Raport dur al Departamentul de stat al SUA: Guvernul României nu îndeplineşte standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane. DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Departamentul de stat al SUA cere investigarea fermă, judecarea şi condamnarea la pedepse semnificative în cazurile de trafic de persoane, inclusiv a oficialilor care sunt complici
Departamentul de stat al SUA cere investigarea fermă, judecarea şi condamnarea la pedepse semnificative în cazurile de trafic de persoane, inclusiv a oficialilor care sunt complici

Departamentul de stat al SUA consemnează în Raportul privind traficul de persoane 2020 că Guvernul României nu îndeplineşte standardele minime în ceea ce priveşte eliminarea traficului de persoane, că România rămâne o sursă principală pentru traficul în scopuri sexuale sau prin muncă în Europa, iar copiii reprezintă aproape 50% dintre victimele identificate. Cazul ”Ţăndărei” este menţionat explicit în document.

”Guvernul României nu îndeplineşte standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane dar face eforturi semnificative în acest sens. Aceste eforturi includ identificarea unui număr semnificativ mai mare al victimelor traficului de persoane, participând la un număr mai mare de investigaţii internaţionale şi derulând mai multe campanii de conştientizare. Guvernul nu a dovedit că face eforturi mai mari comparativ cu perioada precedentă. Autorităţile au investigat, judecat şi condamnat mai puţini traficanţi. Presupusa complicitate la infracţiunile de trafic a persistat fără a fi pedepsită, în special în cazul oficialilor care au exploatat minori aflaţi în centrele de îngrijire de stat sau în centre de plasament. Autorităţile nu au verificat în mod adecvat indicatorii privind traficul de persoane şi nici nu au identificat porenţiale victime în cadrul populaţiilor vulnerabile, cum ar fi solicitanţii de azil, persoanele care oferă sex pentru bani sau copiii din instituţiile guvernamentale. Serviciile destinate copiilor vicitime ale traficului rămân inadecvate. Mai mult, fondurile guvernamentale insuficiente pentru asistenţă şi protecţie socială au privat cele mai multe victime de aceste servicii, expuse la noi traume şi la riscul de a fi din nou traficate. România rămâne astfel pentru al doilea an consecutiv în pe lista de supraveghere de nivelul 2”, se arată în documentul Departamentului de stat.

Raportul menţionează şi cazul Ţăndărei, precizând că ”o instanţă a achitat  25 de presupuşi traficanţi în cazul de trafic de copii ”Ţăndărei”, aceştia fiind juidecaţi în baza unei legi care prevedea pedepse mai mici”.

”Acest caz a apărut în urma unei investigaţii comune cu Regatul Unit vizând o reţea de traficanţi de persoane din România, despre care Europol a afirmat că este cea mai mare din Europa. Traficanţii au recrutat sute de copii din comunităţile sărace de romi din zona de sud a ţării şi i-au exploatat în Marea Britanie forţîndu-i să cerşească şi să fure”, precizează raportul.

Situaţia din Caracal, analizată de experţii americani

”În mai 2019, DIICOT a pus sub acuzare fostul şef al poliţiei dintr-un oraş din sud-estul României pentru că a protejat o reţea locală de traficanţi de persoane în timp ce conducea inspectoratul local de poliţie. Presa a relatat că o reţea transnaţională de trafic de persoane a utilizat mita şi presiunea pentru a determina numirea unui ofiţer în Inspectoratul general al Poliţiei.De asemenea, presa a menţionat că traficanţii negociau alte funcţii şi transferuri în poliţie şi au oferit poliţiei informaţii despre grupări infracţionale rivale, pentru a-şi elimina adversarii”, indică documentul făcând astfel trimitere la situaţia de la Caracal.

”Guvernul nu a anunţat investigaţii, trimiteri în judecată sau condamnări ale unor angajaţi guvernamentali complici în cazuri de trafic de persoane”, menţionează documentul.

Conform Departamentului de Stat, autorităţile au pus sub acuzare suspecii de trafic de persoane pentru alte infracţiuni, cum ar fi proxenetismul, iar Direcţia de Combatere a Criminalţităţii Organizate a continuat să opereze cu un număr limitat de resurse ca urmare a decizie Guvernului anterior privind pensionarea anticipată a ofieţerilor de poliţie.

”Traficanţii de fiinţe umane exploatează victime locale dar şi provenite din străinătate în România, iar traficanţii exploatează victime din România în afară, România rămâne o rămâne o sursă principală pentru traficul în scopul exploatării sexuale sau prin muncă în Europa. Traficanţii forţează bărbaţii, femeile şi copii din România să muncească în agricultură, construcţii, hoteluri, fabrici, ca personal de întreţinere, precum şi să cerşească şi să fure în România şi în alte state europene. Traficanţii supun femeile şi copiii din România traficului în scopuri sexuale.Experţii consemnează o creştere a numărului româncelor recrutate pentru căsătorii false în Europa de Vest; după căsătorie acestea sunt folosite pentru prostituţie sau la muncă forţată. Minorii reprezintă aproape 50% dintre victimele identificate alşe traficului de persoane în România. Copiii insftituţionalizaţi, în special fetele aflate în centrele de plasament pentru persoane cu dizabilităţi sunt victimele traficului în scopuri sexuale”, mai menţionează documentul.

Se cere o intervenţie în forţă

Recomandările oficialilor SUA includ: investigarea fermă, judecarea şi condamnarea la pedepse semnificative în cazurile de trafic de persoane, inclusiv a oficialilor care sunt complici, , identificarea pro-activă a potenţialelor victime, creşterea resurselor şi a calităţii serviciilor oferite în cazul copiilor, modificarea legislaţiei astfel încât  să fie acordat sprijin financiar ONG-urilor care se ocupă de victimele traficului de persoane, amplificarea eforturilor destinate instruirii oficialilor implicaţi în proceduri judiciare, în special judecători, în ceea ce priveşte infracţiunile de trafic de persoane şi victimele acestora, creşterea numărului poliţiştilor care investighează cazurile de trafic de persoane şi a celor care investighează din punct de vedere financiar astfel de cazuri, pregătirea celor care lucrează în domeniul aplicării legii în ceea ce priveşte lucrul cu victimele, strângerea probelor şi înţelegerea constrângerii psihologice, creşterea calităţii consilierii psihologice şi îmbunătăţirea accesului la asistenţă medicală pentru victime, modificarea reglementărilor pentru a preveni dezvăluirea numelor victimelor care depun mărturii în procese, alocarea resurselor financiare adecvate pentru implementarea Strategiei naţionale 2018 - 2022 şi a Planului naţional de acţiune.

Raport dur al Departamentul... by Jose on Scribd

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite