Raport al Departamentului de Stat al SUA: Corupţia şi agresiunile forţelor de ordine, printre principalele probleme în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA. FOTO AFP
Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA. FOTO AFP

Corupţia „endemică“ din instituţii continuă să fie o problemă în România, constată raportul Departamentului de Stat american pe tema drepturilor omului. De asemenea, în raport sunt menţionate agresiunile forţelor de ordine, cum a fost cazul la 10 august, precum şi condiţiile din penitenciare.

„Printre problemele referitoare la drepturile omului se numără corupţia din instituţii şi violenţele forţelor de ordine împotriva romilor. Autorităţile judiciare au acţionat pentru inculparea şi sancţionarea oficialilor care comit abuzuri, dar autorităţile au tergiversat procedurile în cazurile care implică abuzuri comise de forţele de ordine. Rezultatul a fost că multe cazuri au fost finalizate prin achitare“, arată Raportul Departamentului de Stat american privind Practicile în materie de Drepturile Omului în România în anul 2018, potrivit Mediafax

O altă problemă menţionată în raport este reprezentată de condiţiile din penitenciare. „Condiţiile din penitenciare rămâne dure, iar spaţiile pentru detenţie sunt supraaglomerate, astfel că nu întrunesc standardele internaţionale. Abuzurile asupra deţinuţilor comise de autorităţi şi de alţi deţinuţi au continuat să fie o problemă“, mai arată raportul. 

Departamentul de Stat indică unele agresiuni ale forţelor de ordine asupra unor persoane de etnie romă, potrivit Agerpres, dar aduce în discuţie şi intervenţia în forţă a jandarmilor la protestul din 10 august, când zeci de persoane au ajuns la spital. 

Nu în ultimul rând, în raport e atrasă atenţia că în România durata „proceselor este excesivă“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite