petrecere la Scroviştea”, scrie Hotnews.

Raportul privind intervenţia în forţă a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 a fost desecretizat, a anunţat ministrul de Interne, Marcel Vela. El a precizat că DIICOT a luat act de declasificarea raportului, care poate fi folosit acum în cercetarea penală şi care va putea fi făcut public la finalul anchetei procurorilor.

Întrebat de jurnalişti dacă Mihai Valeriu mai lucrează în minister, noul ministru de interne Marcel Vela a declarat că nu-l cunoaşte personal. „Nu ştiu despre cine e vorba ca persoană. Dar vom vedea”, a spus el.

Ancheta ar fi fost finalizată

Ministrul de Interne a respins afirmaţiile fostului ministru Mihai Fifor, potrivit căruia instituţiile s-au opus acestei desecretizări. Marcel Vela a declarat că nedesecretizarea acestui raport a reprezentat un impediment major pentru ancheta DIICOT.

„Nu comentez declaraţiile liderilor PSD, care sunt specialişti în fake news. Să prezinte cererile şi refuzul instituţiilor în cauză. Dacă Fifor ar fi desecretizat acest raport din timp, el ar fi ajuns deja la DIICOT şi poate acum ancheta era finalizată şi raportul public. Faptul că raportul nu a fost declasificat a reprezentat un impediment major, pentru că ar fi permis părţilor din dosar să aibă acces la el. Persoanele cu grade care au greşit vor avea de răspuns la cîteva întrebări cu privire la viitorul lor în această instituţie. Acest Mihai Valeriu, care a ajuns pe pile într-o poziţie înaltă din poziţia de şef de birou a unei secţii de poliţie, va fi retrimis de unde a plecat”, a precizat ministrul.

La nivelul MAI, comisia constituită a lucrat pentru a analiza oportunitatea şi tot ceea ce ţine de procedura legală pentru declasificarea raportului din 10 august, raport cu privire la protestele din 10 august, clasificat de conducerea MAI. Astăzi, raportul este declasificat. MAI a decis, conform legii, această declasificare. Tot astăzi, am înaintat raportul declasificat către DIICOT, unde există un dosar penal deschis cu privire la toate sesizările legate de toate evenimentele din 10 august 2018. DIICOT ne-a comunicat că ia act de acest raport declasificat, un raport care poate fi acum folosit în ancheta penală. Având în vedere că ancheta este în derulare, datele din raport sunt la dispoziţia DIICOT”, a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela. 

Ministrul de Interne a spus, într-o conferinţă de presă, că toate instituţiile cărora le-a cerut avizul pentru declasificarea raportului şi-au dat acordul, inclusiv Jandarmeria fiind de acord. Potrivit acestuia, raportul va putea fi făcut public abia la finalizarea anchetei penale.

Legat de şefii Jandarmeriei la momentul 10 august şi care sunt încă în diverse funcţii, ministrul de Interne a spus că urmează să vadă concluziile comisiei care i-a anchetat pe linie administrativă, iar săptămâna viitoare va anunţa exact ce se întâmplă cu anchetele disciplinare. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite