Raluca Prună: Sunt convinsă că sistemul va acorda atenţia cuvenită dosarelor Revoluţiei şi Mineriadei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, vineri, după întâlnirea cu preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, că este convinsă că în urma deciziilor CEDO sistemul judiciar va acorda atenţia cuvenită ca dosarele Revoluţiei şi Mineriadei sa aibă acelaşi tratament procedural.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, s-a întâlnit vineri cu preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie 1989", Teodor Marieş, la sediul Ministerului Justiţiei.

Cei doi au discutat despre faptul că, după aproape 26 de ani de la evenimentele care fac obiectul dosarului Mineriada şi a dosarului Revoluţiei, acestea nu sunt soluţionate. Ministrul Justiţiei va cere Ministerului Public o informare detaliată privind actele de procedură realizate de Parchet în perioada dintre mai 2011 (data primei hotărâri CEDO pe acest subiect) şi octombrie 2015 (data clasării dosarului).

"Din păcate a fost nevoie de hotărâri CEDO în dosarul privind evenimentele Revoluţiei din decembrie 1989 şi dosarul Mineriadei. Sunt convinsă că, în urma acestor hotărâri, sistemul judiciar din România va acorda atenţia cuvenită astfel încât din raţiuni de simetrie şi logică juridică ambele dosare sa aibă acelaşi tratament procedural", a declarat Raluca Prună, după întrevedere.

Preşedintele Asociaţiei Decembrie 1989 Teodor Mărieş a declarat, vineri, la ieşirea de la discuţia cu ministrul Justiţiei Raluca Prună, că aceasta a solicitat un răgaz pentru a cere un raport de informare de la Parchet legat de clasarea dosarului Revoluţiei, iar discuţia va fi reluată anul viitor.

Mărieş a mai declarat că, în opinia sa, "a picat dicatura în Ministerul Justiţiei".

"Discuţia a fost una absolut normală, firească, am primit solicitare de la doamna ministru să lăsăm un răgaz de câteva zile pentru a cere un raport de informare de la Parchet legat de acest subiect. Noi am arătat materiale ce vin să întărească solicitarea noastră că ne-am dori să avem o poziţie similară cu cea în dosarul Mineriadei şi în dosarul Revoluţiei. Nu am întâmpinat nicio reţinere din partea dumneai de a se discuta orice punct de vedere pe care îl avem. Cred că este omul care înţelege ce înseamnă o decizie a CEDO", a mai declarat Mărieş.

Mărieş a mai spus că a stabilit cu Prună să mai aibă o întâlnire pe 5 ianuarie în care să reia discuţiile pe această temă.

Peste 280 de plângeri au fost înregistrate la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie după decizia de clasare a dosarului Revoluţiei, 81 dintre acestea fiind respinse ca neîntemeiate, inadmisibile sau tardive, au precizat pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai PICCJ la începutul lunii decembrie.

Pe 14 octombrie 2015, procurorii militari din Parchetul instanţei supreme au clasat dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care au fost făcute cercetări privind moartea a 709 oameni şi rănirea a 2.198, dintre care 1.855 au fost împuşcaţi şi 924 de reţinuţi, PICCJ precizând că pentru unele fapte există condamnări în alte cauze.

În absenţa unor decizii de condamnare şi acordare de despăgubiri, foşti revoluţionari sau urmaşi ai acestora s-au plâns la CEDO, care a dat, de-a lungul timpului, mai multe decizii de condamnare a României, obligată să plătească despăgubiri de peste 1 milion de euro.

Totodată, într-o decizie din 17 septembrie 2014, CEDO a stipulat că România este obligată să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei şi să facă dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora.

Noul ministru al Justiţiei a oferit, joi, la Adevărul Live, primul interviu de la preluarea mandatului, oferind o analiză asupra situaţiei curente a sistemului juridic din România şi prezentând priorităţile pe care le are în următorul an pe care îl va petrece în funcţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite