Raport ILGA-Europe: România este pe locul 38 din 49 la respectarea drepturilor LGBT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România se află în coada clasamentului în ceea ce priveşte respectarea drepturilor acestei comunităţi minoritare. FOTO EPA-EFE
România se află în coada clasamentului în ceea ce priveşte respectarea drepturilor acestei comunităţi minoritare. FOTO EPA-EFE

România înregistrează cu 9 procente mai mult decât Rusia şi se situează la o diferenţă imensă faţă de Malta, unde drepturile şi libertăţile persoanelor LGBT sunt respectate în proporţie de 93,7%. România stagnează în clasamentul publicat de ILGA-Europe, cea mai mare organizaţie formată din zeci de ONG-uri care luptă pentru cei din comunitatea LGBT şi se situează în prezent pe locul 38 din 49 de ţări.

Statul român a fost depunctat pentru o serie de discriminări la adresa comunităţii LGBT. Mai exact, România nu recunoaşte cuplurile gay sub nicio formă legală, fie ea parteneriat civil sau căsătorie. Nu facilitează schimbarea actelor de stare civilă pentru persoane trans printr-o procedură simplă şi previzibilă, nu are legislaţie anti-discriminare pe baza identităţii de gen şi nu permite adopţiile pentru cupluri gay.

În plus, statul român nu are personal specializat să trateze cazurile de discriminare motivate de ură în contextul în care agresiunile şi mesajele homofobe şi transfobe s-au înteţit în pandemie.

Teodora Rotaru, directoarea executivă a Asociaţiei ACCEPT spune la RFI că ultimul an a fost unul foarte dificil pentru toate comunităţile LGBTI din Europa. 

„Nu a existat o evoluţie pozitivă privind protecţia vieţii de familie pentru cuplurile de acelaşi sex. Litigiile în instanţă au continuat în toată această perioadă. Nu există un program de educaţie sexuală comprehensivă pentru tineri care să conţină şi informaţii despre orientare sexuală şi identitate de gen. Şi vedem că nu există măsuri pentru prevenierea bullyingului şi discriminării în educaţie, măsuri care să fie aplicabile şi faţă de comunitatea LGBT”.

România se află în continuare în rândul statelor ostile persoanelor gay, unde discursul politicienilor li al Bisericii Ortodoxe Române este unul negativ.

„Câtă vreme politicieni, organizaţii cu multă putere, câteodată chiar BOR adoptă mesaje de homofobie şi transfobie nu ne putem aştepta decât, ca în timp, violenţele să urmeze discursului instigator la ură”, subliniază directoarea executiva a Asociaţiei ACCEPT. Ea atrage atenţia asupra faptului că “această mişcare împotriva drepturilor omului nu funcţionează doar în România, ci în toate statele din jurul nostru.”

Raportul ILGA-Europe observă că în ultimul an, în ciuda angajamentelor luate, nici un stat monitorizat nu a făcut demersurile necesare pentru legalizarea parteneriatului civil sau a recunoaşterii părinţilor într-o familie LGBT.

Raportul notează şi că, pentru prima oară în românia, o persoană trans a candidat pentru o funcţie publică. Este vorba despre Antonella Lerca, care a strâns 300 de semnături în timpul campaniei, aşa că nu a reuşit să se califice pentru candidatura la Consiliul General al Primăriei Sectorului 2.

Republica Moldova este mai îngăduitoare cu cei din comunitatea LGBT

Republica Moldova se află cu două locuri mai sus faţă de România. Raportul ILGA-Europe arată că statul moldovean acordă mai multe libertăţi persoanelor transgender, care au acces facil la proceduri administrative cum ar fi schimbarea numelui şi a genului din buletin.

Raportul anual al ILGA-Europe este publicat în fiecare an cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Homofobiei, Transfobiei şi Bifobiei şi remarcă o stagnare a modului în care statele membre ale Consiliului Europei au respectat drepturile şi libertăţile comunităţii LGBT.

Malta, Belgia şi Luxemburg se află în topul ţărilor care respectă drepturile şi libertăţile persoanelor LGBT. La polul opus se situează Azerbaijan, Turcia şi Armenia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite